Episcopul Macarie a explicat duminică în orașul suedez Helsingborg, în ce condiţii ar trebui să aibă loc acumularea bogăţiilor materiale.
„Dacă putem să adunăm cele materiale, să le adunăm cu multă măsură, cu mult discernământ şi să ne gândim şi la cei de lângă noi, cei care sunt în suferinţă şi au nevoie de bruma noastră de milostenie”, a spus Episcopul Europei de Nord.
Ierarhul a făcut referire în predica de la Sfânta Liturghie la greşeala pe care a făcut-o bogatul din parabola citită duminică.
„Bogatul căruia i-a rodit ţarina nu doar că L-a exclus pe Dumnezeu din viaţa şi planurile sale, ci s-a substituit lui Dumnezeu, proniatorului şi creatorului nostru. S-a considerat el însuşi Dumnezeu în propria sa viaţă”.

Episcopul Macarie a atras atenţia: „Toate sunt perisabile în această lume”.
„Cele adevărate sunt bogăţiile veşnice. Aceasta este adevărata noastră bogăţie. De aceea, contul nostru pe care îl putem deschide şi care îţi cere întotdeauna dobândă este contul de la banca cerului, fiindcă Dumnezeu nu rămâne niciodată dator”.
„Acolo ne adunăm adevăratele noastre bunuri, acolo ne adunăm adevărata noastră bogăţie”, a afirmat Părintele Episcop în Parohia românească din Helsingborg.
Parabola rostită de Mântuitorul Hristos şi consemnată de Sfântul Evanghelist Luca (cap. 12:16-21) se adresează lumii de astăzi.
„Această lume încearcă să demoleze hambarele vechi şi să construiască altele noi, adică să le strice pe cele vechi pentru noile fundamente în care omul este în centru şi nu Dumnezeu”.
Episcopul Macarie le-a mulţumit celor care au contribuit la Campania „Să îmbrăcăm un copilaș în prag de iarnă”.
„Vă felicit şi vă binecuvintez pe toţi cei care v-aţi alăturat campaniei noastre din această perioadă a Postului Crăciunului de a îmbrăca copiii săraci din România în prag de iarnă”.
„Această milostenie pe care o oferim celor care au mai puţin decât noi rămâne acolo într-un depozit sigur, unde tâlharii nu risipesc şi fură bunurile şi unde rugina nu le strică. Acolo este comoara noastră, acolo trebuie să fie şi inima noastră”.

El a explicat cum şi când ne putem îmbogăţi în Dumnezeu.
„Atunci când suntem laolaltă în comuniune de rugăciune şi devenind purtători de Hristos, adică la Sfânta Liturghie când ne împărtăşim cu Trupul şi sângele Lui”.
„Noi primim viaţă. Trebuie să fim plini de curaj, fiindcă Însuşi Hristos este curajul nostru. Primim bunătatea; trebuie să fim cu bunătate şi milă faţă de cei din jurul nostru. Primim bucurie; trebuie să împărtăşim bucurie”.
„Dacă vom face milă, vom primi cu toţii milă”, a subliniat Preasfinţia Sa.
Lucian Sandu-Milea a revenit asupra lucrării „Fortificații” în care prezenta Catedrala Mitropolitană din Timișoara fără crucile de pe turlă.
Artistul a modificat pictura din campusul studențesc adăugând crucile catedralei ortodoxe în pictura de 170 mp.
.....Data: Nov 23, 2020
Moaștele Sfântului Ioan cel Nou sunt purtate în aceste zile prin județul Suceava „pentru ca prezența lor să aducă, iarăși, credința că nu suntem singuri și că sfinții ne ocrotesc și se roagă lui Dumnezeu pentru noi”,
Data: Nov 23, 2020
Parohia „Sfânta Cuv. Parascheva”, prin Centrul Cultural-Filantropic „Cuvioasa Parascheva” care îşi desfăşoară activitatea sub patronajul spiritual al parohiei, oferă 25 de burse pentru tineri cu rezultate şcolare foarte bune.
Programul a demarat în 15 septembrie .....
Data: Nov 23, 2020
„Omul dorește, vrea să fie cu Dumnezeu și, în frământarea lui, de multe ori rătăcește, suferă și se înstrăinează, pentru că reduce credința la câteva raționamente simple, scoțându-L pe Dumnezeu din viața lui”,
Data: Nov 23, 2020
„Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina este o lecţie de vieţuire pentru toţi oamenii, căci, chiar dacă nu avem hambare, avem însă egoism, invidie şi răutate”, a spus .....
Data: Nov 23, 2020
Daniela Ceredeev, Inspector școlar pentru disciplina Religie (Suceava) și profesor decorat de Președintele Iohannis, spune că nu numai elevii învață de la profesori, ci și profesorii de elevi. Ea a explicat pentru Basilica.ro ce a .....
Data: Nov 23, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).