Facultatea de Teologie Ortodoxă din București (FTOUB) propune trei noi programe de studii universitare, unul de licență și două de master.
Programele sunt aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și vor fi disponibile, începând cu anul universitar 2020-2021, după procesul de acreditare prin care vor trebui să treacă în această primăvară.
Muzica bisericească – Licenţă
Programul de licență este intitulat Muzica bisericească și va avea o durată de trei ani, a declarat pentru basilica.ro Pr. Prof. Ioan Moldoveanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.
„Este vorba de un program de licență intitulat Muzică bisericească care evident conține și elemente de teologie, întrucât disciplinele fundamentale se păstrează. Există, deci, o curriculă care conține discipline fundamentale, de specialitate, facultative și opționale”.
„Dintre cele fundamentale fac parte disciplinele biblice Vechiul Testament și Noul Testament, iar în categoria celor istorice Istoria Bisericii Ortodoxe Române și Istoria Bisericească Universală și, firește, Dogmatică. Dincolo de acestea, evident că se studiază materii de specialitate”.
Decanul instituţiei de învăţământ a prezentat cui i se adresează programul, dar şi beneficiile acestuia.
„Ne adresăm celor care îşi doresc să devină, de pildă, dascăli (sau psalți) de biserică și să nu rămână niște dascăli nelicențiați; celor care îşi doresc să devină dirijori de coruri bisericești, dar și celor care vor putea probabil să ocupe funcții, în viitorul nu foarte îndepărtat, în departamentele culturale ale parohiilor, eparhiilor și chiar ale Patriarhiei Române”.
În ceea ce priveşte programele de masterat, acestea se vor numi Spiritualitate creștină și științe medicale, respectiv, Managementul economic și administrarea unităților bisericești.
Spiritualitate creștină și științe medicale – Master
Programul Spiritualitate creștină și științe medicale se adresează, în primul rând teologilor, dar și celor care au și studii medicale.
„După finalizarea cursurilor, absolvenţii acestui masterat vor dobândi șicunoștințe medicale, predate chiar de profesori de la Facultatea de Medicină. Firește că nu vor deveni medici, întrucât competența în sine se obţine în facultatea de profil, prin licență, dar vor asimila cunoștințe prin care pot fi de folos la parohii, de exemplu, prin oferirea de sfaturi minimale”.
Printre disciplinele studiate în cadrul acestui masterat, a mai spus Pr. Prof. Ioan Moldoveanu, se numără Bioetica ce se situează „la intersecția dintre cele mari două domenii: Teologie și Medicină”.
„Bioetica comportă astăzi discuții foarte aprinse precum eutanasierea, clonarea, ingineria asupra celulei ș.a. Disciplina aceasta poate să ofere răspunsuri la vremurile pe care le întâmpinăm”, a mai spus decanul FTOUB.
Managementul economic și administrarea unităților bisericești – Master
Cel de-am doilea program de studii masterale, Managementul economic și administrarea unităților bisericești, este unul de tip economic şi vine în întâmpinarea clericilor, și nu numai, din Patriarhia Română.
Programul este destinat în primul rând clericilor și personalului bisericesc, în genere, pentru că aceştia „lucrează cu elemente de microeconomie la parohii, deținând gestiuni”.
„Unii dintre ei chiar se „descurcă” în domeniul unei minime contabilități, dar sunt alții care apelează la specialiști sau angajează contabili care să se ocupe de aceste lucruri”.
Clericii care se vor înscrie la acest masterat vor deprinde „noţiuni de microeconomie în domeniul bisericesc: gestionarea contabilității, gestionarea resursei umane din parohii, atragerea şi gestionarea de fonduri europene, obţinerea de granturi etc”, a specificat Părintele Ioan Moldoveanu.
Mai multe informații vor fi disponibile în curând pe site-ul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, imediat după acreditarea programelor.
Sursă foto: Universitatea din Bucureşti
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 433
Id: 69464
Data: Mar 13, 2020
Imagine:
Editura Trinitas a publicat, în colecția Media Christiana, volumul „Chipuri din satul românesc”. Cartea reunește rubricile pe care Daniela Șontică le-a realizat la Radio Trinitas în 2019, Anul omagial al satului românesc.
Autoarea ne aduce în atenție scurte episoade .....
Data: Mar 13, 2020
Părintele Bogdan Bucur, de la Parohia Ortodoxă St. Anthony din Butler, Pennsylvania (Arhiepiscopia Antiohiană), a devenit noul profesor de Patristică al Institutului Teologic Ortodox Sf. Vladimir din New York (
Data: Mar 13, 2020
Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, a oficiat miercuri liturghia darurilor înainte sfințite în biserica Sfântul Marcu din Belgrad.
Slujirea a coincis cu data de cinstire a Sfântului Grigorie Dialogul, autorul liturghiei darurilor înainte sfințite.
.....Data: Mar 13, 2020
Părintele Liviu Vidican-Manci, Inspectorul pe probleme de catehizare parohială în Arhiepiscopia Clujului,
Fii sincer și recunoaște-ți: Eu sunt bolnavul din Evanghelie. Eu am nevoie de cei patru prieteni să mă ducă în fața Singurului Medic ce-mi poate spune „Ridică-te! Ia-ți patul tău și umblă!” (Marcu 2:9). Dacă după două săptămâni de Post, nu reușesc să mă dau jos din .....
Data: Mar 13, 2020
Biserica respectă și promovează măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19) transmise de autoritățile competente și se roagă la fiecare slujbă pentru stoparea epidemiei.
Conform
Data: Mar 13, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).