Preafericitul Părinte Daniel aniversează miercuri, 30 septembrie, treisprezece ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Ce reprezintă întronizarea?
Este un ceremonial prin care noul arhipăstor al unei eparhii sau al unei Biserici Autocefale, „în urma alegerii de către Sfântul Sinod, este recunoscut în mod public și solemn de Biserică în noua demnitate și arătat sau prezentat clerului și credincioșilor încredințați lui spre păstorire”.
În cazul în care cel întronizat este conducătorul unei Biserici Autocefale, ceremonialul este prezidat de cel mai în vârstă membru al Sinodului. Slujba îşi are originile în lumea vechiului Bizanţ.
Întronizarea se face potrivit rânduielilor canonice și după datinile Bisericii Ortodoxe Române, se menţionează în Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române (Articolul 133).
Momentele slujbei
Ceremonialul conține o rugăciune de mulțumire, o cerere rostită în timpul Sfintei Liturghii și o doxologie (tropar) la sfârșitul slujbei. După Liturghie se citeşte Gramata, „documentul oficial de recunoaștere și de prezentare a noului chiriarh, prin care acesta primește oficial, în public, învestirea sau confirmarea canonică de păstorire” a noii eparhii/Biserici, pentru care a fost ales arhipăstor de către Sfântul Sinod.
Conform Statutului (art. 133), Gramata de întronizare este emisă de către Sfântul Sinod pentru Patriarhul României (gramata sinodală), de către Patriarhul României pentru mitropoliți și pentru ierarhii eparhiilor care sunt sub autoritatea directă a Patriarhiei Române (gramata patriarhală) și de către mitropolit pentru arhiepiscopii și episcopii din mitropolie (gramata mitropolitană).
Însemnele arhiereşti
După citirea gramatei sunt acordate însemnele arhiereşti:
- Mantia arhierească: aminteşte de jertfa lui Hristos;
- Crucea pectorală: simbolizează crucea lui Hristos;
- Engolpionul: simbolizează „pecetea și mărturisirea credinței cea din inimă”;
- Cârja arhierească: Simbolizează demnitatea, dreptatea și responsabilitatea arhipăstorului de suflete.
„Slujirea împăcării
După înmânarea însemnelor, noul arhipăstor este așezat în tronul chiriarhal, de unde şi denumirea de întronizare.
În trecut, Sfântul Ioan Gură de Aur identifica scaunele Apostolilor cu tronul lui Hristos şi sublinia că arhiereii sunt succesorii Lui în „slujirea împăcării”.
Dacă tronul lui Moise era atât de respectat, încât să se asculte de el din pricina aceluia, cu atât mai mult va fi respectat tronul lui Hristos. Noi suntem succesorii Aceluia, în numele căruia cuvântăm, din moment ce Hristos ne-a rânduit slujirea împăcării.
Patriarhul Daniel a fost ales în demnitatea de Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în data de 12 septembrie 2007. A fost întronizat în data de 30 septembrie 2007.
Foto credit: Basilica.ro/Robert Nicolae
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 281
Id: 71457
Data: Sep 30, 2020
Imagine:
Nicio titulatură din Biserică nu se ridică la înălțimea și frumusețea apelativului „Părinte”. Data de 30 septembrie este dedicată anual Părintelui tuturor părinților din Biserica Ortodoxă Română: Preafericitul Părinte Daniel, de 13 ani Patriarh.
Mai ales în Anul .....
Data: Sep 30, 2020
Asociația Clujul pentru Viață desfășoară, între 1 octombrie și 31 decembrie, campania „Ajută o mamă, salvează un copil de la avort”. Fondurile strânse vor permite înființarea unui centru de sprijin pentru familii și mame singure care se confruntă cu o criză de sarcină.
.....Data: Sep 30, 2020
Episcopia Slatinei și Romanaților a investit peste 9.000 de lei în achiziționarea de rechizite pentru 390 de copii aflați în situații dificile.
Beneficiarii acțiunii filantropice au fost:
- 205 copii din Centrele de Plasament .....
Data: Sep 30, 2020
Inspectorii patriarhali responsabili cu cateheza, inspectorii școlari pentru ora de Religie și reprezentanții Ministerului Educației Naționale au participat, între 28 și 30 septembrie, la Congresul Național „Hristos împărtășit copiilor”. Aceștia au discutat strategii și bune .....
Data: Sep 30, 2020
Ministerul Educației și Cercetării a transmis marți, la a treisprezecea ediție a Congresului Național „Hristos împărtășit copiilor”, .....
Data: Sep 30, 2020
La momentul festiv organizat cu prilejul împlinirii a 13 ani de la întronizare, Patriarhul României a primit felicitări din partea autorităților statului pentru deciziile luate în perioada pandemiei și pentru gestionarea înțeleaptă a tensiunilor apărute în starea de .....
Data: Sep 30, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).