Doi ierarhi, la inaugurarea centrului medical de la Harja

La Centrul rezidenţial de îngrijire a persoanelor vârstnice „Sfântul Ştefan cel Mare“ Hârja a avut loc sâmbătă, 23 noiembrie, inaugurarea unui nou centru social-medical. Slujba de sfinţire a fost oficiată de IPS Arhiepiscop Ioan și de PS Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de preoți, în prezența reprezentanților autorităților centrale, județene și locale, a deputaților și senatorilor din zonă, precum și a numeroșilor credincioși de pe Valea Oituzului. Situat în incinta Așezământului social-filantropic ”Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, noul centru social – medical are o capacitate de 60 de  locuri, distribute pe trei nivele, în 47 de spații de cazare și cabinete, fiind dotat cu aparatură de ultimă generație. Delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost pr. Dorel Moţoc, consilier patriarhal din cadrul Sectorului social-filantropic al Patriarhiei Române şi secretar general al Federaţiei Filantropia, care a transmis cuvântul  de prețuire al Preafericitului Părinte Patriarh ”pentru strădania și râvna preotului Ilarion Mâță”, căruia i-a înmânat Ordinul ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

PS Ioachim Băcăuanul, implicat în construirea aşezământului

Părintele Ilarion Mâță, directorul așezământului de la Hârja, a mulțumit tuturor celor care l-au sprijinit în acest demers, făcând și o scurtă istorie a acestui centru social-medical. ”Lucrările au debutat cu sprijinul direct al Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, care coordonează întreaga activitate social-filantropică din Eparhia Romanului și Bacăului. Preasfinţia Sa a pus piatra de temelie a aşezământului în luna octombrie a anului 2010. Apoi, cu sprijinul unor donatori și sponsori, mulți dintre ei ucenici ai Preasfinției Sale, credincioșii ortodocși din New York, s-a continuat această lucrare. S-a adăugat și sprijinul financiar al Primăriei Oituz, prin domnul primar Ioan Osolos, și în ultimele luni, al Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice”, a explicat preotul Ilarion Mâță. La rândul său, primarul Ioan Osolos a făcut o scurtă istorie a începuturilor acestui așezământ. "În 24 aprilie 2004, locuitorii acestei comune l-au întâmpinat pe Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, care a sfințit locul noului așezământ și bustul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Apoi, așezământul și-a intensificat activitatea în sprijinul celor aflați în dificultate, sub coordonarea preotului paroh Ilarion Mâță, iar astăzi se inaugurează centrul social-medical. În numele locuitorilor din Oituz, le mulțumim celor care, într-o formă sau alta, s-au implicat în realizarea acestui așezământ”, a menționat primarul Ioan Osolos.

Distincţii de vrednicie pentru ctitorii centrului

Impresionat de cele văzute și trăite la inagurarea centrului social-medical, IPS Arhiepiscop Ioan a reamintit celor prezenți că ”o carte de istorie în care nu apare numele Oituz nu este o carte completă, iar pe această vale s-au scris pagini istorice ale libertății și demnității naționale cu sângele feciorilor neamului românesc. Noi apărăm spiritul european, cu mâna pe cruce, având o conștiință creștină”. Referindu-se la beneficiarii serviciilor medicale și religioase din acest centru, Înaltpreasfinţia Sa a precizat și faptul că ”bătrânețea nu este sfârșitul, ci zorii veșniciei omului creat după chipul lui Dumnezeu”. În cuvântul său, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a rememorat câteva file din istoria acestui spațiu de ocrotire a bătrânilor nevoiași, devenit o emblemă a Eparhiei Romanului și Bacăului și un simbol al Ortodoxiei pe Valea Oituzului. ”Într-o societate amnezică, trebuie să facem anamneză”, a spus Preasfinţia Sa, precizând și faptul că ”pe Valea Oituzului, cea mai accesibilă trecătoare din Carpați către Ardeal, către Europa” se vor face, începând cu anul 2014, slujbe de pomenire a tuturor eroilor căzuți pe aceste plaiuri, în Primul Război Mondial și nu numai. La final, toți cei care s-au implicat în derularea acestui amplu proiect social-filantropic au primit distincții de vrednicie din partea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul. Tot în aceeași zi a fost inaugurată ferma de animale a asociației de la Hârja, ce deservește întreg complexul social – medical pentru vârstnicii, bătrânii de la domiciliu și copiii din centrul de zi, ce provin din familii defavorizate.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 405

Id: 35853

Data: Nov 24, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei