Din sinaxare: 5 femei sfinte, printre primii doctori fără de arginți

Printre sfinții doctori fără de arginți din sinaxare se disting și figurile a cinci femei. Viețile lor sfinte au fost o impletire intre feminitatea manifestată prin mangaiere adusă celor aflați in suferință cu tăria și curajul mărturisirii dreptei credințe.

Unele scrieri1 menționează că tradiția „doctorilor fără de arginți” a fost fondată de trei femei, Sfintele Zinaida, Filonela și Ermiona, primele dintr-o serie lungă de astfel de sfinți.

Vă prezentăm pe scurt viețile acestor cinci femei care au deschis calea tămăduirilor făcute in numele lui Hristos.

Sfanta Ermiona – 4 septembrie

Sfanta Ermiona s-a născut in Cezareea Palestinei in secolul I și este una dintre cele patru fiice ale Sfantului Filip, diaconul și unul dintre cei 70 de Apostoli (Fapte 21:9).

A plecat impreună cu sora sa, Eutihia, in căutarea Sfantului Apostol Ioan, dar acesta se mutase deja la Domnul. Aceste două surori dobandiseră incă din Palestina cunoștințe medicale pe care le-au folosit tratand bolnavii in călătoriile lor. Nu doreau să primească nicio răsplată pentru ajutorul oferit, de aceea biserica le numără printre doctorii fără de arginți.

Cele două surori sunt cunoscute și pentru faptul că au pus bazele unei case de oaspeți in care le purtau de grijă bolnavilor, săracilor și călătorilor.

Sfanta Ermiona a fost prigonită de impărații Traian și Hadrian și a trecut la Domnul după ce a fost martirizată.

Sfanta Tecla – 24 septembrie

Mulți credincioși o cunosc pe Sfanta Tecla (secolul I) drept prima femeie martir, ucenică a Sfantului Apostol Pavel și intocmai cu apostolii. Insă, aceasta este descrisă in sinaxar și drept „tămăduitoare bună”2. De asemenea, este menționat faptul că „fără de plată tămăduia pe cei ce veneau la dansa”2.

Sfanta Tecla și-a asumat această vocație, de vindecătoare, după ce a fost botezată de Sf. Ap. Pavel și după ce L-a mărturisit pe Hristos in fața păganilor, indurand numeroase chinuri. Prigonitorii au eliberat-o, după ce au văzut că sfanta este salvată in chip minunat din toate incercările.

Aceasta și-a continuat propovăduirea și intr-un final a rămas intr-o peșteră din Seleucia (pe actualul teritoriu al Irakului). Aici a devenit și mai cunoscută datorită vindecărilor, atrăgand invidia doctorilor și vrăjitorilor care sărăciseră și nu ințelegeau de unde vine această putere a sfintei.

Aceștia au trimis oameni care să-i facă rău Sfintei Tecla, dar prin rugăciunile ei Domnul a deschis un munte in care s-a adăpostit și care i-a devenit mormant.

Sfintele Zinaida și Filonela – 11 octombrie

Sfintele Zinaida și Filonela (stanga, respectiv dreapta) și Sf. Ermiona (centru)

Surorile Zinaida și Filonela s-au născut in secolul I, in Tarsul Ciliciei, pe teritoriul actual al Turciei. Erau verișoare ale Sfantului Apostol Pavel și surori ale Sfantului Iason, primul episcop al Tarsului, cel care le-a și botezat.

Cele două surori au studiat filosofia la o școală importantă din oraș, dar au fost atrase mai mult de științele medicale. Astfel, au inceput să aplice principiile creștine dobandite de la fratele lor, in tratamentul bolnavilor intr-o bolniță din Tars.

Sfintele considerau că in tratamentul unui bolnav trebuie să se urmeze două direcții: vindecarea bolilor și neputințelor trupești și a celor sufletești.

Au dorit să răspandească cuvantul lui Dumnezeu și in alte ținuturi, așa că au părăsit orașul natal și s-au indreptat spre cetatea Demetriada (regiunea Cilicia) sau după alte surse, spre Tessalia. Cert este că cele două surori sfinte și-au amplificat activitatea de „doctori fără de arginți”. Au inființat un nou așezămant, au vindecat numeroși oameni fără să accepte plată și i-au convertit pe mulți la creștinism.

Sfintele au avut un sfarșit mucenicesc, la o varstă inaintată, fiind omorate cu pietre de păgani.

Sfanta Muceniță Sofia Doctorița – 22 mai

Singurele informații disponibile despre Sfanta Sofia sunt faptul că a fost doctoriță și a murit ca martiră, prin decapitare, una dintre cele mai cunoscute metode de ucidere a creștinilor din vremea prigoanelor.

Numele ei a rămas totuși in sinaxare și este pictată in biserici ținand in mană crucea și instrumente medicale. De asemenea, este reprezentată in icoanele soborului extins al sfinților doctori fără de arginți.

Numele „Sofia” inseamnă „ințelepciune”, iar cea mai cunoscută sfantă cu acest nume este tot o martiră din Roma, serbată in 17 septembrie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Basilica.ro (@basilica.ro)

Citește și: 8 sfinți tămăduitori sărbătoriți in luna ianuarie
8 sfinți tămăduitori sărbătoriți in luna februarie

1Archbishop Lazar Puhalo,�The Impact of Orthodox Christian Thought on Medicine, Synaxis Press, 1974, pp. 51-53

2Viețile Sfinților pe luna octombrie, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2005


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 139

Id: 80379

Data: Feb 24, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).