Şedinta Adunarii eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor

În data de 11 februarie 2012, în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iaşi, s-au desfăşurat, sub preşedinţia Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, lucrările şedinţei anuale de lucru a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor, în care s-au prezentat, examinat şi aprobat rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului eparhial, execuţia bugetară pe anul 2011 şi bugetul arhiepiscopiei pentru anul 2012. Şedinţa a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii săvârşită în vechea catedrală mitropolitană de către IPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La această şedinţă au participat, alături de membrii Adunării eparhiale, şi reprezentanţi ai mănăstirilor, ai protopopiatelor, ai şcolilor teologice din eparhie şi ai unor organizaţii care funcţionează cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Iaşilor. Vă prezentăm, anexat, o sinteză în date şi în cifre a activităţii Arhiepiscopiei Iaşilor în 2011. (Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iaşilor)

 

Activitatea Arhiepiscopiei Iaşilor în anul 2011

 

În anul ce s-a încheiat, Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan şi Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Calinic Botoşăneanul au săvârşit Sfânta Liturghie, sfinte taine sau ierurgii în lăcaşuri de cult din toate cele 12 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor, au vizitat 288 de parohii, 83 de mănăstiri şi schituri din eparhie şi au săvârşit slujba de sfinţire sau de resfinţire a 51 de biserici. De asemenea, itinerariul pastoral al celor doi ierarhi include şi vizite la şcoli teologice, audienţe, întâlniri cu autorităţile locale şi participări la diferite evenimente, participarea la şedinţe ale Sinodului mitropolitan, ale Permanenţei Consiliului eparhial şi ale Consiliului eparhial.

Între evenimentele de o deosebită importanţă desfăşurate anul trecut pe cuprinsul eparhiei amintim aducerea la Iaşi, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, a moaştelor Sfântului Sfinţit Mucenic Policarp al Smirnei de către IPS Părinte Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos şi Aghios Vlasios (din Grecia).

Sprijin pentru o serie de mănăstiri şi schituri mai sărace

Şi pe parcursul anului 2011, Biserica s-a aflat în faţa celor două mari provocări determinate de criza spirituală, accentuată de duhul secularizării, şi de criza social-economică. Activitatea administrativ-bisericească a Arhiepiscopiei Iaşilor a urmărit, în acest context, intensificarea misiunii Bisericii, a lucrării de propovăduire a Evangheliei lui Hristos, a participării credincioşilor la viaţa liturgică, a rugăciunii şi trăirii duhovniceşti în spiritul şi învăţătura Sfinţilor Părinţi ai Bisericii. Această lucrare a fost posibilă prin activitatea celor 3.330 persoane angajate în unităţile de cult aflate pe raza celor 3 judeţe - Iaşi, Botoşani şi Neamţ -, din teritoriul canonic al eparhiei, persoane care şi-au desfăşurat activitatea cu sprijinul nemijlocit al credincioşilor din parohii, din mănăstiri sau al altor instituţii bisericeşti. Arhiepiscopia Iaşilor cuprinde 1.212 parohii şi filii, grupate în cele 12 protopopiate cu 1.153 preoţi.

La nivelul Eparhiei Iaşilor sunt 98 de aşezăminte monahale dintre care 64 de mănăstiri şi 34 de schituri, cu un total de 1.982 vieţuitori (791 monahi şi 1.191 monahii). Din Fondul „Mitropolit Iosif Naniescu“, de întrajutorare a obştilor monahale, au fost sprijinite, anul trecut, o serie de mănăstiri şi schituri mai sărace.

În zilele de 26-29 septembrie 2011, arhim. Zaharia Zaharou (de la Mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul“ - Essex din Anglia) a vizitat mai multe mănăstiri din Arhiepiscopia Iaşilor. În cadrul acestor vizite, părintele Zaharia a avut întâlniri cu monahii şi monahiile din mănăstirile respective, cărora le-a împărtăşit cuvânt de învăţătură şi întărire duhovnicească, dar şi cu preoţii de mir participanţi la conferinţele preoţeşti de la Centrul Cultural-Pastoral „Daniil Sihastrul“ de la Mănăstirea Durău (judeţul Neamţ). În zilele de 29 şi 30 septembrie 2011, părintele Zaharia a susţinut două conferinţe la Centrul de Conferinţe „Providenţa“ din Iaşi cu titlurile: „Relaţiile între oameni în lumina relaţiei noastre personale cu Hristos“ şi „Chipuri de a trăi preoţia împărătească în viaţa noastră - în Liturghie, în monahism“.

În data de 5 decembrie 2011 a avut loc, la Mănăstirea Miclăuşeni, Sinaxa Monahală cu stareţii şi stareţele mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, unde s-au abordat teme specifice vieţii monahale şi rolului stareţului în viaţa de obşte a mănăstirii.

Activitate intensă în seminariile teologice şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“

În anul universitar 2010-2011, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi au fost înscrişi la cursuri 1.558 studenţi, din care 1.176 la forma de învăţământ zi, 338 la master şi 44 la doctorat. Au obţinut titlul de licenţiat 185 de candidaţi, 98 de studenţi au absolvit masteratul şi au fost acordate 7 titluri de doctor. La cele şase seminarii teologice din Arhiepiscopia Iaşilor au fost înscrişi în anul şcolar 2010-2011 un număr de 1.038 elevi. Gradul de promovabilitate al elevilor seminarişti la examenul de bacalaureat a fost de peste 85%, dublu faţă de nivelul naţional. În toate instituţiile de învăţământ teologic din eparhie au fost organizate manifestări


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 531

Id: 19922

Data: Feb 12, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).