De ce creștinii se ating de sfintele moaște – PS Varlaam Ploieșteanul

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat în cadrul omiliei susținute de sărbătoarea Sfinților Ciprian și Iustina, hramul bisericii bucureștene Zlătari, proveniența practicii de cinstire a sfintelor moaște prin atingere și importanța evlaviei credincioșilor față de sfinți.

În patrimoniul lăcașului de cult se păstrează mâna dreaptă a Sfântului Ciprian, cinstită zilnic de o mulțime de creștini.

Întrucât cinstirea sfintelor relicve reprezintă pentru cei care și-au pierdut simțul credinței „un gest primitiv, un semn al lipsei de civilizație”, ierarhul a subliniat că încă din timpul vieții Mântuitorului ucenicii și mulțimile care-L înconjurau au practicat acest gest continuat chiar și după Înălțarea Domnului la cer.

Sfântul Evanghelist Luca confirmă această practică în Cartea Faptele Apostolilor, când Petru și Pavel vizitau comunitățile de creștini întemeiate, iar credincioșii căutau să se atingă de ei.

Evlavia manifestată de creștini în acest sens a continuat, iar în anul 107, când a murit la Roma Sfântul Ignatie, Episcopul Antiohiei Siriei, moaștele sale au fost prețuite de creștini „mai mult decât aurul și argintul lumii”, conform actului martiric.

Lămurind acest aspect al existenței milenare a practicii atingerii de sfintele moaște, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a îndemnat „să ne adresăm sfântului cu toată încrederea și convingerea că mijlocește și că obține pentru noi mulțime de haruri de la Dumnezeu”.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).