A doua ediție a Conferinței Naționale pentru sprijinirea femeilor în criză de sarcină „Ajută mama și copilul” s-a desfășurat săptămâna trecută online. Participanții la schimbul de experiență au concluzionat că momentul crizei de sarcină este doar vârful aisbergului: sub el se ascund traume și probleme complexe pentru care este nevoie de intervenții specializate pe mai multe planuri.
Au participat 35 de psihologi, asistenți sociali, coordonatori de centre, voluntari, dar și persoane dornice să înființeze proiecte de sprijin pentru femeile în criză de sarcină. Desfășurarea online a conferinței a permis anul acesta și o participare internațională: din Republica Moldova și Italia.
Alexandra Nadane, Director executiv al Asociației pentru Sprijinirea Femeii Însărcinate și a Familiei, organizatoarea evenimentului, a susținut un atelier despre metoda L.O.V.E. de consiliere în criza de sarcină: Lungime de undă (L), Opțiuni (O), Viziune și valori (V), Extinderea sprijinului (E).
Metoda, aplicată în centrele celei mai mari rețele de sprijin în criza de sarcină din America, este accesibilă și celor care nu sunt specialiști, dar vor să ofere sprijin emoțional, a precizat Alexandra Nadane.
Sprijinul emoțional, esențial în criza de sarcină
„L.O.V.E este o metodă de consiliere bazată pe dragoste, iar cele patru litere corespund unor pași de urmat în consiliere. Însă există ceva fundamental, fără de care nu pot funcționa – cei 3 R: «Relație, Relație, Relație»!”, a spus ea.
Practic, consilierul trebuie să îi fie alături cu empatie persoanei consiliate, prin mult sprijin emoțional, ca să îi ofere acesteia încredere și siguranță.
Aurelia Bulgac, doctor în psihologie, le-a explicat participanților mai multe despre dezvoltarea competenței emoționale a persoanelor pe care aceștia le vor consilia. „Conștientizarea stării emoționale ajută în luarea unor decizii conștiente, bazate pe maturitate psiho-emoțională”, a spus ea.
Femeile în criză de sarcină au nevoie să fie ajutate să devină conștiente de emoțiile care le asaltează în această perioadă de criză, să le găsească un sens și să învețe să amâne deciziile importante până când își clarifică și depășesc aceste emoții, a spus psihologul.
Criza de sarcină ca urmare a traumei sau abuzului
Psihologul Bogdana Fati de la Centrului de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa” din București a vorbit despre consilierea psihologică a femeilor care au pierdut sarcina și psihoterapia în situații de abuz și traumă.
„Când am început să lucrez cu femeile care solicită sprijin din partea Centrului mi-am dat seama că am nevoie să învăț mai multe despre traumă”, a povestit psihologul Bogdana Fati.
Ea a observat la beneficiarele centrului la care lucrează prezența unei traume: „fie au avut o relație disfuncțională cu părinții în primii ani de viață, fie au trăit o pierdere mai târziu (moartea unui părinte sau divorț), fie au trecut prin traume sexuale”.
„Doar cunoscând aceste probleme putem avea o perspectivă mai complexă asupra nevoilor pe care le au aceste persoane”, a adăugat ea.
Criza este doar vârful aisbergului
Dar o femeie în criză de sarcină are nevoie nu doar de consiliere psihologică, ci și de soluții concrete de sprijin pentru creșterea copilului: ajutor material și o legislație a adopției care să permită încredințarea copilului nou-născut direct părinților adoptivi, cu o perioadă de grație după naștere când mama bioloigică se poate răzgândi. SUA și Australia au legi și norme de aplicare în acest sens.
Prima zi a conferinței s-a încheiat cu o prezentare susținută de Alexandra Nadane despre legătura dintre traficul de persoane și criza de sarcină. „În spatele traficului de persoane se ascund avorturi forțate, iar femeile traficate trăiesc drame dureroase, majoritatea covârșitoare a acestora fiind complet necunoscute publicului larg”, a spus ea.
De exemplu, femeile românce constituie 4% din populația de sex feminin din provincia Ragusa, Italia, dar ele fac 20% din totalul avorturilor înregistrate acolo. Medicii din zonă consideră că situația lor este legată de exploatarea sexuală sistematică la care sunt supuse.
Discuțiile i-au determinat pe participanți să concluzioneze că momentul crizei de sarcină reprezintă doar vârful aisbergului, sub care se ascunde un fenomen complex, format din multe probleme care generează criza de sarcină și întrețin reapariția ei, într-un ciclu vicios.
Aceasta arată că este nevoie de programe complexe de sprijin și de specialiști bine pregătiți. De aceea, schimbul de experiență va continua și după conferință, cu webinarii lunare organizare pentru două grupe de cursanți: începători și profesioniști.
Un raport al Institutului Eliott din SUA arată că 64% din femeile americane care au făcut avort au fost presate să facă acest pas. În România, nimeni nu a realizat un astfel de raport, dar Alexandra Nadane spune că cel puțin 80% din femeile în criză de sarcină cu care a vorbit erau presate să avorteze de către familie sau partenerul de viață.
Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei, inițiatoarea Conferinței Naționale pentru sprijinirea femeilor în criză de sarcină „Ajută mama și copilul”, a deschis în ultimii ani două centre de sprijin în criza de sarcină la București: Centrul „Sf. Alexandra Împărăteasa” și Centrul „Sf. Împărăteasă Elena”.
Foto credit: Youtube (captură de ecran)
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 332
Id: 71609
Data: Oct 17, 2020
Imagine:
17 octombrie a fost fixată ca Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în 22 decembrie 1992. În România, cei mai afectați de sărăcie sunt copiii: o treime din ei trăiesc sub pragul de sărăcie.
Ediția .....
Data: Oct 17, 2020
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților le-a transmis clericilor și monahilor din eparhie o circulară în care le cere ca, .....
Data: Oct 17, 2020
Un articol publicat de Basilica.ro le-a dat credincioșilor din Moravița, județul Timiș, inspirație și putere .....
Data: Oct 17, 2020
Centrul pentru Cercetare în Recuperare Oncologică Slatina Nera a fost inaugurat joi în prezența a trei miniștri și a inițiatorului său, dr. Pavel Chirilă. Situat în comuna Sasca Montană, județul Caraș-Severin, centrul, cunoscut și sub numele de Clinica Nera, este primul de acest fel .....
Data: Oct 17, 2020
Episcopul Ignatie al Huşilor a vorbit joi la Parohia Şendreni despre adevărata fericire.
„Este cea pe care ne-o dă Hristos!”, a .....
Data: Oct 17, 2020
Agenția de pelerinaje „Basilica Travel” a Patriarhiei Române vă invită în cadrul circuitelor culturale și spirituale pe meleagurile României.
„Încercăm prin fiecare pelerinaj și prin fiecare circuit să aducem mai aproape de suflet liniștea. Să pășim pe urmele .....
Data: Oct 17, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cuvintele Credintei - Sfanta Liturghie - Catedrala din Chisinau - Schimbarea la Fata
Cuvintele Credintei - Grecia Ortodoxa Muntele Meteora
Cuvintele Credintei - Aparata cu credinta pentru generatiile viitoare Biserica din Ciniseuti, Rezina
Cuvintele Credintei - Catedrala Soborul Sf Ioan Botezatorul din Comrat
Cuvintele Credintei - Biserica Sf Ilie Balti - 2018
Cuvintele Credintei - indemn la pocainta Duminica Mariei Egipteanca
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).