„Această sărbătoare (a Sfântului Pantelimon – n.r.) ne cuprinde și pe noi, în această chemare, chemare de păstor al celor din Oltenia, ca Arhiepiscop al Craiovei și ca Mitropolit al Olteniei”, a evidenţiat IPS Irineu în cuvântul aniversar rostit marţi la Catedrala din Craiova. În urmă cu treisprezece ani, în anul 2008, Înaltpreasfinţia Sa a fost ales Mitropolit al Olteniei, fiind întronizat în 27 iulie.
Ierarhul s-a referit la clerul şi credincioşii încredinţaţi spre păstorire ca la o frăţietate.
„Așa a rânduit Dumnezeu, ca în ziua de Sfântul Pantelimon să fim aici așezați spre conducerea acestei frățietăți, pentru că toți suntem frați, acestor credincioși atât de evlavioși din Oltenia, acestor preoți destoinici din această Sfântă Arhiepiscopie, acestor părinți, călugări și frați din mănăstirile noastre, acestor maici și surori din mănăstirile noastre. Într-un cuvânt, acestei Biserici din Oltenia pe care Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o și Duhul Sfânt a sfințit-o”.
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a vorbit despre viaţa şi minunile Sfântului Pantelimon, cel grabnic ajutător și „care intervine în viața noastră atunci când suntem bolnavi, când suntem în grele suferințe și când nu avem niciun răspuns pentru problemele noastre”.
„Sfântul Pantelimon, ca toți sfinții, a primit de la Dumnezeu darul credinței. A urmat Școala de Medicină și și-a însușit cu repeziciune tainele vindecării bolilor trupești. A devenit chiar iscusit în aceste metode terapeutice ale lui Hipocrate. Însă era de departe cel care trebuia să devină alesul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, doctorul sufletelor și al trupurilor. A avut ca învățător pe un sfânt, Ermolae, medic și preot în același timp. Și cum ucenicii se ridică la înălțimea dascălilor lor, după legea firească, Sfântul Pantelimon a depășit cu mult pe învățătorul său, Sfântul Ermolae. Căci de îndată ce a primit botezul creștin, s-a arătat vindecător și făcător de minuni”.
IPS Irineu
Mitropolitul s-a născut în 16 noiembrie 1957 în Perişani, judeţul Vâlcea. A urmat Seminarul Teologic din Craiova (1975-1980) și Institutul Teologic din București (1981-1985).
Între 1985-1986 urmează cursurile de doctorat, specialitatea Patrologie, la Institutul Teologic din București, continuate (specializarea Teologie Dogmatică) la Institutul Saint Serge din Paris (1987-1990); între 1986-1987 urmează cursuri de limbă și literatură franceză, la Facultatea de Litere din Grenoble; între 1989-1990, cursuri de limbă engleză la Londra, iar între 1990-1991, cursuri de arheologie biblică la Institutul de Arheologie Biblică din Tantur, Ierusalim.
În perioada 2002-2005 urmează cursurile de doctorat, specialitatea Drept civil, la Facultatea de Drept din Craiova, titlul de doctor în 2005 cu teza Raportul dintre preceptele morale creștine și normele juridice.
În 1985 s-a călugărit la Mănăstirea Frăsinei; hirotonit ierodiacon (1985) și ieromonah (1986).
Între 1990-1991 a fost profesor de Istoria Bisericii Universale la Institutul Saint Serge din Paris; între 1992-1994, profesor de Istoria culturii și civilizației bizantine la Facultatea de Teologie din Craiova; din 1994, profesor de Teologie Dogmatică și Teologie Morală la aceeași facultate (titular din 1997).
Între 1999-2001, profesor de Teologie Morală la Facultatea de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu. În 2004 a fost ales șef de catedră (Sistematică-Practică) la Facultatea de Teologie din Craiova, iar în 2008, decan al aceleiași Facultăți.
În 06 septembrie 1991 Sfântul Sinod l-a ales Arhiereu vicar la Episcopia Râmnicului, fiind hirotonit în 06 octombrie, același an, cu numele de Slătineanul. În 2003 a fost numit secretar al Comisiei speciale pentru canonizarea Sfinților români din cadrul Sfântului Sinod; din 2000 este referent pentru manuale de religie din cadrul comisiei Teologice și liturgice a Sfântului Sinod.
Foto credit: Mitropolia Olteniei
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 350
Id: 74304
Data: Jul 29, 2021
Imagine:
Artistul Nicolae Voiculeţ, ambasador al culturii şi turismului românesc, a susţinut miercuri, de Ziua Imnului României, un mini recital de nai la Paraclisul Catedralei Naţionale. Pe pagina sa de Facebook, artistul a anunţat că va cânta cu onoare Imnul României la Catedrala Mântuirii .....
Data: Jul 29, 2021
Așezământul destinat copiilor abandonați sau provenind din familii dezavantajate social și a mamelor aflate în dificultate, care s-a construit la Techirghiol, va fi inaugurat vineri, 6 august 2021.
Slujba de sfinţire a aşezământului social cu hramul „Sfântul Cuvios .....
Data: Jul 29, 2021
Abonamentele săptămânale, lunare și anuale pentru călătoriile cu metroul vor putea fi încărcate pe carduri contactless, începând cu data de 29 iulie, a anunțat Metrorex.
„Pentru aceste abonamente se emit carduri .....
Data: Jul 29, 2021
Patriarhia Română oferă treizeci de mii de lei pentru ajutorarea familiilor afectate de inundaţii din Arhiepiscopia Alba Iuliei. Suma este destinată achiziţionării unor materiale de construcţii în vederea remedierii pagubelor cauzate de inundaţiile din luna iulie.
.....Data: Jul 29, 2021
Pentru a parcurge Postul Adormirii Maicii Domnului cu folos duhovnicesc, vă oferim mai multe resurse digitale:
CALENDARUL PERIOADEI DE POST
Tipicul cel mare și Învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu în Postul Adormirii Maicii .....
Data: Jul 30, 2021
Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor a anunțat miercuri că .....
Data: Jul 30, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).