Episcopul Veniamin la hramul Catedralei Sf. Spiridon-Nou: Sa nu rezumam viața noastra la bucurii trecatoare!

„Să nu rezumăm viața noastră la bucurii trecătoare și la agonisirea de bunuri care nu ne sunt deloc folositoare pentru mântuire. Din contră, să procurăm cu cele materiale cele veșnice, iar prin dragostea și smerenia noastră să arătăm că noi suntem din neamul lui Hristos, așa cum a făcut-o și Sf. Ier. Spiridon”, a îndemnat Episcopul Veniamin joi, la hramul Catedralei „Sf. Spiridon”-Nou din Capitală.

Episcopul Basarabiei de Sud a motivat prezența sa la această sărbătoare pe evlavia personală pe care o are față de Sf. Spiridon. Preasfinția Sa a subliniat că așa cum mergem la cei dragi de ziua lor, cu atât mai mult la bisericile sfinților de ziua prăznuirii lor.

Sfinții sunt modele pentru noi, a semnalat ierarhul. „Ei ne învață că înțelepciunea nu se măsoară cu anii. Înțelepciunea este darul pe care noi îl primim de la Hristos Domnul și se sălășluiește în oamenii smeriți și credincioși”.

PS Veniamin la hramul Catedralei Sf. Spiridon – Nou. ©Basilica.ro / Mircea Florescu

Preasfințitul Părinte Veniamin a prezentat viața marelui ierarh serbat pe 12 decembrie și a îndemnat „să căutăm și noi cu smerenie, asemenea Sfântului Spiridon, să slujim lui Dumnezeu și aproapelui nostru”.

„Să nu rămânem indiferenți la suferința semenilor noștri, ci să arătăm dragoste, bunătate, credință; iar pe cei care nu știu dreapta credință să-i învățăm fără a ne supăra, așa cum a făcut și Sfântul Spiridon la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: nu l-a certat pe acel filosof, ci i-a exprimat în cuvinte clare adevărul de credință pentru ca omul să se smerească, să-și înțeleagă limitele și să înțeleagă că nu-l putem pătrunde pe Dumnezeu cu rațiunea noastră limitată”.

„Pe Dumnezeu îl putem înțelege prin credință. Iar credința ne face cu adevărat să fim liberi, să simțim bucuria vieții și ne face să trăim cu folos în lumea aceasta”, a adăugat PS Veniamin.

Părintele episcop a insistat asupra caracterului de modele, îndrumători și ajutători al sfinților pentru creștini.

„Văzând harul și lucrarea Sfântului Spiridon, să-l chemăm în rugăciunile noastre ca să ne ocrotească, să ne ajute, să ne întărească, să ne călăuzească pașii pe drumul care duce către împărăția cerurilor”.

„Atunci când suntem într-un necaz, într-o nevoie sau supărare să nu disperăm, ca unii care nu au credință, cum spune Sf. Ap. Pavel, ci să alergăm spre sfinți. Ei au trăit înaintea noastră, au trecut prin toate ispitele și știu că deși trecem prin ispite Dumnezeu nu ne lasă dacă noi îl căutăm”.

„Numai atunci când noi rămânem ignoranți, indiferenți, numai atunci pierdem bucuria comuniunii cu semenii și cu Dumnezeu, pierdem sensul vieții noastre trăind fără a simți bucuria vieții, bucuria trăirii în Hristos”, a avertizat ierarhul.

PS Veniamin la hramul Catedralei Sf. Spiridon – Nou. ©Basilica.ro / Mircea Florescu

Preasfinția Sa și-a încheiat omilia cu rugăciuni către sfântul serbat pentru cei singuri și în suferință.

„Ne rugăm Sf. Ier. Spiridon, care în timpul vieții s-a arătat mare făcător de minuni și vas ales al Duhului Sfânt, să se roage înaintea tronului Sfintei Treimi pentru noi, pentru țara și Biserica noastră. Să-i cerceteze pe cei bolnavi și în suferință, pe părinții singuri fără copii, pe copiii care au rămas orfani din cauză că le-au plecat părinții sau au murit. Să-i cerceteze pe toți cei care sunt întristați și cu mâna sa cea sfântă să aducă pace și bucurie, har și mântuire tuturor celor care îl cinstesc și care-l cheamă în rugăciunile lor”.

„Să ne ajute și pe noi ca în viața noastră să-l mărturisim pe Dumnezeu și să ducem cu bucurie Crucea lui Hristos, Crucea prin care vin bucuria la toată lumea”.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii catedralei.


Catedrala „Sfântul Spiridon”-Nou este Catedrala Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și Paraclis patriarhal.

Construită între 1852 şi 1858 şi sfinţită în anul 1860, pe locul alteia mai vechi, ridicată de domnitorii Scarlat şi Alexandru Ghica, biserica păstrează de 149 de ani, în mare parte, arhitectura originală.

În catedrala bucureșteană este așezat spre cinstire un fragment din moaștele ocrotitorului ei spiritual, Sfântul Spiridon al Trimitundei.

Citește și: Patriarhul României a sfinţit Catedrala Sfântul Spiridon Nou din Bucureşti

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).