Dialogurie TVR Cluj dezbat tema sinuciderii

Tema din această lună este „Sinuciderea – „salvare” sau condamnare!”, pe care părintele profesor Tofană o va analiza alături de invitata sa, medicul Doina Cosman, profesor universitar de psihiatrie şi sănătate mintală în cadrul Universităţii de Medinică şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj.

În legătură cu acest subiect, pr. prof. Stelian Tofană spune că va prezenta latura teologică: „O să arătăm că e fals acest refugiu, e condamnabil acest refugiu şi o să insistăm foarte mult pe aceste două aspecte ce înseamnă falsa salvare, pe recurgerea la luarea vieţii şi ce înseamnă condamnare într-un astfel de caz. Eu o să mă refer la aspectul teologic al problemei, şi anume o să privesc sinuciderea ca păcat, de ce este un păcat şi încă un păcat capital, în ce constă grozăvia acestui păcat, dar mă voi opri cu siguranţă şi la o analiză a cauzelor, dintr-o perspectivă teologică”.

Statistica din ultimii ani este îngrijorătoare, întrucât s-a constatat că şi în România fenomenul comportamentului suicidal este în creştere.

Medicul Doina Cosman va analiza fenomenul din punct de vedere ştiinţific, din punctul de vedere al cercetătorului, punând accent pe rata de mortalitate: „La institutul naţional sosesc date din fiecare institut de medicină legală din fiecare judeţ. Pot să spun că în ultimii 5 ani, statistica din România arată o valoare cuprinsă între 12 şi 14 decese la suta de mii de locuitori pe România ca valoare medie, decese realizate prin sinucidere cu metode diverse. Există unele zone din ţară în care aceste date sunt cu mult mai mari, sunt mai mari decât media pe ţară, sunt chiar de 35 de decese la suta de mii de locuitori. Societatea ar trebui să reacţioneze în mod preventiv la acest fenomen al creşterii comportamentului suicidal, care de multe ori nu se soldează chiar cu moartea”.

Prelegerile fac parte dintr-o serie de conferinţe televizate, iniţiate de postul de televiziune, sub genericul „Dialogurile TVR Cluj cu părintele Stelian Tofană şi invitaţii săi”. Dezbaterile sunt destinate publicului larg, dar şi specialiştilor în diverse domenii, la final participanţii având posibilitatea de a adresa întrebări pe marginea subiectului. Conferinţele au loc lunar, în ultima zi de joi, la sediul TVR Cluj, str. Donath nr. 160, de la ora 18.00. Intrarea este liberă.

sursa: radiorenasterea.ro

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar