Duminica Tuturor Sfintilor in Cetatea Baniei

Duminica Tuturor Sfintilor, pe care Biserica noastra a sarbatorit-o ieri, este zi de hram pentru mai multe lacasuri de închinare din Oltenia. La Craiova, patru biserici sunt închinate „Tuturor Sfintilor“. În incinta Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei, Paraclisul mitropolitan „Toti Sfintii“ si-a sarbatorit hramul în aceasta zi, informeaza “Ziarul Lumina”.Lacasul de închinare din cadrul Administratiei eparhiale a fost construit din lemn, la începutul anului 1780, în localitatea gorjeana Talpasesti. Biserica a fost stramutata la Craiova, în anul 1975, în timpul pastoririi ca mitropolit al Olteniei a vrednicului de pomenire patriarh Teoctist.

Ctitoria boierului Hagi Enus

Biserica Hagi Enus este, de asemenea, închinata „Tuturor Sfintilor“. Se numara printre putinele biserici craiovene, monument-istoric, unde se mai pastreaza clopotnita originala. Istoria sfântului lacas este strâns legata de numele negustorului Nicolae Ceausoiul sau Ceausescu, asa cum este mentionat în actele bisericii si în pisanie. Ctitoria sa a fost ridicata pe temelia vechii Manastiri „Toti Sfintii“, între anii 1792 si 1800, în timpul domnitorului Mihail Constantin Şutu si al episcopilor de Râmnic, Filaret si Nectarie. În decursul timpului, Biserica Hagi Enus a fost cunoscuta de craioveni sub mai multe denumiri. Locuitorii Baniei au cunoscut biserica sub numele hramului vechii manastiri a „Tuturor Sfintilor“, denumire care s-a pastrat pâna în anul 1782. Dupa înfiintarea Târgului din Afara, datorita asezarii, ea era cunoscuta sub numele de Biserica Târgului de Afara. Astazi, ea se numeste Hagi Enus, dupa numele unuia dintre fratii fiului adoptiv al familiei ctitorului.

Bisericile „Toti Sfintii“ Basica si Brândusa

Biserica „Toti Sfintii“-Basica a fost construita între anii 1710 si 1730, de familia paharnicului Chiriac Jianu. Arhitectura este în forma de corabie. Numele de Basica i se datoreaza turlei initiale, care fusese construita în forma sferica, atragând privirile vizitatorilor. În urma cutremurului din 1830, biserica a fost grav avariata, laolalta cu turla, care s-a prabusit, nemaiputând fi reconstituita. În locul ei a fost ridicata o noua turla din bârne de stejar tencuite, care se pastreaza si astazi.De asemenea, Biserica „Sfântul Nicolae“-Brândusa si-a sarbatorit unul dintre hramuri în aceasta duminica. Situata în strada Brândusa, numarul 12, biserica este cunoscuta îndeosebi sub denumirea de Brândusa, dupa numele uneia dintre cele mai vechi mahalale din Craiova. Dupa documente apare ca zidita din temelie în anul 1793, pe locul unei mai vechi biserici de lemn. Este construita din zid de caramida subtire în forma de corabie (nava), spre est în semicerc, iar spre vest cu pridvor deschis, sustinut de patru stâlpi rotunzi de caramida. Nu are turle si este singura biserica din Craiova construita în acest stil.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 318

Id: 41619

Data: Jun 16, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei