Proiectul „Tradiții și obiceiuri de o parte și de alta a Prutului și ale românilor de pretutindeni” continuă în perioada sărbătorilor de Crăciun. Inițiat de Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, este derulat în parteneriat cu școli din Republica Moldova și din diaspora și constă din ateliere online dedicate tradițiilor și sărbătorilor.
Scopul este ancorarea tinerilor români din lumea globalizată în valorile tradiționale „În lumea noastră, conştiinţa morală a tinerei generații este bulversată de numeroși factori care promovează modele nesustenabile, fără fundamente sănătoase pentru tineri”, transmit profesorii de la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
Atelierele au început luna trecută și se vor desfășura online până în data de 10 ianuarie 2022. Realizările copiilor sunt postate pe platforma Google Classroom în trei secțiuni, corespunzătoare celor trei cicluri școlare.
Copiii din ciclul primar pregătesc un jurnal în Word sau Power Point, cu gânduri și sentimente asociate fiecărei zile de sărbătoare din această perioadă: obiceiurile din fiecare familie (curățenia casei, a sufletelor), culegeri din folclor de la bunici și de la bătrânii satului. Jurnalul poate conține desene realizate de copii, fotografii, scrisori și compoziții proprii.
Copiii de gimnaziu vor pregăti povestiri din folclor scrise sau albume în care să noteze, printr-o imagine sau descriere, ce au făcut în fiecare zi de concurs legat de obiceiuri și tradiții de iarnă.
Liceenii vor realiza fișiere audio sau video de 2-4 minute, animații cu obiceiuri și tradiții de iarnă, compoziții proprii, tradiții cu care au crescut.
Toate materialele copiilor vor fi creații proprii și la final vor fi incluse într-o Bibliotecă virtuală.
La actuala ediție s-au înscris 200 de participanți de la școlile și parohiile din România, Republica Moldova și comunitățile de români din diaspora: Germania, Belgia, Irlanda și Regatul Unit.
Primul atelier a avut loc deja în preajma sărbătorii Sfântului Nicolae (5-6 decembrie). „Când eram mai mic și stăteam la bunica, ascultam mereu poveștile ei pline de mister”, a scris un copil din România.
„Eu cred că Moș Nicolae este cunoscut pentru bunătatea sa și pentru dragostea lui pentru copii. De aceea, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae vizitează toți copiii din lume, chiar dacă au fost cuminți sau nu. Îmi iubesc bunica și îmi place să o ascult de fiecare dată.”
Coordonatoarele proiectului sunt prof. Floricica Morariu, împreună cu prof. Ines Crețu, prof. Simona Iuscinschi, prof. Lăcrămioara Tufescu de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași.
Vezi și:
- Proiect educativ pentru liceeni: Tradiții și obiceiuri de o parte și de alta a Prutului
- Tinerii de pe cele două maluri ale Prutului și din diaspora prezintă tradiții românești de Paști
- Un proiect școlar despre obiceiurile românilor de pretutindeni s-a concretizat într-o carte scrisă de copii
Foto credit: Arhiva Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 278
Id: 75581
Data: Dec 9, 2021
Imagine:
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au oferit daruri pentru 170 de copii din localitățile prahovene Ariceștii Zeletin, Matița și Păcureți.
Acțiunea s-a desfăşurat în 5 decembrie 2021, în cadrul Campaniei „Implică-te, împreună reușim mai .....
Data: Dec 9, 2021
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, miercuri, 8 decembrie, a fost sfințit un nou laborator creat la Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu pentru clasa de „Muzică Bisericească”.
La eveniment au participat .....
Data: Dec 9, 2021
Treizeci şi unu de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei” din Galaţi au donat miercuri sânge.
Acţiunea de donare sânge s-a desfăşurat la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Galaţi.
„Elevii participanţi la această .....
Data: Dec 9, 2021
Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Social-filantropic și misionar, a oferit daruri pentru 60 de copii internați în secțiile de pediatrie ale Spitalelor Județene de Urgență din Buzău și Focșani.
Darurile s-au ridicat la valoarea de 10.000 de lei.
.....Data: Dec 9, 2021
Parohia cu hramurile „Sfântul Nicolae” și „Sfinții Români” din Sascut Sat-Schineni a primit un veșmânt sfințit care a acoperit pentru un timp moaștele .....
Data: Dec 9, 2021
Parohia „Sfântul Haralambie” din Iași desfășoară campania social-filantropică „Vine iar Crăciunul!”, prin care își propune să ajute 40 de .....
Data: Dec 9, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Recunostinta si iertarea (11 12 2016)
Credinta si cultura azi - Rostul lecturii in lumea de azi (24 05 2015)
Credinta si cultura azi - Invierea lui Hristos in constiinta contemporana (12 04 2015)
Credinta si cultura azi - Valori de patrimoniu ale spiritualitatii ortodoxe valcene (09 05 2016)
Credinta si cultura azi - Atingerea revelatoare a cuvantului (20 07 2015)
Credinta si cultura azi - Valorile religioase si definirea spatiului public (09 10 2016)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).