Doi ierarhi români poartă numele Sf. Cuv. Siluan Athonitul, pomenit în 24 septembrie: este vorba de Preasfințitul Părinte Siluan al Ungariei și Preasfințitul Părinte Siluan al Italiei.
Cu ocazia zilelor onomastice, Patriarhul Daniel le-a transmis un mesaj de felicitare.
Episcopul Siluan al Ungariei s-a născut în 16 septembrie 1971 în localitatea Lipova din județul Arad, din părinții Constantin și Joița, la botez primind numele Cristian Constantin. Școala primară a urmat-o în satul natal Chelmac (județul Arad), între anii 1978-1982. A continuat cu gimnaziul, la Școala Generală din comuna Conop (1982-1982) și cu Liceul Industrial Nr. 2 din Arad, la secția de electrotehnică (1986-1990).
Între anii 1990-1994 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, pe care a absolvit-o în anul 1994, prezentând lucrarea de licenţă cu titlul: „Rugăciunea lui Iisus în tradiţie isihastă”, la catedra de spiritualitate a acestei facultăţi.
Din septembrie 1994 şi până în iulie 1995 a efectuat un stagiu de pregătire spirituală în Franţa, în cadrul comunităţii „Le Verbe de Vie” din Aubazine, unde şi-a îmbogăţit şi nivelul de cunoaştere al limbii franceze. Cu acest prilej a participat la viaţa liturgică a mânăstirii ortodoxe cu hramul „Schimbarea la Faţă” de lângă Terasson.
La 11 august 1995 a fost tuns în monahism la mânăstirea Hodoş-Bodrog din cadrul Episcopiei Aradului, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei Seviciu, naş de călugărie fiindu-i Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim Joantă, al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania şi Europa Centrală.
În data de 13 august 1995 a fost hirotonit ierodiacon de către Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, iar la 13 decembrie 1995 a fost hirotonit ieromonah şi hirotesit duhovnic de către Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei. Din septembrie 1995, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Timotei al Aradului a slujit ca ierodiacon, iar mai apoi ca ieromonah şi duhovnic la mânăstirea de maici „Sfântul Simeon Stâlpnicul” din Arad-Gai.
Între anii 1997-1998 a urmat cursuri de însuşire a limbii greceşti moderne, după care a continuat cu studii de masterat în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Atena (1998-2002), unde, sub îndrumarea Profesorului Gheorghe Patronos, a ales lucrarea cu tema „Legea Vechiului Testament în Predica de pe Munte a Domnului, în Sfânta Evanghelie după Matei (capitolele 5-7)”, la catedra de Noul Testament a facultăţii.
Din luna februarie a anului 1999 s-a transferat la Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, continuând în paralel slujirea în cadrul acestei episcopii cu studiile din Grecia.
La cererea Preasfinţitului Părinte Episcop Sofronie, Întâistătătorul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului, în şedinţa sa din 22-23 iulie 1999 i-a acordat rangul de protosinghel, fiind numit prin decizie chiriarhală şi eclesiarh al Catedralei Episcopale din Giula. În 7 august 1999 a fost hirotesit întru protosinghel de Ierarhul Giulei.
Ca urmare a dorinţei Preasfinţitului Părinte Episcop Sofronie de înfiinţare a unui schit ortodox românesc în localitatea Körösszakál (Săcalul de Criş) din judeţul Bihorul Unguresc, a fost numit egumen al acestui schit cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, în data de 6 aprilie 2002.
În şedinţa din 22 ianuarie 2003 a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Banatului, la propunerea Chiriarhului Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, schitul de la Săcal a fost ridicat la statut de mânăstire, iar instalarea ca stareţ al mânăstirii a avut loc la Sfânta Liturghie Arhierească săvârşită la Săcal de către Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie în 28 februarie 2003.
Tot la solicitarea Ierarhului Giulei i-a fost acordat rangul de arhimandrit la şedinţa Sfântului Sinod din 4-5 martie 2003, precum şi distincţia Crucea Patriarhală, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, iar hirotesia întru arhimandrit a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie la 20 aprilie 2003.
Din data de 24 ianuarie 2003 i s-a încredinţat şi ascultarea de Consilier administrativ-cultural al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
În 11 martie 2007 Colegiul Electoral al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria l-a ales în funcţia de episcop al acestei eparhii, alegere care a fost validată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 21 iunie 2007.
În data de 8 iulie 2007 a fost hirotonit şi instalat ca episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nicolae Corneanu al Banatului.
Episcopul Siluan al Italiei s-a născut în 05 martie 1970, la Gura Râului, judeţul Sibiu, fiind al IV-lea din cei 6 copii ai Preotului Gheorghe Șpan și Preotesei Emilia Șpan.
În 1988a absolvit Liceul de Matematică-Fizică Gheorghe Lazăr din Sibiu. În perioada 1989 – 1993 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu, iar mai apoi cursurile doctorale (1994 – 1998) la Institutul de Teologie Ortodoxă Saint-Serge din Paris.
În ziua de 21 ianuarie 1994 este hirotonit diacon pe seama capelei Facultăţii de Teologie din Sibiu, iar mai apoi pe seama aceleiaşi capele, în data de 6 martie 1994, este hirotonit preot celib. În perioada 1994 – 2001 a deservit ca preot slujitor şi duhovnic Mănăstirea de maici Acoperământul Maicii Domnului de la Bussy-en-Othe, Yonne, Franţa.
În anul 1999 este transferat canonic din Arhiepiscopia Sibiului în Mitropolia Ortodoxa Română a Europei Occidentale și Meridionale de la Paris şi este numit preot paroh al Parohiei Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva din Paris. În data de 21 iunie 2001 este tuns în monahism.
Duminică, 21 octombrie 2001, este hirotonit Episcop în Biserica Sfântul Iosif a Parohiei ortodoxe române din Bordeaux.
În data de 5 martie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales drept cel dintâi Episcop Ortodox Român al Italiei, fiind întronizat în 8 mai 2008.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 265
Id: 71405
Data: Sep 24, 2020
Imagine:
Schiturile Buliga şi Trivalea, Bisericile Maica Precista, Domnească – Sf. Gheorghe, Sf. Nicolae, Sf. Vineri şi Mavrodolu din Piteşti sunt prezentate, prin imagini de .....
Data: Sep 24, 2020
Generalul Ioan Dragalina, erou bănățean din timpul Primului Război Mondial, a fost declarat post-mortem cetățean de onoare al municipiului Caransebeș.
Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a oferit, cu ocazia unei hirotonii în preot, câteva recomandări demne de luat în seamă de slujitorii Bisericii aflați la început de misiune.
„Această slujire nu este o slujire oarecare sau o slujire adusă unui om sau unui .....
Data: Sep 25, 2020
Fiecare dintre noi cunoaşte, din interacţiunile cotidiene, diferite locaţii sau instituţii care poartă nume de sfinţi. În capitală avem Strada Sfânta Ecaterina, Parcul Sfântul Andrei, Spitalul Sfântul Pantelimon (etc.), iar în ţară există diverse locuri denumite după mari oameni .....
Data: Sep 25, 2020
Biblioteca Sfântului Sinod a donat 378 de volume de teologie pentru elevii Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București.
Arhim. Policarp Chițulescu, Directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, a explicat pentru Basilica.ro de unde provin .....
Data: Sep 25, 2020
Mănăstirea Antim din Capitală se pregătește de hram pentru duminică, 27 septembrie, ziua cinstirii ctitorului ei. Slujbele vor fi oficiate în exteriorul bisericii, cu respectarea măsurilor de siguranță.
Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării .....
Data: Sep 25, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).