Cum a fost sarbatorita Ziua Unirii Principatelor Romane la Patriarhie

Sfânta Liturghie, o slujbă de Te Deum şi depunerea de coroane la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din apropierea Catedralei Patriarhale, au fost principalele ceremoniale organizate, duminică, cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, evenimentul istoric care a aşezat bazele statului unitar român.

Prezent la evenimente, Patriarhul a evidenţiat contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la „acest act fundamental al istoriei noastre”.

LITURGHIE

Sfânta Liturghie a fost oficiată la Catedrala Patriarhală de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal.

În cadrul slujbei au fost pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române.

Predica Episcopului Varlaam Ploieşteanul a făcut referire la textul evanghelic duminical despre vindecarea orbului din Ierihon.

Cel lipsit de vedere din evanghelie, a spus ierarhul, „a devenit un învăţător pentru noi” şi ne cheamă, „să cultivăm vederea tainică a sufletului nostru prin virtuțile care au împodobit viața acestui om”.

„Aceste virtuți sunt credința puternică și dreaptă că Iisus este Fiul lui Dumnezeu (…), a  doua virtute este rugăciunea stăruitoare (…), iar a treia virtute pe care ne cheamă duminica și Evanghelia de astăzi să o cultivăm este aceea a recunoștinței. Mai vedem o virtute la acest om și anume aceea a statorniciei în credință”, a spus ierarhul.

TE DEUM

Înainte de Slujba de Te Deum, Patriarhul României a vorbit despre Unirea Principatelor Române, eveniment despre care a spus că „a însemnat încununarea unui întreg proces de cultivare a unităţii naţionale a românilor, proces în care Biserica Ortodoxă Română și-a adus o contribuție esențială”.

„Unirea de la 24 ianuarie 1859 a fost de fapt „Unirea de bază”, nu „Unirea cea mică”, deoarece ea a constituit baza pentru formarea statului unitar român, în anul 1862, numit ROMÂNIA, temelie pentru obținerea independenței naţionale româneşti în urma Războiului de Independenţă din anul 1877, temelie pentru ridicarea României la rang de Regat în anul 1881, şi mai ales temelie pentru Marea Unire din 1 decembrie 1918, de la Alba-Iulia, ca Unire a Transilvaniei cu România, precedată de Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918 şi Unirea Bucovinei cu România, la 28 noiembrie 1918”.

Slujba de Te Deum, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, a fost oficiată de Episcopul vicar Varlaam Ploieşteanul, în prezenţa Patriarhului Daniel.

ALEXANDRU IOAN CUZA, OMAGIAT

Alexandru Ioan Cuza, ales domnitor al Moldovei și al Ţării Românești într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei, a fost omagiat duminică la Patriarhie prin depuneri de coroane de flori.

Au fost depuse coroane din partea Președintelui României; a Senatului României; a Camerei Deputaților; a Guvernului României, a Patriarhiei Române, și a Ministerului Apărării Naționale.

Ceremonialul a respectat prevederile legale impuse de pandemie. Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro

Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro

Ştire în curs de actualizare…

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 180

Id: 72541

Data: Jan 24, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).