De hram pe cer și in pamant: Cinstirea mucenicilor a unit Transfagarașanul cu Salina Targu Ocna

Două biserici, una mai aproape de cer, alta în adâncul pâmântului, și-au cinstit ocrotitorii în aceste zile, ambii mucenici.

Duminică, Sfânta Muceniță Paraschevi a fost serbată în biserica din Salina Târgu Ocna, la 240 metri adâncime, iar luni, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon a fost prăznuit la un schit aflat pe Transfăgărășan, la 1000 metri altitudine.

Pe cer

Mai aproape de cer, în schitul aflat la cota 1000 pe Transfăgărășan, a slujit Arhiepiscopul Calinic al Argeșului. Situat foarte aproape de Barajul Vidraru, pe unul dintre cele mai frumoase trasee din Europa, Schitul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” este un așezământ important din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.


A fost înființat în data de 01 iulie 2012 din inițiativa IPS Calinic din dorința edificării unui altar de rugăciune la care să fie pomeniți toți cei care au lucrat la realizarea Transfăgărășanului. Din aprilie, obștea de pe Transfăgărășan are un nou stareț în persoana părintelui protosinghel Ioan Traian Danci, care a venit de la Mănăstirea Lipnița (județul Constanța).

… și în pământ

Mai departe de cer, dar la fel de aproape de Dumnezeu, la 240 de metri adâncime, Biserica din masivul de sare de la Târgu-Ocna şi-a sărbătorit hramul de vară, duminică, 26 iulie. Biserica are hramul principal „Sfânta Varvara”, ocrotitoarea minerilor, iar ca hram secundar „Sf. Cuv. Mc. Paraschevi din Roma”.

De Sfânta Paraschevi a liturghisit în salină Pr. Ioan Bârgăoanu, Protopop de Onești, care a transmis binecuvântarea Arhiepiscopului Ioachim al Romanului și Bacăului.

©Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Biserica din salină este unică în Europa. Este singurul lăcaș de cult din Europa realizat aproape integral din sare și amplasat la o asemenea adâncime. A fost ridicată în aprilie – decembrie 1992, la inițiativa minerilor, fiind concepută și proiectată de personalul salinei. Stranele, iconostasele, masa din altar, scaunul arhieresc și alte obiecte de cult sunt din sare.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeșului și Arhiepiscopia Romanului

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 17

Id: 70852

Data: Jul 29, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar