Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la a VIII-a Conferinţă Internaţională de Muzicologie, Bucureşti, 2-6 septembrie 2019:
Credinţă şi artă muzicală în Balcani
A VIII-a Conferinţă Internaţională de Muzicologie, cu tema Osmoze muzicale şi culturale în Balcani, organizată în perioada 2–6 septembrie 2019, de către Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în colaborare cu Societatea Internaţională de Muzicologie, constituie un bun prilej pentru întâlnirea muzicologilor şi a etnomuzicologilor români şi străini, a cercetătorilor şi a studenţilor doctoranzi, preocupaţi de muzicile din Balcani şi interacţiunile lor cu tradiţiile sonore ale Europei apusene şi ale spaţiului mediteranean.
Acest prestigios eveniment academic se desfăşoară în contextul Anului omagial al satului românesc, proclamat astfel de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu scopul de a valorifica moştenirea istorică, culturală şi spirituală a satului românesc autentic, ca omagiu adus contribuţiei sale majore la devenirea multiseculară a poporului român.
În acest sens, evidenţiem frumuseţea şi diversitatea creaţiilor muzicale, specifice satului românesc, care reprezintă perpetuarea unei sensibilităţi a comunităţii rurale, păstrătoare a credinţei creştine şi a tradiţiei româneşti.
Aceste creaţii muzicale ale ţăranului român păstrează esenţialul, unind smerenia şi delicateţea sufletului cu dorinţa de frumuseţe veşnică, netrecătoare.
Direcţiile tematice ale celei de-a VIII-a Conferinţe Internaţionale de Muzicologie – Arta muzicală în Balcani, Estul întâlneşte Vestul, Muzica şi politicile, Cântul bizantin şi post-bizantin, Etnomuzicologie – sintetizează aspecte diverse ale culturilor muzicale religioase şi laice din Balcani, pe o perioadă extinsă, începând cu epoca bizantină şi până în zilele noastre.
În acest spaţiu geografic, au existat permanent schimburi şi interferenţe culturale şi muzicale, acest fapt contribuind la o mai mare apropiere şi la o mai bună cunoaştere între popoarele din Pensinsula Balcanică.
Un rol major în crearea şi susţinerea culturii muzicale în spaţiul cultural balcanic l-a avut şi îl are Biserica Ortodoxă Română. În acest sens, Biserica noastră acordă o atenţie deosebită pregătirii muzicale a slujitorilor Sfintelor Altare şi a cântăreţilor bisericeşti, în instituţiile teologice preuniversitare şi universitare din ţară.
Totodată, prin organizarea diferitelor evenimente culturale, la nivel local sau naţional – aşa cum este Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul!, desfăşurat în anul 2018, în parteneriat cu Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Biserica Ortodoxă Română susţine interpretarea autentică a muzicii bisericeşti şi contribuie la îmbogăţirea repertoriului liturgic şi muzical românesc, stimulând creativitatea compozitorilor de muzică.
Apreciem tematica acestei Conferinţe Internaţionale de Muzicologie şi ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos să binecuvinteze pe toţi participanţii la lucrările acestei întruniri şi să le dăruiască bucuria de a cultiva şi promova valorile universale ale muzicii.
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto credit: 10tv.md
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 317
Id: 67865
Data: Sep 2, 2019
Imagine:
Guvernul României a aprobat săptămâna trecută deschiderea unui nou punct internaţional de trecere a frontierei de stat româno-sârbe, a anunţat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei .....
Data: Sep 2, 2019
După Sfânta Liturghie oficiată în biserica Parohiei din Păușești-Măglași, Arhiepiscopul Varsanufie a inaugurat Biblioteca din localitate care a primit numele Episcopului Antim Petrescu, fiu al satului.
Evenimentul a avut loc în contextul împlinirii a 100 de ani de la .....
Data: Sep 2, 2019
Românii din Antwerpen – Belgia vor avea propriul lăcaș de cult. Biserica romano-catolică Preasfânta Doamnă a Rozariului va fi transferată în 2 septembrie către comunitatea românească, anunță
Data: Sep 2, 2019
Mitropolitul Andrei a premiat duminică, în Catedrala din Cluj-Napoca, doi elevi clujeni medaliaţi cu bronz şi aur la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist 2019, desfășurat la New York, SUA.
Marius Adrian Boier a obţinut locul I la categoria „Microsoft Word .....
Data: Sep 2, 2019
Românii din Cernăuți au sărbătorit sâmbătă Ziua Limbii Române, în cadrul unui proiect organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH) în parteneriat cu „Liga Tineretului Român din regiunea Cernăuți „Junimea”.
Pe scena Filarmonicii de .....
Data: Sep 3, 2019
La „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Tărlungeni, județul Brașov, a fost prezentată duminică o expoziție de icoane pictate de copiii din parohie.
Icoanele au fost realizate copii de diferite etnii pe parcursul vacanței de vară,
Data: Sep 3, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Manastirea Camarzani - Sfanta Liturghie a Invierii I
Theodoros Vassilikos - Paraclisul Maicii Domnului - greaca
Corul Bisericii Ortodoxe Buna-Vestire, Brasov - Cantari duhovnicesti
Corul Manastirii Vatoped - Slujba Invierii
Corul Bisericii Sfantul Nectarie Iasi - Cantarile Sfintei Liturghii
Concertul traditional de colinde Rasaritul Cel de Sus (2012) Trinitas TV
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).