Expozitie de fotografie despre Manastirea Baia de Arama

Pentru a cinsti memoria Sfântului Constantin Brâncoveanu, membrii Asociaţiei Predania, artistul fotograf Irinel Cîrlănaru şi compania Vectorpixel au organizat o campanie de strângere de fonduri pentru restaurarea picturii bisericii Mănăstirii „Sfinţii Voievozi” din oraşul Baia de Aramă, a cărui ctitor este binecredinciosul domnitor.

Prezentarea fotografiilor a fost făcută de către dna dr. Maria Bălăceanu, iar atmosfera a fost întreţinută de membrii Corului Kinonia al Episcopiei Severinului, care au interpretat mai multe cântări din slujba Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

Campania îşi propune, într-o primă etapă, să adune suma necesară pentru a reface zidăria şi pictura murală din altar, iar, ulterior, să strângă fonduri pentru restaurarea întregii fresce vechi de 300 de ani. 

Mănăstirea Baia de Aramă nu a fost restaurată niciodată în cei peste 300 de ani de existență. Din pisania lăsată de zugravul Neagoe rezultă şi importanţa acestui edificiu în sfera ctitoriilor brâncveneşti: „Cu vrerea Tatălui, a Fiului şi cu săvârşirea Duhului Sfântu au făcut această sfântă biserică dumnealui jupânulu Cornea Brăiloiu velu Banu, dimpreună cu dumnealui jupânului Milco Băiaşul nepotu de frate lui Poznanu căpitan cu toată cheltuiala dumnealoru şi fiind igumenu Vasile arhimandritu în zilele prealuminatului şi bunului creştin Domnu Ion Constandinu Basarab Voievod. Începutu-s-au a să zidi această sfântă biserică la mai 22 leat 7027 (1699) şi s-au săvârşitu cu toastă podoaba ei la mai 7 leat 7211 (1703). Eu cu mâna-mi păcătoasă am zugrăvit biserica, Neagoe şi Parthenie, eromonah din Tismana”.

Însufleţiţi de o credinţă lucrătoare, iniţiatorii campaniei vor continua acţiunile de promovare a mănăstirii şi în anul 2014, declarat de Sfântul Sinod al BOR ca An comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

(Sursa: episcopiaseverinului.ro)


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 355

Id: 36192

Data: Dec 3, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar