Manifestările prilejuite de strămutarea osemintelor Episcopului Nifon Niculescu s-au încheiat duminică la Galați cu ceremonia de așezare a acestora în cripta special amenajată în pronaosul Catedralei „Sf. Ap. Andrei”.
Împreună cu rămășițele pământești ale ierarhului a fost așezat și un săculeț de pământ de la mănăstirea tulceană Celic-Dere, pe care acesta a restaurat-o.
Ceremonia a fost precedată de Sfânta Liturghie și Parastasul oficiate de Părintele Arhiepiscop Casian. Ierarhul a evocat personalitatea Episcopului Nifon Niculescu și a făcut un sumar al evenimentelor dedicate strămutării osemintelor sale de la Cimitirul Șerban Vodă – Bellu din București (24-26 septembrie).
Părintele Arhiepiscop a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea și sprijinirea acestei inițiative
La final, ierarhul a oferit Crucea Sfântului Apostol Andrei pentru clerici Părintelui Arhidiacon Ioan Caraza, profesor universitar, și distincția eparhială „Vrednicia Andreiană” bucureșteanului Ionuț-Daniel Barbu, redactor la revista Ortodoxia a Patriarhiei Române.
Cel din urmă a avut inițiativa găsit mormântului Episcopului Nifon Niculescu în cimitirul bucureștean Bellu. El a deshumat osemintele în luna iulie, realizând și o documentare extinsă a mormintelor clericilor, teologilor și oamenilor de cultură care se odihnesc în cimitirul bucureștean.
Manifestări prilejuite de strămutare
Programul manifestărilor dedicate strămutării osemintelor Episcopului Nifon Niculescu la Catedrala Arhiepiscopală din Galați a debutat vineri la Biserica Albă din Capitală, unde acesta a fost hirotonit preot.
De acolo, rămășițele sale pământești au fost transportate la Galați, unde vineri seară clerici și credincioși, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, le-au întâmpinat la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos.
Sâmbătă Preasfințitul Părinte Visarion a oficiat Sfânta Liturghie și un Parastas în Capela muzeului, iar în continuare, în Sala de Festivități a acestuia s-a desfășurat Simpozionul „Personalitatea Episcopului Nifon, ierarh vrednic, liturghisitor evlavios, misionar harnic, filantrop energic și patriot luminat”.
Sâmbătă după-amiază, rămășițele pământești ale ierarhului au fost purtate în procesiune la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ap. Andrei”, cu un scurt popas la Capela Seminarului Teologic Ortodox din Galați, unde Părintele Arhiepiscop Casian a oficiat un Parastas.
Biografia Episcopului Nifon Niculescu
S-a născut la București în 1 iulie 1860, fiind botezat cu numele Nicolae. S-a căsătorit în 1881. Și-a pierdut soția la numai o zi după primirea harului preoției.
În 1895, a fost ales Arhiereu-vicar al Mitropoliei Ungrovlahiei, cu titulatura „Ploieșteanul”, după ce îmbrăcase haina călugăriei la Mănăstirea Cernica.
Între 1909 și 1921 a păstorit eparhia Dunării de Jos. S-a retras în 1922 pe motive de sănătate. Sfârșitul i-a fost grăbit de atentatul bolșevic cu bombă din Senatul României (8 decembrie 1920). În timpul monarhiei, ierarhii erau senatori de drept.
Înmormântarea episcopului, din 1 martie 1923, a avut o aură de funeralii naționale, pentru că Episcopul Nifon era văzut ca o victimă întârziată a atentatului de la Senat.
„Ierarhul cu origini georgiene a devenit un stâlp de lumină din care iradia credința, blândețea, erudiția și dragostea față de oameni”, a spus IPS Varsanufie despre Sfântul Antim Ivireanul luni, la mănăstirea din Râmnicu-Vâlcea care îi este închinată.
Data: Sep 27, 2021
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat luni Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Sf. Antim din Capitală. El a vorbit despre realizările sfințitului ierarh, care a fost colaborator al Sf. Martir Constantin Brâncoveanu: a întemeiat primele școli publice gratuite, a .....
Data: Sep 27, 2021
Săptămâna 20 – 26 septembrie 2021, una plină de culoare și de evenimente religioase atât în România, cât și la nivelul întregii lumi ortodoxe. Iată selecția noastră de imagini:
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților face precizări cu privire la starea de sănătate a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic.
Comunicat de presă:
În urma apariției unor informații în spațiul public privind starea de sănătate a Înaltpreasfințitului Părinte .....
Data: Sep 27, 2021
Arhiepiscopul Ciprian a sfinţit duminică pictura bisericii „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Odobeşti, judeţul Vrancea.
În ultimii 6 ani, .....
Data: Sep 27, 2021
Patriarhul Daniel a vizitat luni, 27 septembrie 2021, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.
Vizita Preafericirii Sale a fost ocazionată de Ziua Satului Românesc – sărbătoare celebrată în .....
Data: Sep 27, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).