În contextul epidemiei de coronavirus, Episcopul Siluan al Italiei a fost invitatul Părintelui Teodor Gradinaciuc la Radio Trinitas într-un interviu telefonic difuzat sâmbătă dimineață, 14 martie 2020.
Ierarhul a vorbit despre amploarea epidemiei, despre starea de apăsare și de constrângere din Peninsulă, dar a semnalat că perioada aceasta este și o oportunitate pentru românii ortodocși de a rămâne uniți.
„Perioada aceasta ne dă o oportunitate să ținem aproape. Am avut la începutul săptămânii trei serii de conferințe online cu clericii noștri în care am putut să comunicăm, să împărtășim idei, soluții pe care să le aplicăm în această perioadă în așa fel încât să continue cateheza cu copiii, comunicarea cu credincioșii în ciuda faptului că bisericile nu sunt accesibile decât persoană cu persoană care poate să intre eventual să se roage în drum spre serviciu sau spre magazin”.
Preasfinția Sa a precizat că prin mijloacele tehnice preoții țin legătura cu credincioșii și se roagă împreună sau participă la cateheze.
„Încercăm să rămânem uniți și să avem, pe de altă parte, o privire atentă asupra celor izolați, care nu au voie să iasă din casă (…) Cineva să le facă o cumpărătură și să le lase la ușă sau să le dea un telefon să îi asculte puțin în îngrijorarea și în durerea lor. Și în felul acesta să se poată merge înainte în conștiința că Biserica este prezentă, că Dumnezeu este cu noi, că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu ne acoperă și ne păzește cu Acoperământul ei”.
„Biserica este o realitate duhovnicească ce nu depinde de granițele impuse de oameni”, a subliniat Episcopul Ortodox Român al Italiei.
„Biserica, o realitate metafizică, o realitate care depășește timpul și spațiul își păstrează esența ei. «Voi sunteți Trupul lui Hristos», zice Sf. Ap. Pavel «și fiecare mădulare în parte». Domnul spune: «Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul veacurilor»”.
„Experiențele trecutului și chiar cele mai recente, experiențele închisorilor unde oamenii chiar erau constrânși și nu puteau să își manifeste liber credința, ne sunt exemple prin care ne întărim și ne încurajăm că oamenii pot să își trăiască credința în condiții mult mai constrângătoare și mai severe decât cele în care trăim noi”.
Liturghia are caracter cosmic
„Dumnezeiasca Liturghie pe care Preotul o săvârșește constrâns de autoritățile locului doar cu cântăreții sau poate doar cu preoteasa care cântă acolo, cu ușile închise, ea are un caracter cosmic. Nu se pierde caracterul cosmic pentru că e slujită doar de doi sau trei”, a spus ierarhul.
Preasfințitul Părinte Siluan a explicat că Liturghia păstrează caracterul universal și nu are impact doar asupra celor pomeniți sau a celor prezenți.
„Chiar dacă poporul nu poate să vină, el este îmbrățișat de Mântuitorul Hristos și este parte din Trupul Lui prin dumnezeiasca Liturghie pe care preotul și o persoană sau două o slujesc acolo”.
„Ne rugăm lui Dumnezeu să putem să ne întărim în cele dinlăuntru. Suntem constrânși în cele din afară, dar este o oportunitate nemaiîntâlnită până acum ca să ne adunăm și să creștem în cele dinlăuntru”.
„E foarte important să păstrăm elementele identitare ale credinței noastre în orice condiții”, a precizat Preasfinția Sa.
„Rugăciunea ne încurajează, ne întărește ca să putem să mergem înainte și ca să nu ne lăsăm abătuți în momentele acestea pentru că avem ajutor și împreună-rugătoare pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pe Sfinții Arhangheli, Sfântul Arhanghel Rafael, care este Arhanghelul vindecării, pe atâția sfinți tămăduitori, pe sfinții noștri îngeri păzitori. Nu suntem singuri”, a subliniat ierarhul.
”Ajunăm și de Liturghie…
„Mergem înainte în condițiile date. Da, ajunăm. Și de Liturghie ajunăm, și de a ne întâlni unii cu ceilalți, ajunăm și de a ne îmbrățișa, ajunăm și de a ne împărtăși și de a putea să ne bucurăm împreună cum ne bucuram la atâtea festivaluri”.
Ascultă interviul integral:
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, îşi cinsteşte sâmbătă, 14 martie 2020, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios
Data: Mar 14, 2020
Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, a împlinit sâmbătă, 14 martie 2020, 44 ani de la hirotonia în Arhiereu.
Patriarhul Kirill s-a născut în data de 20 noiembrie 1946 în oraşul Leningrad, primind la botez numele de Vladimir .....
Data: Mar 14, 2020
După ce au reușit să construiască o locuință la Glodenii Gândului, Iași, pentru doi copii orfani de mamă și tatăl lor suferind de semipareză, studenții .....
Data: Mar 15, 2020
În Duminica a doua din Post se prezintă în biserici Vindecarea unui slăbănog (paralitic), text evanghelic care arată puterea vindecătoare a Mântuitorului Iisus Hristos, .....
Data: Mar 15, 2020
Episcopul Iustin și Arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul au slujit duminică, 15 martie 2020, la Mănăstirea Bârsana, iar după slujbă i-au vizitat pe cei opt copii orfani de tată care locuiesc împreună cu mama lor în „Casa Bucuriei” din Bârsana.
Data: Mar 15, 2020
Asistenții sociali de la Asociația Vasiliada și voluntarii din parohiile Arhiepiscopiei Craiovei colectează alimente de bază și produse de igienă pe care le vor distribui persoanelor vârstnice și celor izolați la domiciliu în criza medicală creată de răspândirea noului coronavirus. .....
Data: Mar 16, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).