Festivitate de premiere a concursului Alege scoala! in Arhiepiscopia Iasilor

Festivitatea de premiere a câştigătorilor concursului naţional de creaţie „Alege şcoala!“, la nivelul protopopiatelor Arhiepiscopiei Iaşilor, ce a avut loc miercuri, i-a adunat în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iaşi atât pe elevii concurenţi, cât şi pe preoţii coordonatori. La eveniment au participat pr. Constantin Naclad, inspector în cadrul Sectorului Teologic-educaţional al Patriarhiei Române şi coordonatorul proiectului „Alege şcoala!“ la nivel naţional, arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi pr. Sebastian Teacu, inspector pentru cateheză parohială în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Concursul naţional de creaţie „Alege şcoala!“ s-a desfăşurat pe trei secţiuni: literară, artistică şi mass-media, acordându-se câte trei premii pentru fiecare secţiune. Premiul I la Secţiunea literară a fost obţinut de Dăscăleanu Ioana Mădălina de la parohia „Sfântul Gheorghe“ din Săveni - Protopopiatul Săveni, la Secţiunea artistică, premiul I a fost înmânat elevei Moruz Laura de la parohia Hilişeu - Cloşca - Protopopiatul Dorohoi, iar pe locul I la Secţiunea massmedia s-a clasat Botezatu Alina Elena de la parohia Talpa a Protopopiatului Piatra Neamţ. Premiile oferite de Arhiepiscopia Iaşilor câştigătorilor au constat în laptopuri, calculatoare destktop şi sisteme audio. Festivitatea de premiere s-a încheiat cu primirea în Reşedinţa mitropolitană a  elevilor şi a preoţilor coordonatori de către Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care i-a felicitat pe câştigători şi i-a îndemnat pe aceştia să-şi păstreze toată viaţa flacăra credinţei aprinsă şi să nu părăsească ţara în care s-au născut.

 

 

10.000 de elevi premiaţi în cadrul concursului „Alege şcoala!“

 

Proiectul naţional „Alege şcoala!“ a avut ca scop reducerea abandonului şcolar şi a delincvenţei juvenile prin dezvoltarea unor soluţii alternative de tipul „şcoala de duminică“. Obiectivele specifice au fost: organizarea de sesiuni de formare pentru preoţi şi profesori de religie care lucrează cu copii în cadrul sesiunilor de cateheză, concursuri pe teme religioase pentru copii şi tabere de creaţie creştină. „În proiectul «Alege şcoala!» au fost implicate 1.206 parohii din 10 eparhii, iar aproape 10.000 de copii au participat şi au fost premiaţi în cadrul unor concursuri în care aceştia au abordat atât subiecte religioase, cât şi legătura dintre Biserică şi Şcoală. Premisa şi fundamentul acestui demers a fost proiectul «Hristos împărtăşit copiilor» ale cărui activităţi se doresc a fi permanente în Biserica noastră,“ a precizat  pr. Constantin Naclad, coordonatorul proiectului „Alege şcoala!“.

„Mă bucură foarte mult colaborarea exemplară dintre eparhiile Patriarhiei Române, care şi-au dat concursul la implementarea unui proiect de o asemenea avengură şi de o asemenea profunzime, pentru că „Alege şcoala!“ nu este doar un proiect cu implicaţii sociale foarte evidente, ci este şi un proiect al Bisericii care urmăreşte sesizarea şi implicarea semnelor prezenţei lui Hristos. Implicarea oamenilor Bisericii, a inspectorului patriarhal şi a inspectorilor eparhiali în derularea acestui proiect a făcut ca prezenţa lui Hristos să fie mai vizibilă şi mai simţită, atât în sufletele copiilor concurenţi, cât şi în famiile acestora“, a declarat arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

„Am participat la secţiunea literară a acestui concurs cu o compunere, intitulată «Copilul în pridvorul Bisericii», în care am ilustrat viaţa unui copil cerşetor care a reuşit, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al oamenilor inimoşi din Biserică, să-şi depăşească condiţia“, a precizat Dăscăleanu Ioana Mădălina de la parohia „Sfântul Gheorghe“ din Săveni - Protopopiatul Săveni, câştigătoarea premiului I la Secţiunea literară.

„În proiectul cu care am câştigat locul III în cadrul secţiunii mass-media a concursului „Alege şcoala!“, am arătat lucrurile care ne fac să ne simţim mai aproape de Biserică“, a spus Creţu Diana de la parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Darabani. „În cadrul protopopiatului nostru, acest concurs a reunit copii dornici să-şi dezvolte creativitatea şi să arate că sunt buni credincioşi ai Bisericii. Ce am observat în lucrările elevilor noştri e că aceştia îl văd pe Dumnezeu într-un mod cu totul aparte, ceea ce arată credinţa lor puternică şi sinceră“, a menţionat pr. Iulian Andrei, responsabil cu cateheza în cadrul Protopopiatului Darabani.

Concursul „Alege şcoala!“ a adus cu sine  realizări notabile atât pentru elevii participanţi, cât şi pentru preoţii şi profesorii coordonatori. „Lumea  copilăriei cu valorile sale oferă elevilor posibilităţi de a crea în diferite domenii, de a-şi dezvolta imaginaţia, aptitudinile şi talentul. Prin concursul de creaţie „Alege şcoala!“ am dorit să înţelegem această lume, să cunoaştem mai bine preocupările, interesele şi aspiraţiile generaţiilor actuale de elevi şi să oferim şansa ca acestea să fie evidenţiate şi fructificate. Totodată, am dorit identificarea elevilor cu aptitudini speciale: artistice (literare şi de dezvoltare a interesului pentru lectură şi pentru creaţie literară), plastice (desen, fotografie), teologice, de comunicare şi organizare. De asemenea, pentru noi, preoţii şi coordonatorii centrelor catehetice parohiale, a fost foarte importantă cunoaşterea, afirmarea şi stimularea potenţialului social, artistic, plastic, teologic şi de comunicare al elevilor, integrarea copiilor în viaţa şcolară şi combaterea  abandonului şcolar prin reabilitarea socio-emoţională şi comportamentală a elevilor participanţi la programele catehetice“, a subliniat pr. Sebastian Teacu, inspector pentru cateheză parohială în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 274

Id: 22948

Data: Jun 28, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar