Criza de sarcina este doar varful aisbergului, spun participanții la Conferința naționala Ajuta mama și copilul

A doua ediție a Conferinței Naționale pentru sprijinirea femeilor în criză de sarcină „Ajută mama și copilul” s-a desfășurat săptămâna trecută online. Participanții la schimbul de experiență au concluzionat că momentul crizei de sarcină este doar vârful aisbergului: sub el se ascund traume și probleme complexe pentru care este nevoie de intervenții specializate pe mai multe planuri.

Au participat 35 de psihologi, asistenți sociali, coordonatori de centre, voluntari, dar și persoane dornice să înființeze proiecte de sprijin pentru femeile în criză de sarcină. Desfășurarea online a conferinței a permis anul acesta și o participare internațională: din Republica Moldova și Italia.

Alexandra Nadane, Director executiv al Asociației pentru Sprijinirea Femeii Însărcinate și a Familiei, organizatoarea evenimentului, a susținut un atelier despre metoda L.O.V.E. de consiliere în criza de sarcină: Lungime de undă (L), Opțiuni (O), Viziune și valori (V), Extinderea sprijinului (E).

Metoda, aplicată în centrele celei mai mari rețele de sprijin în criza de sarcină din America, este accesibilă și celor care nu sunt specialiști, dar vor să ofere sprijin emoțional, a precizat Alexandra Nadane.

Sprijinul emoțional, esențial în criza de sarcină

„L.O.V.E este o metodă de consiliere bazată pe dragoste, iar cele patru litere corespund unor pași de urmat în consiliere. Însă există ceva fundamental, fără de care nu pot funcționa – cei 3 R: «Relație, Relație, Relație»!”, a spus ea.

Practic, consilierul trebuie să îi fie alături cu empatie persoanei consiliate, prin mult sprijin emoțional, ca să îi ofere acesteia încredere și siguranță.

Aurelia Bulgac, doctor în psihologie, le-a explicat participanților mai multe despre dezvoltarea competenței emoționale a persoanelor pe care aceștia le vor consilia. „Conștientizarea stării emoționale ajută în luarea unor decizii conștiente, bazate pe maturitate psiho-emoțională”, a spus ea.

Femeile în criză de sarcină au nevoie să fie ajutate să devină conștiente de emoțiile care le asaltează în această perioadă de criză, să le găsească un sens și să învețe să amâne deciziile importante până când își clarifică și depășesc aceste emoții, a spus psihologul.

Criza de sarcină ca urmare a traumei sau abuzului

Psihologul Bogdana Fati de la Centrului de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa” din București a vorbit despre consilierea psihologică a femeilor care au pierdut sarcina și psihoterapia în situații de abuz și traumă.

„Când am început să lucrez cu femeile care solicită sprijin din partea Centrului mi-am dat seama că am nevoie să învăț mai multe despre traumă”, a povestit psihologul Bogdana Fati.

Ea a observat la beneficiarele centrului la care lucrează prezența unei traume: „fie au avut o relație disfuncțională cu părinții în primii ani de viață, fie au trăit o pierdere mai târziu (moartea unui părinte sau divorț), fie au trecut prin traume sexuale”.

„Doar cunoscând aceste probleme putem avea o perspectivă mai complexă asupra nevoilor pe care le au aceste persoane”, a adăugat ea.

Criza este doar vârful aisbergului

Dar o femeie în criză de sarcină are nevoie nu doar de consiliere psihologică, ci și de soluții concrete de sprijin pentru creșterea copilului: ajutor material și o legislație a adopției care să permită încredințarea copilului nou-născut direct părinților adoptivi, cu o perioadă de grație după naștere când mama bioloigică se poate răzgândi. SUA și Australia au legi și norme de aplicare în acest sens.

Prima zi a conferinței s-a încheiat cu o prezentare susținută de Alexandra Nadane despre legătura dintre traficul de persoane și criza de sarcină. „În spatele traficului de persoane se ascund avorturi forțate, iar femeile traficate trăiesc drame dureroase, majoritatea covârșitoare a acestora fiind complet necunoscute publicului larg”, a spus ea.

De exemplu, femeile românce constituie 4% din populația de sex feminin din provincia Ragusa, Italia, dar ele fac 20% din totalul avorturilor înregistrate acolo. Medicii din zonă consideră că situația lor este legată de exploatarea sexuală sistematică la care sunt supuse.

Discuțiile i-au determinat pe participanți să concluzioneze că momentul crizei de sarcină reprezintă doar vârful aisbergului, sub care se ascunde un fenomen complex, format din multe probleme care generează criza de sarcină și întrețin reapariția ei, într-un ciclu vicios.

Aceasta arată că este nevoie de programe complexe de sprijin și de specialiști bine pregătiți. De aceea, schimbul de experiență va continua și după conferință, cu webinarii lunare organizare pentru două grupe de cursanți: începători și profesioniști.

Un raport al Institutului Eliott din SUA arată că 64% din femeile americane care au făcut avort au fost presate să facă acest pas. În România, nimeni nu a realizat un astfel de raport, dar Alexandra Nadane spune că cel puțin 80% din femeile în criză de sarcină cu care a vorbit erau presate să avorteze de către familie sau partenerul de viață.

Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei, inițiatoarea Conferinței Naționale pentru sprijinirea femeilor în criză de sarcină „Ajută mama și copilul”, a deschis în ultimii ani două centre de sprijin în criza de sarcină la București: Centrul „Sf. Alexandra Împărăteasa” și Centrul „Sf. Împărăteasă Elena”.

Foto credit: Youtube (captură de ecran)

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 225

Id: 71609

Data: Oct 17, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).