Printre sfinții doctori fără de arginți din sinaxare se disting și figurile a cinci femei. Viețile lor sfinte au fost o impletire intre feminitatea manifestată prin mangaiere adusă celor aflați in suferință cu tăria și curajul mărturisirii dreptei credințe.
Unele scrieri1 menționează că tradiția „doctorilor fără de arginți” a fost fondată de trei femei, Sfintele Zinaida, Filonela și Ermiona, primele dintr-o serie lungă de astfel de sfinți.
Vă prezentăm pe scurt viețile acestor cinci femei care au deschis calea tămăduirilor făcute in numele lui Hristos.
Sfanta Ermiona – 4 septembrie
Sfanta Ermiona s-a născut in Cezareea Palestinei in secolul I și este una dintre cele patru fiice ale Sfantului Filip, diaconul și unul dintre cei 70 de Apostoli (Fapte 21:9).
A plecat impreună cu sora sa, Eutihia, in căutarea Sfantului Apostol Ioan, dar acesta se mutase deja la Domnul. Aceste două surori dobandiseră incă din Palestina cunoștințe medicale pe care le-au folosit tratand bolnavii in călătoriile lor. Nu doreau să primească nicio răsplată pentru ajutorul oferit, de aceea biserica le numără printre doctorii fără de arginți.
Cele două surori sunt cunoscute și pentru faptul că au pus bazele unei case de oaspeți in care le purtau de grijă bolnavilor, săracilor și călătorilor.
Sfanta Ermiona a fost prigonită de impărații Traian și Hadrian și a trecut la Domnul după ce a fost martirizată.
Sfanta Tecla – 24 septembrie
Mulți credincioși o cunosc pe Sfanta Tecla (secolul I) drept prima femeie martir, ucenică a Sfantului Apostol Pavel și intocmai cu apostolii. Insă, aceasta este descrisă in sinaxar și drept „tămăduitoare bună”2. De asemenea, este menționat faptul că „fără de plată tămăduia pe cei ce veneau la dansa”2.
Sfanta Tecla și-a asumat această vocație, de vindecătoare, după ce a fost botezată de Sf. Ap. Pavel și după ce L-a mărturisit pe Hristos in fața păganilor, indurand numeroase chinuri. Prigonitorii au eliberat-o, după ce au văzut că sfanta este salvată in chip minunat din toate incercările.
Aceasta și-a continuat propovăduirea și intr-un final a rămas intr-o peșteră din Seleucia (pe actualul teritoriu al Irakului). Aici a devenit și mai cunoscută datorită vindecărilor, atrăgand invidia doctorilor și vrăjitorilor care sărăciseră și nu ințelegeau de unde vine această putere a sfintei.
Aceștia au trimis oameni care să-i facă rău Sfintei Tecla, dar prin rugăciunile ei Domnul a deschis un munte in care s-a adăpostit și care i-a devenit mormant.
Sfintele Zinaida și Filonela – 11 octombrie
Surorile Zinaida și Filonela s-au născut in secolul I, in Tarsul Ciliciei, pe teritoriul actual al Turciei. Erau verișoare ale Sfantului Apostol Pavel și surori ale Sfantului Iason, primul episcop al Tarsului, cel care le-a și botezat.
Cele două surori au studiat filosofia la o școală importantă din oraș, dar au fost atrase mai mult de științele medicale. Astfel, au inceput să aplice principiile creștine dobandite de la fratele lor, in tratamentul bolnavilor intr-o bolniță din Tars.
Sfintele considerau că in tratamentul unui bolnav trebuie să se urmeze două direcții: vindecarea bolilor și neputințelor trupești și a celor sufletești.
Au dorit să răspandească cuvantul lui Dumnezeu și in alte ținuturi, așa că au părăsit orașul natal și s-au indreptat spre cetatea Demetriada (regiunea Cilicia) sau după alte surse, spre Tessalia. Cert este că cele două surori sfinte și-au amplificat activitatea de „doctori fără de arginți”. Au inființat un nou așezămant, au vindecat numeroși oameni fără să accepte plată și i-au convertit pe mulți la creștinism.
Sfintele au avut un sfarșit mucenicesc, la o varstă inaintată, fiind omorate cu pietre de păgani.
Sfanta Muceniță Sofia Doctorița – 22 mai
Singurele informații disponibile despre Sfanta Sofia sunt faptul că a fost doctoriță și a murit ca martiră, prin decapitare, una dintre cele mai cunoscute metode de ucidere a creștinilor din vremea prigoanelor.
Numele ei a rămas totuși in sinaxare și este pictată in biserici ținand in mană crucea și instrumente medicale. De asemenea, este reprezentată in icoanele soborului extins al sfinților doctori fără de arginți.
Numele „Sofia” inseamnă „ințelepciune”, iar cea mai cunoscută sfantă cu acest nume este tot o martiră din Roma, serbată in 17 septembrie.
View this post on Instagram
Citește și: 8 sfinți tămăduitori sărbătoriți in luna ianuarie
8 sfinți tămăduitori sărbătoriți in luna februarie
1Archbishop Lazar Puhalo,�The Impact of Orthodox Christian Thought on Medicine, Synaxis Press, 1974, pp. 51-53
2Viețile Sfinților pe luna octombrie, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2005
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 203
Id: 80379
Data: Feb 24, 2024
Imagine:
Inaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat joi slujba de inmormantare pentru Cătălin-Dumitru Toma, ..... Data: Feb 24, 2024 |
O nouă ediție a Festivalului Internaţional de Literatură de la Odesa se desfășoară, in perioada 22-25 februarie, la sediul Goethe-Institut din ..... Data: Feb 24, 2024 |
De zilele Spitalului clinic de psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” București, instituția medicală va organiza in perioada 4-9 martie o conferință ..... Data: Feb 24, 2024 |
Mitropolia Ardealului vrea să instituie un fond de sprijin pentru parohii. Anunțul a fost făcut in cadrul ședinței administrative a preoților din ..... Data: Feb 25, 2024 |
Preasfințitul Părinte Veniamin a oficiat miercuri Sfanta Liturghie la aniversarea a 140 de ani de la inființarea Parohiei „Sfinții Părinți Ioachim ..... Data: Feb 25, 2024 |
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).