În scrisoarea pastorală din anul acesta, Preasfințitul Părinte Mihail evidențiază faptul că Nașterea Mântuitorului reprezintă împlinirea tuturor profețiilor din Vechiul Testament. Prin El, revelația dumnezeiască este concretă, deplină și desăvârșită.
„Prin nașterea Domnului Hristos se împlinesc profețiile pe care Dumnezeu Tatăl le-a descoperit aleșilor Săi din Vechiul Testament, iar la plinirea vremii intervine în chip tainic pentru a proteja Pruncul”.
„Dacă mai înainte de întrupare Cuvântul lui Dumnezeu se descoperă poporului lui Israel ‹în umbră› și lucra asupra lumii din exterior, la Nașterea Sa, Fiul a luat în ipostasul Lui și firea omenească pe care a înnoit-o”.
„La nașterea Domnului Hristos, descoperirea lui Dumnezeu sau revelația devine concretă, deplină și desăvârșită”.
Mai mult, ierarhul argumentează faptul că prin fiecare Sfântă Liturghie întreaga iconomie a mântuirii este recapitulată. Plecând de la afirmația conform căreia unicul scop al întrupării este mântuirea omului, acesta afirmă:
„Așa s-a început în lume viața cea nouă în Hristos. Această stare nouă este prezentă în Biserică pentru că aici, în Sfânta Liturghie, Hristos Domnul se jertfește pentru mântuirea noastră. Prin coborârea Sa, moartea și stricăciunea se preschimbă în viață și nestricăciune, iar Legea se face ipostas, Persoană”.
„La fiecare dumnezeiască Liturghie se recapitulează întreaga taină a iconomiei lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor, de la Buna Vestire, la Nașterea Domnului Hristos, Botezul, lucrarea în lume și propovăduirea învățăturii sfinte, Schimbarea la Față, Răstignirea, Îngroparea, Învierea, Înălțarea și Cincizecimea”.
În același timp, luând în considerarea această linie de argumentare, Preasfințitul Părinte Mihail subliniază importanța participării active la Sfânta Liturghie.
„Pentru aceasta se cuvine să facem din inima noastră peșteră luminoasă și curată pentru a se sălășlui în ea Domnul și Mântuitorul sufletelor noastre. Să luăm aminte și să participăm de la început și până la sfârșit cu multă atenție la rugăciunile din timpul Sfintei Liturghii, prin care Hristos Domnul se jertfește și binecuvântează poporul binecredincios”.
„Sărbătoarea Nașterii Domnului este un prilej binecuvântat de a fi aproape de bătrâni și de persoanele izolate, de familiile descurajate și lipsite de ajutor și de toți frații noștri care au nevoie de o faptă creștinească și de un cuvânt de mângâiere”.
La final, ierarhul a transmis clericilor și credincioșilor din Episcopia Ortodoxă Română a Australiei și Noii Zeelande urările specifice Sărbătorii Nașterii Domnului.
„Să sărbătorim Nașterea Domnului arătând recunoștință față de bunătatea lui Dumnezeu, revărsată asupra noastră; să participăm la bucuria sărbătorii cu mintea înălțată la Pruncul Iisus care se naște pentru a mântui neamul omenesc”.
Vezi mai multe detalii pe site-ul oficial al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei și Noii Zeelande.
Foto credit: Episcopia Giurgiului
Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 291
Id: 75712
Data: Dec 22, 2021
Imagine:
„E o patrie pe care o poartă cu ei în suflet românii. Acel acasă se găsește mai ales în comunitățile liturgice românești”, a afirmat miercuri Patriarhul Daniel. „Trebuie să îi iubim pe toți cei care se află printre străini, fiindcă astfel păstrăm comuniunea românească. .....
Data: Dec 22, 2021
Patriarhul României i-a conferit miercuri Patriarhului Ierusalimului Ordinul „Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit”. Distincția, acordată în contextul Anului omagial 2021 în Patriarhia Română, va ajunge la Patriarhul Ierusalimului prin intermediul Arhim. Teofil Anăstăsoaie, .....
Data: Dec 22, 2021
În scrisoarea pastorală de Crăciun, Episcopul Ortodox Român al Ungariei subliniază prezența constantă și permanentă a lui Dumnezeu în viața noastră. Ierarhul pune accent pe nevoia de spiritualitate a omului contemporan.
„Privind în jur, la lumea în .....
Data: Dec 22, 2021
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat miercuri, 22 decembrie 2021, o slujbă de pomenire pentru martirii căzuți în decembrie 1989.
În cuvântul rostit după slujbă, ierarhul a făcut o paralelă între .....
Data: Dec 22, 2021
Părintele Patriarh Daniel a fost colindat miercuri la Reședința Patriarhală de un grup de tineri beneficiari ai Asociației Down Plus din București. Preafericirea Sa i-a binecuvântat pe tinerii cu Sindrom Down și le-a spus că au sporit bucuria prin prezența lor pe Dealul .....
Data: Dec 22, 2021
Părintele Patriarh Daniel a fost colindat miercuri seară de Grupul Psaltic Filomelos de la biserica din Borzești, ctitorie a Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare. Preafericirea Sa le-a vorbit colindătorilor despre semnificația zicalei „dar din dar se face raiul”.
„Ați .....
Data: Dec 22, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Pelerini la locurile sfinte - 2016-05-14 - Paraclisul Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan Teologul - Manastirea Afteia
Pelerini la locurile sfinte - 2016-03-27 - Manastirea Turnu Rosu - Catedrala Mitropolitana din Cluj
Pelerini la locurile sfinte - 2014-02-09 - Manastirea Berivoi - Manastirea Rasca Transilvana
Pelerini la locurile sfinte - 2016-06-11 - Parohia Viile Fabric Timisoara - Schitul Hapria
Pelerini la locurile sfinte - 2016-04-03 - Biserica Buna Vestire Giulesti din Bucuresti si Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Craiova
Pelerini la locurile sfinte - 2013-11-30 - Pestera Sfantului Apostol Andrei - Manastirea Neamt
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).