Părintele Patriarh a oferit duminică Mănăstirii Putna mai multe daruri, dintre care cel mai important este un Sfânt Potir și un Sfânt Disc realizat la Atelierele Patriarhiei Române. Acestea „exprimă comuniunea românească în Iisus Hristos, prin rugăciunile Maicii Domnului, care este ocrotitoarea Grădinii Sale”, a spus Preafericirea Sa.
„În secolul al XV-lea, când unii călugări voiau să plece de la Bisericani, din județul Neamț, la Muntele Athos, zicând că acolo este Grădina Maicii Domnului, Maica Domnului s-a arătat într-un stejar, care a dăinuit până nu demult, și a zis: «Și aici este Grădina Mea, rămâneți în mănăstire». Și, de atunci, se spune că România este Grădina Maicii Domnului”, a amintit Patriarhul României.
„Într-adevăr, prin multele mănăstiri, biserici, prin credința poporului, țara noastră este Grădina Maicii Domnului”, a spus el.
„Deci Maica Domnului, fiind ocrotitoarea poporului român, împreună cu Ștefan cel Mare și cu toți sfinții români și toți sfinții în general, este în mod deosebit și ocrotitoarea tinerilor, care, cu 150 de ani în urmă, au avut inițiativa Serbării de la Putna. Aici sunt o mulțime de tineri prezenți, care arată continuitatea unui ideal”, a continuat Preafericitul Părinte Daniel.
„De aceea, am ales simbolul liturgic cel mai puternic, și anume am ales să oferim mănăstirii Sfântul Potir și Sfântul Disc, pe care le folosim la Sfânta Împărtășanie. Și acestea trebuie folosite mai ales la hramurile Mănăstirii Putna: Adormirea Maicii Domnului, Ștefan cel Mare și Sfânt și Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”, a adăugat el.
„Oferim acestea Părintelui Stareț : Vă mulțumim și vă felicităm pentru toată lucrarea frumoasă pe care o săvârșiți aici nu numai la marile sărbători, ci în fiecare an. Să trăiți întru mulți ani!”, a mai spus patriarhul.
Sfintele odoare sunt confecționate din argint masiv și lucrate în filigran aurit.
Părintele Patriarh a mai oferit așezământului monahal un kilogram de tămâie a Magilor, tămâie naturală din Oman, și cărți de la Editurile Patriarhiei.
Pentru credincioși, Preafericirea Sa a oferit șase mii de iconițe care reproduc icoana Adormirii Maicii Domnului pictată de părinții iconari din Mănăstirea Putna și oferită Catedralei Mântuirii Neamului în 2018.
„Mănăstirea Putna a oferit Catedralei Naționale icoanele praznicale mari, pentru că și catedrala este mare. Și noi le multiplicăm și le oferim ca binecuvântare. Aici, pe verso, este însemnată binecuvântarea Noastră. Noi vă oferim aceste iconițe ca semn de binecuvântare, de prețuire și ca semn de încurajare”, a spus Patriarhul Daniel.
Părintele Arhiepiscop Calinic i-a oferit Părintelui Patriarh Daniel, din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a Mănăstirii Putna, o icoană realizată la Atelierul Giorgios Art.
Părintele Patriarh Daniel se află la Mănăstirea Putna în perioada 14-16 august, unde participă la hramul principal și la cele mai importante evenimente din seria de manifestări „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”.
Manifestările, desfășurate sub egida Patriarhiei Române și a Patriarhiei Române, marchează 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni din 1871. Organizată de Mihai Eminescu și generația sa, aceasta a reprezentat momentul cristalizării idealului de unitate națională a românilor din toate provinciile istorice.
Luni, Partriarhul Daniel și Președintele Academiei, Ioan Aurel Pop, se întâlnesc cu cei peste 650 de tineri participanți la Congresul Studențesc Aniversar, organizat la 150 de ani de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 331
Id: 74458
Data: Aug 15, 2021
Imagine:
„Evanghelia de astăzi ne învață că fiecare dintre noi are datoria să împartă din puținul sau multul pe care îl are”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor duminică, 15 .....
Data: Aug 15, 2021
Altarul exterior al Mănăstirii Piatra Sfântă din Iași a fost sfinţit sâmbătă de Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, informează
Data: Aug 15, 2021
Patriarhul României a sfințit duminică, după Sfânta Liturghie de hramul Mănăstirii Putna, Candela Aniversară oferită pentru mormântul Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare de studenții români din țară și diaspora.
Aceștia participă la a șaptea reeditare a Primei .....
Data: Aug 15, 2021
„Maica Domnului este rugătoare pentru toată lumea, dar în mod special este rugătoare pentru fecioare şi mame, pentru că ea a rămas Pururea Fecioară, şi pentru mame sau familii pentru că ea a alăptat şi a crescut pe Fiul Său, Iisus Hristos”, le-a spus duminică Patriarhul Daniel .....
Data: Aug 15, 2021
De Adormirea Maicii Domnului, 15 august, este sărbătorită Ziua Marinei Române.
Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională, informează
Data: Aug 15, 2021
Câştigătorii primei ediţii a concursului internaţional de fotografie ortodoxă OrthPhoto .....
Data: Aug 15, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Comoara intelepciunii - Adevarata intelepciune
Comoara intelepciunii - Rugaciunea naufragiatilor
Comoara intelepciunii - Comunicarea intre oameni
Comoara intelepciunii - Nepatimirea celui simplu
Comoara intelepciunii - Ispitirea Sfantului Antonie cel Mare
Comoara intelepciunii - Cum dobandim smerenia
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).