Hram in Eparhia Clujului | Sfantul Ștefan a intemeiat Mitropolia din Feleac și Episcopia din Vad
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat joi Sfânta Liturghie la altarul de vară al Mănăstirii „Ștefan Vodă” de la Vad, ctitorie a sfântului voievod moldav. Cu acest prilej, ierarhul a amintit că domnitorul a înființat Mitropolia din Feleac și Episcopia din Vad.
„În ceea ce ne privește pe noi, cei din această Arhiepiscopie, nu uităm să spunem că Sfântul Voievod Ștefan a întemeiat Mitropolia din Feleac și Episcopia din Vad. După Unirea cea Mare, s-a reînființat Eparhia noastră, iar numele pe care i l-a dat Episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul acesteia, a fost: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului”, a spus Părintele Mitropolit.
Episcopiile românești la Vad și Feleac și ctitoriile bisericești ale lui Ștefan cel Mare în Transilvania au fost favorizare de alianța acestuia cu Matia Corvin în 1475, prin care voievodul primea proprietăți în Transilvania, la Ciceu și Cetatea de Baltă.
La Vad era mănăstire încă din secolul al XV-lea, care a funcționat ca centru episcopal, de unde vine și denumirea actuală a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a reactivat Mănăstirea „Ștefan Vodă” de la Vad în 2011, pentru a administra biserica monument istoric ctitorită de Ștefan cel Mare acolo.
„Sfântul Ștefan cel Mare rămâne un exemplu de credință în Dumnezeu, de dragoste față de Biserică și față de neamul nostru. E nevoie de acest exemplu în vremurile noastre când parcă slăbește dragostea față de neam și țară, față de credință și cele sfinte”, a spus în omilia sa Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
„Sfântul Ștefan cel Mare a dus 36 de războaie, dintre care 34 le-a câștigat. A construit 44 de mănăstiri și biserici în țară, dar a ajutat și mănăstirile de la Sfântul Munte Athos, în special Mănăstirea Zografu, unde se păstrează steagul cu icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, al Sfântului Ștefan cel Mare”, a adăugat ierarhul.
În Transilvania mai există o biserică ctitorită de Ștefan cel Mare: Biserica din Feleac, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”, construită în jurul anului 1488. Reînființarea Mănăstirii de la Feleac s-a hotărât în 1991, din dorința enoriașilor și la cererea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, păstorită atunci de Arhiepiscopul Teofil Herineanu.
Prezența lui Ștefan cel Mare în Transilvania era bine văzută în epocă. Sașii brașoveni îl chemau pe domnul Moldovei la 26 aprilie 1478 „cu mare dor și dragoste… să facă bunătatea să se apropie de această țară”, ca să o apere de pericolul otoman.
Festivalul în aer liber „Zilele Muzicale Româno-Americane” a început miercuri la Sibiu și se încheie duminică. Participarea este liberă, în limita celor 60 de locuri, disponibile cu respectarea regulilor de distanțare socială.
Biserica „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din incinta Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației, construită din donațiile polițiștilor de frontieră, și-a serbat joi hramul. Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a oficiat Sfânta Liturghie și a .....
Concursul naţional de creație literară „Vasile Voiculescu” se desfășoară pe 2 secțiuni: elevi şi autori de volume de poezie, proză și publicistică apărute în perioada 1 septembrie 2019 – 1 septembrie 2020.
Românii ortodocşi din capitala Croaţiei l-au cinstit pe Sfântul Ioan Botezătorul cu prilejul sărbătorii din 24 iunie. Capela românească din Zagreb are ca hram principal sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.
Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmis la slujba de înmormântare a Părintelui Daniel Iarca, săvârșită în biserica Parohiei Tufeni II, Protoieria Câmpina, joi, 2 iulie 2020.
Pentru prima dată de la canonizarea Sfântului Ștefan cel Mare (1992), slujba de hram a fost oficiată la Putna în lipsa celui care a întocmit-o, Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților, a notat joi, la finalul liturghiei, Arhim. Melchisedec .....
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010