Într-un text semnat pe 8 Martie, Episcopul Ignatie al Hușilor se întreabă dacă nu cumva gesturile făcute în această zi sunt „o formă de a ne minţi conştiinţa că percepţia noastră morală, a bărbaţilor, despre femei este liniară, când, de fapt, este profund nedreaptă, sinusoidală şi fracturată”.
Preasfințitul Părinte Ignatie condamnă mentalitățile distructive din societatea actuală și reliefează concepţia creştină despre femeie „ca dar, frumuseţe şi iubire din darul, frumuseţea şi iubirea lui Dumnezeu”.
Ierarhul subliniază că „un bărbat creştin nu va putea niciodată lovi o femeie, pentru că se loveşte pe sine însuşi; nu va putea niciodată să o urască, pentru că se va urî pe sine însuşi; nu va putea niciodată să intre în competiţie ideologică pentru a o face să se simtă egalul lui, pentru că sunt una, neavând nevoie de a egaliza ceea ce este complementar şi echilibrat prin harul Tainei Nunţii; niciodată nu va înjosi o femeie pentru că se înjoseşte pe sine însuşi”.
Textul integral:
Femeia ca dar, frumuseţe şi iubire din lumea lui Dumnezeu
Este Ziua Internaţională a femeii. În mod instantaneu devenim drăguţi, siropoși şi extrem de binevoitori cu toate femeile din lume, din trecut şi din prezent, din universul nostru familial.
Ne punem pe treabă şi redactăm mesaje frumos ticluite, care să pună în evidenţă profilul socio-spiritual al femeii din toate timpurile şi toate locurile.
Aproape toţi bărbaţii devin sensibili şi se trezesc copleşiţi de delicateţea şi gingăşia fără de margini şi invadantă a femeilor din viaţa lor. Preţ de o zi, femeia din inima şi mintea fiecărui bărbat este confiscată pentru a i se aduce osanale şi pentru a i se arăta gratitudinea faţă de imensa contribuţie adusă la istoria umanităţii.
Ca printr-o minune toate femeile devin imaculate şi demne „de tot respectul din lume”, iar bărbaţii se metamorfozează, pe durata a 24 de ore, în „feminişti” cu acte în regulă.
Pe toate reţelele de socializare curge foarte multă dragoste şi atenţie, încât ai impresia că, în sfârşit, s-a încheiat lupta de clase dintre sexe, instaurată şi propovăduită, cu aplomb sacerdotal, de cruciaţii ideologiei progresiste.
Având în minte această imagine edulcorată despre femeie, mă întreb în sinea mea: nu cumva este o formă de a ne minţi conştiinţa că percepţia noastră morală, a bărbaţilor, despre femei este liniară, când, de fapt, este profund nedreaptă, sinusoidală şi fracturată?
Un episcop creştin libanez, George Khodr, afirma următoarea butadă: „spune-mi ce gândeşti despre femeie, ca să îţi spun cine eşti”.
Dacă ne plimbăm puţin prin mentalul subconştient al bărbatului, vom descoperi că nu este chiar aşa de blând şi condescendent cu femeile, atâta vreme cât acţiunile sale pot fi într-o relaţie de afinitate subliminală cu spusele lui Nietzsche: femeia „este o a doua mare greşeală a lui Dumnezeu”; sau cu spusele lui Toma d’Aquino, care credea că femeia „este un bărbat ratat”; sau cu duhul zicalelor din folclor: „meşter e dracul, dar poate să-l înşele oricând femeia”; „femeia judecă şi pe dracul, şi-l scoate dator”; sau cu sintagmele arhi-clişeizate: „femeia este veriga sau sexul slab(ă)”; „în spatele unui bărbat de succes stă o femeie puternică”, care developează minciuna că femeia trebuie să stea tot timpul în umbra bărbatului, chiar şi atunci când succesul i se datorează în mare măsură.
Toată această mentalitate are drept efecte fatale şi distructive dispreţul faţă de femeie, maltratarea şi abuzarea lor, misoginismul convertit în agresivitate domestică, feminism ca ideologie care statuează, conceptual şi în mod insidios, misandria, traficul de femei şi mai ales o luptă crâncenă a seculariştilor pentru egalitatea orbească şi marxistă între sexe, care are drept finalitate susţinerea unor interese sau drepturi de grup în detrimentul dreptului persoanei, indiferent de sex, precum şi „fluidizarea” şi relativizarea datelor biologice naturale în date interşanjabile între cele două sexe, conceptualizate pompos şi mincinos în ideologia gender.
Antidotul la schimonosirea chipului socio-spiritual al femeii este concepţia creştină despre femeie ca dar, frumuseţe şi iubire din darul, frumuseţea şi iubirea lui Dumnezeu.
În ceea ce priveşte modul de a înţelege taina inefabilă a femeii, un bărbat creştin autentic nu va putea face abstracţie niciodată, fără să aibă profund înrădăcinate în adâncul fiinţei şi conştiinţei sale cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea (…). Aşadar, bărbaţii sunt datori să-şi iubească femeile ca pe propriile lor trupuri. Cel ce-şi iubeşte femeia, pe sine se iubeşte. Că nimeni vreodată nu şi-a urât trupul; dimpotrivă, fiecare îl hrăneşte şi-l încălzeşte precum şi Hristos Biserica” (Efeseni 5, 25, 28-29).
De aceea, în spiritul celor mai de sus, un bărbat creştin nu va putea niciodată lovi o femeie, pentru că se loveşte pe sine însuşi; nu va putea niciodată să o urască, pentru că se va urî pe sine însuşi; nu va putea niciodată să intre în competiţie ideologică pentru a o face să se simtă egalul lui, pentru că sunt una, neavând nevoie de a egaliza ceea ce este complementar şi echilibrat prin harul Tainei Nunţii; niciodată nu va înjosi o femeie pentru că se înjoseşte pe sine însuşi.
Prin urmare, orice bărbat care abdică de la iubirea, respectul, gingăşia şi tandreţea pe care le datorează fiinţial femeii, se transformă în fiară şi călăul propriului dar, precum şi în ucigaşul propriului dor spre lumină şi spre împlinire interioară.
Doamne, înmulţeşte bărbaţii care să întrupeze, prin viaţa şi comportamentul lor, adevărul că femeia mamă, soră, bunică şi prietenă este dar, frumuseţe şi iubire din darul, frumuseţea şi iubirea lui Dumnezeu.
La mulţi ani, plini de Domnul, tuturor femeilor din viaţa noastră, la care ar trebui să ne raportăm ca la darul, frumuseţea şi iubirea din darul, frumuseţea şi iubirea lui Dumnezeu. Doar în felul acesta feminismul, misoginismul, genderismul şi misandria devin complet defazate, inutile şi demne de a fi aruncate la coşul de gunoi al istoriei.
Text preluat de pe site-ul oficial al Episcopiei Hușilor.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 319
Id: 69422
Data: Mar 10, 2020
Imagine:
În contextul pericolului de îmbolnăvire cu noul virus, Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului a transmis un îndemn către cler și credincioși de a spori „compasiunea și ajutorarea pentru cei bolnavi și a face cu evlavie rugăciuni suplimentare, implorând mila și purtarea de .....
Data: Mar 10, 2020
Data: Mar 10, 2020
La Editura Basilica a apărut volumul dedicat activității Bisericii Ortodoxe Române în anul 2019 intitulat „Omagierea satului românesc și evocarea patriarhilor cărturari. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2019”.
Cartea „ilustrează, prin imagini şi cuvinte, .....
Data: Mar 10, 2020
Sinodul Patriarhiei Ecumenice a anunțat înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe a trei monahi aghioriți: Sfinții Iosif Isihastul, Efrem Katunakiotul și Daniil Katunakiotul.
Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă emis în urma ședinței de luni, 9 martie .....
Data: Mar 10, 2020
Părintele arhidiacon Jean Lupu, dirijorul Corului de copii și tineret „Symbol”, a fost aniversat sâmbătă, 7 martie 2020, la Ateneul Român, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.
Evenimentul a constat într-un concert aniversar susținut de „Symbol” și câțiva .....
Data: Mar 10, 2020
Preafericitul Părinte Ieronim al II-lea, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Elade, a împlinit marți, 10 martie 2020, vârsta de 82 de ani.
Ierarhul a obținut în anul 1967 licența în teologie la Facultatea de Teologie a Universității din Atena, în același an fiind .....
Data: Mar 10, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).