Episcopul Basarabiei de Sud a slujit in Italia, la o parohie a Misiunii pentru basarabeni

Preasfințitul Părinte Veniamin a slujit duminică, împreună cu Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Torino, care face parte din Misiunea pentru basarabeni și pentru bucovinenii din Bucovina de Nord a Episcopiei Italiei. 

Cu această ocazie Parohia, dar și Misiunea, ambele ocrotite de Sfântul Nicolae, au celebrat sărbătoarea Aducerii la Bari a moaștelor marelui ierarh duminică, potrivit calendarului nerevizuit.

În semn de apreciere pentru eforturile și grija arătată în pastorația creștinilor vorbitori de limbă română din Basarabia și Bucovina de Nord, Preasfințitului Părinte Veniamin le-a oferit ierarhilor din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei Gramate episcopale din partea Episcopiei Basarabiei de Sud.

De asemenea, ierarhul a amintit și de eforturile comune ale celor două episcopii de ajutorare a poporului ucrainean. În ultimele luni, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a transportat sute de tone de ajutoare pentru refugiații ucraineni din Republica Moldova.

Primul demers de integrare și pastorație a basarabenilor și nord-bucovinenilor în comunitățile Episcopiei Italiei a început în anul 1999  prin înființarea Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina” – Roma 4.

În urma celor 10 de ani de activitate, în jurisdicția canonică a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei funcționează astăzi 28 de comunități parohiale care respectă calendarul nerevizuit.

Potrivit statisticilor publicate de Ministerul de Interne, aproximativ 120.000 de români basarabeni locuiesc în Italia. La acest număr se adaugă și câteva mii de români proveniți din Bucovina de Nord.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).