Anul trecut, Fundația Filantropia Timișoara a evaluat nevoile a 280 de persoane diagnosticate cu scleroză multiplă și a oferit servicii medico-psiho-sociale pentru 20 dintre acestea. Proiectul își propune să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice de sprijin pentru această categorie de pacienți.
Ancheta, desfășurată în perioada iunie-august 2020, a surprins aspectele cu care se confruntă bolnavii de scleroză multiplă din România și familiile acestora, cum se modifică sistemul lor de relaționare și care sunt elementele de suport pe care le accesează.
Cei 20 de beneficiari selectați în urma anchetei au participat la ședințe de consiliere psihologică, la ședințe de kinetoterapie și, împreună cu familiile, la patru webinare cu specialiști din domeniile: nutriție, psihoterapie și recuperare fizică.
Pentru persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă, o boală degenerativă neurologică, serviciile medico-psiho-sociale sunt complementare tratamentului medicamentos și contribuie la menținerea funcționării zilnice și la creșterea calității vieții.
Proiectul a fost finanțat cu suma de 32.000 lei de Fundația Orange prin programul „Susține un ONG”.
Fondurile au fost utilizate și pentru achiziționarea de echipament de kinetoterapie: bicicletă adaptată persoanelor cu dizabilități, stație de balans, benzi elastice, roată de recuperare, saltele, mingi medicinale, set reeducare mână, discuri tactile, gantere și greutăți reglabile pentru încheieturi și glezne, spalier și accesorii pentru motricitate fină.
Rezultatele anchetei în proiect au fost puse la dispoziția Societății Române de Scleroză Multiplă pentru a putea dezvolta servicii centrate pe nevoile beneficiarilor și vor fi utilizate pentru dezvoltarea de politici sociale dedicate persoanelor cu scleroză multiplă.
La nivel național, proiectul are ca obiectiv promovarea importanței diagnosticării timpurii a sclerozei multiple, o boală cu simptome derutante, și crește șansele de recuperare medicală, dar și de integrare socială a persoanelor afectate.
Scleroza multiplă este diagnosticată de obicei la adulții cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. Totuși, afecțiunea se poate declanșa oricând între 15 si 60 de ani, iar statisticile arată că, în lume, numărul de femei care suferă de această boală este mai mare decât cel al bărbaților. Persoanele afectate nu se vindecă, însă pot ține simptomele bolii sub control dacă urmează tratamentul corect.
Fundaţia Filantropia Timişoara este o fundaţie de dezvoltare comunitară, de caritate, non-guvernamentală fără scopuri politice. De-a lungul celor 14 ani de activitate continua, fundația a dezvoltat numeroase proiecte locale, regionale și chiar internaționale, cu peste 7000 de beneficiari direcți.
Fundația Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunității prin proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate.
Foto credit: Fundația Filantropia Timișoara
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 336
Id: 72839
Data: Feb 26, 2021
Imagine:
Sergentul în retragere Toma Duminică, veteran de război, a fost felicitat săptămâna trecută la împlinirea vârstei de 100 .....
Data: Feb 26, 2021
În data de 26 februarie se împlinește un an de la diagnosticarea primului caz de Covid pe teritoriul țării noastre. A fost un an dificil în care tema și frica de moarte au paralizat lumea întreagă.
Volumul „Diaspora Bisericii Ortodoxe Române”, publicat la Editura Basilica a Patriarhiei Române, trece în revistă centrele eparhiale și reprezentanțele Bisericii noastre din afara granițelor României.
Publicat într-un format prietenos și ușor de consultat, albumul .....
Data: Feb 26, 2021
Sfântul Sinod a dedicat anul următor rugăciunii și sfinților isihaști. Hotărârea a fost adoptată în ședința desfășurată miercuri la Palatul Patriarhiei. Titulatura oficială a anului 2022 este: Anul .....
Data: Feb 26, 2021
Protoieria Sector IV București a organizat vineri, la Parohia Sf. Nicolae – Vlădica, întrunirea „Pastorația românilor din jurul granițelor țării”. Au participat episcopii Ungariei și Basarabiei de Sud. Ei au vorbit despre o datorie spirituală și de sânge a românilor din țară: să-i .....
Data: Feb 26, 2021
Biserica Ortodoxă Română, prin ierarhii săi, i-a încurajat și susținut permanent pe credincioși să treacă mai ușor prin pandemia care ne-a schimbat viețile.
Vă facem cunoscute o parte dintre aceste mesaje de sprijin:
Mitropolitul .....
Data: Feb 26, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Pr Nicolae Tanase - Sotul ideal si sotia perfecta
Pr Nicolae Tanase - Casatoria de proba - Craiova 2004
Pr Nicolae Tanase - Noaptea Nuntii (2)
Pr Nicolae Tanase - casatoria de proba
Pr Nicolae Tanase - Pastoratia, preotii, spovedanie
Pr Nicolae Tanase - Ce mostenire lasam copiilor nostri (partea II)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).