În data de 9 mai 1877, sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat Independenţa de Stat a României faţă de Imperiul Otoman.
Ministrul afacerilor străine de atunci, Mihail Kogălniceanu a declarat:
În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi; suntem naţiune de sine stătătoare (…) Aşadar domnilor deputaţi, nu am cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi suntem o naţiune liberă şi independentă.
Adunarea Deputaţilor a votat, după discurs, o moţiune, cu 79 de voturi pentru şi 2 abţineri, prin care lua act că „rezbelul între România şi Turcia, cu ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială”.
În aceeaşi zi, şi Senatul a adoptat o moţiune cu un conţinut identic.
Documentul a devenit lege prin semnarea/promulgarea lui de domnitorul Carol I, în data de 10 mai 1877.
Independenţa României a fost proclamată în Parlament, însă a fost necesar ca aceasta să fie cucerită pe câmpul de luptă.
Imediat după Războiul de Independenţă, din 1877-1878, a apărut ideea ridicării unei Catedrale reprezentative pentru spaţiul românesc, atunci când s-a constatat că nicio biserică din Bucureşti nu era suficient de încăpătoare pentru a găzdui pe toţi cei care participau la slujbe de Te Deum oficiate cu ocazii deosebite sau la alte momente solemne.
După proclamarea României ca Regat, Regele Carol I înaintează Camerei Legislative un proiect de lege privitor la construirea unei Catedrale în Capitală.
Legea a fost votată în 20 mai 1882 în Senat, fiind considerată ziua de start a proiectului.
Astfel, s-a născut Legea nr. 1750 promulgată de Regele Carol I la 5 iunie 1884 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 49 din 6 (18 iunie) 1884, în care se menţiona necesitatea construirii unei catedrale ortodoxe în Bucureşti.
Construcţia CMN s-a concretizat în timpul Părintelui Patriarh Daniel, fiind asumată de stat ca proiect de importanţă naţională prin legea 376/2007.

Sfințirea acestui deziderat național vechi de peste 100 de ani a avut loc în anul 2018. Slujba de târnosire a fost oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu împreună cu Patriarhul Daniel.
Au participat 60 de ierarhi, mii de clerici, numeroase autorități locale și centrale, în total peste 50.000 de persoane, din care 2.000 numai în interiorul lăcașului de cult.
Citeşte şi: Retrospectiva unui eveniment istoric
Sursa foto: istorie pe scurt
Date istorice: Agerpres
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 289
Id: 70129
Data: May 9, 2020
Imagine:
Sfântul Proroc Isaia, cinstit de Biserica Ortodoxă în data de 9 mai, este unul din cei patru mari proroci ai Legii Vechi.
Numit „Evanghelistul Vechiului Testament”, Prorocul Isaia a trăit în secolul 8 îHr., iar misiunea sa profetică s-a întins pe parcursul a .....
Data: May 9, 2020
Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. La baza ei stă o inițiativă care a reprezentat primul pas spre unificarea economică a statelor europene.
Celebrarea acestei zile își are originea în data de 9 mai 1950, când ministrul francez de .....
Data: May 9, 2020
Mesajul adresat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, cu prilejul Zilei Naționale a Regalității, 10 mai 2020:
Bucureşti, 10 mai 2020
Majestății Sale .....
Data: May 10, 2020
Ziua Naţională a Regalităţii este celebrată anual în data de 10 mai, urmare a unei decizii adoptate în 2015 de Camera Deputaţilor.
Data de 10 mai are o triplă semnificaţie istorică pentru români, deoarece aminteşte de începutul domniei lui Carol I, Independenţa de .....
Data: May 10, 2020
Sfântul Apostol Simon Zilotul, pomenit anual în 10 mai, este considerat ocrotitorul căsătoriei.
Sfântul a primit acest supranume datorită faptului că, potrivit tradiţiei bisericeşti, el nu a fost nimeni altul decât mirele din Cana Galileii.
La acea nuntă care .....
Data: May 10, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sfantul Ioan Scararul - 00 Introducere - Filocalia - volumul 9
Sfantul Maxim Marturisitorul - 01 raspunsuri catre Talasie - Filocalia - volumul 2
Sfantul Maxim Marturisitorul - 12 scurta talcuire a rugaciunii Tatal nostru - Filocalia - volumul 2
Sfantul Maxim Marturisitorul - 01 cuvant ascetic - Filocalia - volumul 2
Sf. Grigorie Palama, viata si scrierile - Filocalia - volumul 7
Evagrie Ponticul - 5 despre rugaciune - Filocalia - volumul 1
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).