Cu ocazia Ziua Germaniei (3 Octombrie), prezentăm principalele date și harta interactivă actualizată a parohiilor românești din această țară.
Redăm în continuare câteva cifre și date despre Ortodoxia românească în Germani, care se desfășoară în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord.
Ierarhi: Mitropolitul Serafim (Joantă) al Germaniei, Europei Centrale și de Nord – Înaltpreasfinția Sa este și Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului; Episcopul-vicar Sofian Brașoveanul al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului; Episcopul Macarie Drăgoi al Europei de Nord.
Sediu eparhial: Fürther Strasse 166-168, Nürnberg. Aici funcționează Catedrala Mitropolitană „Sf. Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, Mănăstirea „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, Şcoala de pictură „Sf. Evanghelist Luca” şi administraţia eparhială. Este reședință mitropolitană.
Parohii: 181 parohii și filii, cele mai multe de dată recentă (după 2008); harta interactivă mai jos:
Cronologie
1940: S-a organizat comunitatea parohială românească din Berlin.
1943: Guvernul român a cumpărat o biserică evanghelică de pe Str. Jerusalem a Berlinului pentru această parohie. Au fost cumpărate și spații pentru locuinţa preotului, pentru biroul parohial şi pentru un muzeu de artă românească.
1944: Prima slujbă la Berlin, preot paroh fiind Emilian Vasilovschi.
1945: În urma unui bombardament asupra Berlinului, din biserică n-au mai rămas decât zidurile, iar clădirea care adăpostea casa parohială şi muzeul au fost complet distruse. După război, pe locul bisericii a apărut un bloc nou şi o mare arteră de circulaţie a oraşului.
1981: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae Corneanu al Banatului a inaugurat o biserică românească la Salzgitter. După lucrări de lărgire şi de finalizare a picturii, a fost sfinţită în 2016, la 40 de ani de la înfiinţarea parohiei.
1992: Șapte preoţi români din Germania au făcut cerere să se întoarcă sub jurisdicţia Bisericii-Mame din România, prin intermediul unei noi structuri bisericești.
1993: Sfântul Sinod a acordat „binecuvântare de organizare a unei noi eparhii” cu titulatura de Mitropolia Ortodoxă Română pentru Germania şi Europa Centrală.
1994: Sfântul Sinod a recunoscut alegerea Preasfințitului Părinte Serafim Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, ca mitropolit al românilor ortodocşi din Germania, Europa Centrală şi de Nord. Sfântul Sinod a definit graniţele Mitropoliei, de care aparţin parohiile românești din Germania, Austria, Luxemburg, Suedia, Norvegia şi Danemarca. Mitropolitul Serafim a fost instalat în biserica Lukaskirche din München, de către Înaltpreasfințitul Părinte Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, actualul Patriarh al României. Noul mitropolit era locțiitor și pentru Europa Occidentală.
2001: După cumpărarea bisericii evanghelice Epifaniaskirche, împreună cu două clădiri monument istoric, sediul Mitropoliei s-a transferat de la Institutul pentru Bisericile Orientale din Regensburg la Nürnberg. Biserica a fost mărită, apoi pictată în tehnica fresco de Prof. Grigore Popescu. A fost construită și o sală de întruniri de 200 locuri.
2003: Preasfințitul Părinte Sofian Braşoveanul a fost hirtonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei și şi-a început activitatea în 2004 la München, oraşul cu numărul cel mai mare de români din Germania.
2006: Centrul Mitropolitan de la Nürnberg a fost sfințit de Patriarhul Teoctist. Mitropolia Germaniei a primit statut de Corporaţie de drept public (Körperschaft des öffentlichen Rechts) în Landul Bavaria – cea mai înaltă formă de recunoaştere oficială pentru o organizaţie religioasă.
2008: Au fost înfiinţate două eparhii sufragane: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, continuând activitatea sub conducerea Mitropolitului Serafim, și Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, cu jurisdicţie în Suedia, Norvegia şi Danemarca, condusă de Părintele Episcop Macarie Drăgoi.
2011: Patriarhul Daniel a pus piatra de temelie la Centrul Bisericesc Românesc din München (Aubing), cu biserică în stil muntenesc, sediu episcopal, mănăstire şi mai multe spaţii comunitare.
2017-2020: A avut loc o creștere masivă a numărului de cetățeni români – aproximativ 550 de mii în Germania, exceptând pe cei care au obținut cetățenia țării-gazde. Nevoia înmulțirii parohiilor a rămas în continuare prioritară.
2020: Au fost finalizate lucrările la Centrul Bisericesc din München și au fost sfințite clopotele. Sala Crucilor, deși finalizată, nu a fost sfințită, din cauza restricțiilor sanitare.
2021: A început oficierea slujbelor la Centrul Bisericesc din München
Români celebri apropiați de Biserica Română în Germania
- Sergiu Celibidache, viitor dirijor și compozitor, a cântat la biserica românească de pe fosta stradă Jerusalem din Berlin în timpul studiilor la Hochschule für Musik.
Surse: Diaspora Bisericii Ortodoxe Române, Ed. Basilica, București, 2021; Mitropolia-ro.de
Vezi și:
- Factbox: Ortodoxia Românească în Franța
- Factbox: Biserica și diaspora românească de azi
- Factbox: Episcopia Ortodoxă Română a Australiei şi Noii Zeelande
Foto credit: Mitropolia-ro.de (Biserica de la Centrul Mitropolitan din Nürnberg)
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 525
Id: 74946
Data: Oct 3, 2021
Imagine:
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a reflectat duminică asupra poruncii „neobișnuite” pe care a dat-o Mântuitorul Iisus Hristos în Predica de pe munte, aceea de a iubi pe vrăjmași (Luca 6:35).
„Avem o poruncă neobișnuită. Niciun legiuitor din lume, de-a lungul .....
Data: Oct 3, 2021
Patriarhul României a sfințit duminică, 03 octombrie 2021, Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Ioan Rusul” a Parohiei Brâncuși din Sectorul 6 al Capitalei.
Evenimentul a început cu Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul vicar Timotei Prahoveanul pe .....
Data: Oct 3, 2021
Biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Nașterea Maicii Domnului” din Chitila a fost sfințită duminică, 03 octombrie, de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.
La predică, ierarhul a subliniat importanța lăcașului de cult în viața .....
Data: Oct 3, 2021
Comunitățile parohiale Cisnădie II și Cisnădie IV din judeţul Sibiu au aniversat-o la finele lunii trecute pe Preoteasa Maria Gașpar, care a împlinit 80 de ani, prilej cu care .....
Data: Oct 4, 2021
„Biserica păstrează o legătură profundă cu Armata pentru că, de-a lungul istoriei sale, s-au identificat idealurile. A trebuit să rezistăm în fața schimbării religiei, a transformării tradițiilor și a istoriei noastre. Și lupta a fost de multe secole”, a spus Episcopul vicar .....
Data: Oct 4, 2021
Eforturile de a traduce Biblia în toate limbile lumii s-au accelerat în pandemie. Biblia este tradusă integral în 717 limbi. Numărul reprezintă doar o zecime din limbile lumii, dar înregistrează o creștere cu 13 față de anul trecut.
Practic, în fiecare săptămână de .....
Data: Oct 4, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).