Duminică, 5 septembrie 2021, înainte de a oficia târnosirea Bisericii „Sfântul Mercurie” din Capitală, Patriarhul Daniel a evidențiat sensurile profunde ale Parabolei datornicului nemilostiv (Matei 18:23-35), pildă pe care a numit-o „o Evanghelie a iertării, dar și a responsabilizării”.
„Evanghelia ne arată că iertarea aproapelui ne face milostivi precum Dumnezeu Milostiv este”, a spus Părintele Patriarh.
Preafericirea Sa a explicat că datoria iertată de Stăpânul milostiv din Evanghelie era una uriașă. 10 mii de talanți echivala cu 490 de tone de aur. Iar Stăpânul iertase această datorie doar pentru că a fost rugat. Apoi, când a văzut că datornicul nu este iertător și milostiv la rândul său cu semenul care îi datora mult mai puțin, și-a schimbat atitudinea.
„Dumnezeu, mai întâi este Milostiv. Dar, când milostivirea Sa nu este prețuită, ci ignorată sau doar folosită în mod egoist și viclean, El își schimbă atitudinea pentru că este un Stăpân liber. Și trece de la milostivire la dreptate. Dacă omul n-a făcut binele de bunăvoie îl va face de nevoie. Dacă nu a făcut binele din proprie inițiativă îl va face prin constrângere”, a explicat Patriarhul gestul Stăpânului care l-a aruncat la chinuri pe datornic până va plăti tot.
Când păcătuim, ne îndatorăm
În acest context, Părintele Patriarh a făcut referire la Rugăciunea „Tatăl nostru”. El a semnalat că atât în versiunea originală a Noului Testament – în limba greacă, dar și în latină, această rugăciune conține cererea „și ne iartă nouă datoriile noastre, precum și noi iertăm datornicilor noștri”.
Numai în limba română există această traducere a cuvântului „datorii” în „greșeli”, a spus Părintele Patriarh, explicând că cei ce au tradus au socotit că nu este atât de potrivit limbajul financiar în rugăciune.
„S-a transferat limbajul financiar la un nivel moral, spiritual”, a spus Patriarhul Daniel care a explicat că „ori de câte ori păcătuim sau greșim față de Dumnezeu, ne îndatorăm”.
„De ce? Pentru că folosim în mod greșit sau negativ darurile pe care El ni le-a dat: gândirea, voința, sentimentul – darurile personale. Și folosindu-le contrar voinței Creatorului când păcătuim, adică folosindu-le în mod egoist, pătimaș și nu rațional, atunci ne îndatorăm. De aceea, suma datoriei de 10.000 de talanți este o sumă simbolică și se referă la darul mare al vieții pentru că omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu cel veșnic viu și este chemat la asemănarea cu Dumnezeu prin conlucrare cu El pentru a dobândi viața veșnică”.
„De modul în care folosim viața de pe pământ depinde dobândirea vieții veșnice sau chinurilor veșnice. Totul depinde de modul în care folosim libertatea noastră. De aceea, greșelile noastre față de Dumnezeu Creatorul par datorii foarte mari”.
Dacă nu iertăm, blocăm iubirea lui Dumnezeu
„Dumnezeu, când este rugat să ne ierte greșelile, pentru că Îl rugăm ni le iartă, dar așteaptă să fim și noi milostivi. De ce? Pentru a nu bloca, a nu limita bunătatea Lui”, a subliniat Patriarhul.
„Dacă noi doar primim iertare dar nu-i iertăm pe alții, dacă doar primim darul dar nu oferim și altora, noi blocăm iubirea milostivă a lui Dumnezeu. Ori Dumnezeu, care este Milostiv și ne arată iertare și dărnicie, dorește ca noi să înmulțim, să răspândim, să împărtășim în lume Iubirea Lui”.
„Apoi, mai este o motivație foarte profundă în această dorință a lui Dumnezeu ca noi să iertăm celor care ne-au greșit: Iertarea înseamnă biruința asupra răutății altora prin bunătatea iertării arătată de noi”, a precizat Preafericirea Sa.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că „dacă viața omului este luminată de milostivire și iertare se schimbă relațiile între oameni”.
„Cel care iartă nu răspunde la răutate cu răutate și la ură cu ură și, astfel, pune stavilă răutății. Deci, prin iertare evităm violența, războaiele, conflictele și schimbăm relațiile între oameni.
„Este posibil ca la un moment dat un om să fi greșit, dar valoarea unei persoane nu se poate reduce la o faptă rea a sa. Ci dacă este iertat, această iertare se face cu speranța că respectiva persoană va săvârși și mult bine, dacă are simțul recunoștinței”, a spus Patriarhul.
Dumnezeu este milostiv, dar nu este naiv
„Evanghelia de astăzi este o Evanghelie a iertării, dar și a responsabilizării. Dumnezeu este milostiv, dar nu este naiv. Este milostiv dar este și drept. Dacă noi nu devenim milostivi ca și El, ci folosim în mod viclean și egoist bunătatea Lui, dar noi nu arătăm bunătate la rândul nostru față de cei care ne-au greșit nouă, atunci El arată dreptatea Sa”.
„El nu pedepsește din răzbunare, ci doar corectează spre îndreptare pe oameni. Aceasta se numește o certare duhovnicească a lui Dumnezeu. Cel care este certat de Dumnezeu este certat nu pentru a fi pedepsit în sine, ci pentru a se îndrepta, pentru a-și schimba atitudinea sa față de semeni”.
„În concluzie, viața noastră în fața lui Dumnezeu depinde foarte mult și de relațiile noastre cu semenii”, a spus Patriarhul României.
În continuarea predicii sale, Patriarhul a vorbit despre sfințirea unei biserici, rânduială care urma să aibă loc și a acordat distincții ctitorilor lăcașului de cult. Preotul paroh Paul Lepădatu a primit „Crucea Patriarhală”.
Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 295
Id: 74674
Data: Sep 5, 2021
Imagine:
La reședința Episcopală din Cahul a avut loc vineri, 03 septembrie, sub președinția Preasfințitului Părinte Veniamin, ședința de lucru a Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Basarabiei de Sud.
La această întrunire au participat și protoiereii din Eparhie .....
Data: Sep 5, 2021
„Domnul Ivan Patzaichin rămâne una dintre cele mai iubite și respectate personalități ale vieții sportive românești și internaționale“, scrie Patriarhul României în mesajul ocazionat de trecerea la cele veşnice a sportivului.
Text integral:
.....
Data: Sep 6, 2021
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de condoleanţe la trecere în veşnicie a actorului Ion Caramitru, despre care a spus că a dovedit „un rafinat simț al autenticelor valori naționale, precum și simțul responsabilității față de patrimoniul spiritual al .....
Data: Sep 6, 2021
Pro Vita Iași a finalizat noul acoperiș și tencuirea exterioară a casei unei familii cu zece copii din localitatea Costești, județul Iași. Luni au început lucrările renovare a .....
Data: Sep 6, 2021
Sosirea toamnei coincide cu începerea Noului An Bisericesc pentru creștinii ortodocși. Vă invităm să vedeți selecția noastră de fotografii din perioada 30 august – 5 septembrie 2021.
Data: Sep 6, 2021
În perioada 28 august – 4 septembrie, Sectorul Medical și de Asistență al Centrului Eparhial Suceava și Asociația Caravana cu Medici – filiala Iași
Data: Sep 6, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sfanta Evanghelie dupa Matei Cap 23 Pr Mircea Stoleriu RO
Sfanta Evanghelie dupa Matei Cap 02 Pr Mircea Stoleriu RO
Sfanta Evanghelie dupa Matei Cap 18 Pr Mircea Stoleriu RO
Sfanta Evanghelie dupa Matei Cap 10 Pr Mircea Stoleriu RO
Sfanta Evanghelie dupa Matei Cap 05 Pr Mircea Stoleriu RO
Sfanta Evanghelie dupa Matei Cap 03 Pr Mircea Stoleriu RO
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).