Hram la parohia Pietrarie – Barnova, Protopopiatul Iasi 3

Biserica noastra serbeaza în fiecare an pe 16 ianuarie Cinstirea lantului Sfântului Apostol Petru. Acest hram este purtat de parohia Pietrarie - Bârnova, Protopopiatul Iasi 3, judetul Iasi, informeaza „Ziarul Lumina”. În aceasta seara se va sluji Vecernia unita cu Litia, iar în ziua hramului va fi oficiata Sfânta Liturghie. În prezent, la Pietrarie se afla în constructie o biserica de zid.Parohia Pietrarie este foarte tânara, în formare, primul preot paroh fiind instalat pe 16 ianuarie 2006, în ziua Cinstirii lantului Sfântului Apostol Petru. De la început, s-a evidentiat necesitatea urgenta a construirii unei biserici, precum si organizarea sub toate aspectele a parohiei si a vietii duhovnicesti. Cu anumite dificultati s-a reusit obtinerea terenului necesar pentru construirea sfântului lacas de la Primaria Bârnova si de la familia Ungureanu Natalia, Elena si Marinela, precum si autorizatia de construire. Pe 10 mai 2009 a fost pusa piatra de temelie de PS Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, iar în anul urmator s-a început ridicarea lacasului de închinaciune. „Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, a sfintilor ocrotitori, a enoriasilor si a altor oameni cu suflet mare, am reusit ca în doi ani sa turnam fundatia si sa amenajam demisolul bisericii pentru a savârsi acolo slujbele. Pentru noi, sfintirea demisolului a reprezentat un mare moment în viata parohiei, întrucât s-a vazut si fizic munca depusa în toata aceasta perioada si mai ales ca am amenajat un spatiu potrivit pentru desfasurarea în cele mai bune conditii a sfintelor slujbe. Demisolul a fost sfintit de catre Înaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, pe 3 noiembrie 2012. În anul ce a trecut, s-a cumparat o buna parte din caramida necesara bisericii si s-a construit o troita închinata Maicii Domnului. În toate aceste lucrari am fost ajutati de vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi, Victor Chirila, de Primaria Comunei Bârnova, reprezentata de primarul Gheorghe Cazacu, de familiile Ciobotariu Elena, Ungureanu Marinela, Paltinel Gheorghe, Danaila Gheorghe si Maria, Iacobute Neculai, Avram Gheorghe, Caruceru Oreste, Ignat Eduard, precum si de multi alti enoriasi“, a spus pr. paroh Ciprian George Bamboi.

„Hramul bisericii este un moment de aniversare“

Programul liturgic dedicat hramului parohiei Pietrarie va începe în aceasta seara de la ora 17:00, cu slujba Vecerniei unita cu Litia. Mâine, 16 ianuarie 2014, de la ora 8:00, se vor sluji Utrenia, Sfânta Liturghie si Parastasul pentru cei adormiti. „Hramul bisericii este un moment de aniversare. De la an la an, ne bucuram de sarbatoarea hramului si ne obisnuim cu aceste momente de aniversare. Fiind o parohie tânara nu avem o traditie a hramului, cum întâlnim la parohii vechi de zeci si poate sute de ani. Îmi aduc aminte ca la primul hram din 16 ianuarie 2006 au participat 15 oameni, în scoala din sat. Atunci era o realizare. Acum, când la hram vin si crestini din parohiile vecine si ne adunam multi preoti si credinciosi în rugaciune, începem si noi sa întelegem ce înseamna un hram. De regula, am adaugat hramului bisericii si alte evenimente, cum ar fi sfintirea izvorului în 2008, sfintirea troitei în 2013, expozitii de icoane sau alte evenimente culturale“, a mentionat parohul de la Pietrarie. Ocrotitorii bisericii din Pietrarie sunt cinstiti prin rugaciune în toata perioada anului. Aceasta, pentru a cere ajutorul Maicii Domnului si Sfântului Apostol Petru, astfel încât sa fie biruite încercarile. „Mereu ne rugam Maicii Domnului si Sfântului Petru si le multumim pentru toate. Personal, în anul ce a trecut, am avut o încercare si doar rugaciunea si Sfânta Liturghie m-au ajutat. Acelasi lucru îl marturisesc si oamenii. Noi avem aici, la biserica, un program mai amplu de rugaciune. De multe ori, atunci când suntem încercati, cerem ajutor de la Dumnezeu prin rugaciune, sau cum prefer sa spun: «Punem Liturghie lânga Liturghie». Sunt perioade în timpul anului când facem Sfânta Liturghie si câte doua-trei saptamâni, zi de zi“, a marturisit pr. paroh Ciprian George Bamboi.

Spatiu de joaca pentru copii

Oamenii din parohia Pietrarie iubesc Biserica si iau parte la sfintele slujbe, dar si la alte activitati. An de an, este organizat un pelerinaj la manastirile din tara noastra. „Ma bucur sa vad ca zidirea bisericii uneste si reapropie oameni care nu s-au mai vazut din copilarie sau din tinerete. Se formeaza astfel o mare familie. În pelerinajul la manastiri, pe lânga îmbogatirea duhovniceasca, am observat o apropiere între oameni“, a explicat parintele paroh. În anul ce a trecut, în parohia Pietrarie s-a continuat activitatea de catehizare pentru copii. Anul acesta va fi extinsa si la adulti. În vara anului trecut s-a organizat o minitabara de doua zile în parteneriat cu Asociatia Tineretul Ortodox Român - filiala Iasi. „Pe lânga toate activitatile pe care le desfasuram, o componenta importanta o reprezinta copiii si tinerii. Mereu am spus ca o parohie care nu se îngrijeste de tineri nu are viitor. Am amenajat un spatiu de joaca si tot acolo vom construi si o casuta pentru copii. În anul ce vine, dorim sa facem mai multe pentru copii. Multumim tuturor celor care ne-au ajutat si ne ajuta. Rugam pe Bunul Dumnezeu sa resplateasca tuturor. De asemenea, invitam pe toti sa ne treaca pragul bisericii si împreuna sa înaltam rugaciunile noastre la Dumnezeu pentru mântuirea sufletelor noastre“, a conchis pr. paroh Ciprian George Bamboi. Persoanele care doresc sa sprijine lucrarile de constructie a Bisericii Pietrarie pot face donatii în contul IBAN RO: 60 BRDE240 SV 51077022400, titular cont: Parohia Pietrarie, comuna Bârnova, judetul Iasi.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 426

Id: 37364

Data: Jan 15, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar