Predica Preafericitului Parinte Patriarh Daniel la Duminica a XVIII-a dupa Rusalii (Pescuirea minunata). Luca 5, 1-11
In vremea aceea, Iisus sedea langa lacul Ghenizaret si a vazut doua corabii oprite langa tarm, iar pescarii, coborand din ele, spalau mrejele. Şi urcandu-Se intr-una din corabii, care era a lui Simon, l-a rugat s-o departeze putin de la uscat si, sezand in corabie, invata din ea multimile. Iar cand a incetat sa vorbeasca, i-a zis lui Simon: Indeparteaz-o la adanc si lasati in jos mrejele voastre ca sa pescuiti. Şi, raspunzand, Simon a zis: Invatatorule, toata noaptea ne-am trudit si nimic n-am prins, dar, dupa cuvantul Tau, voi arunca mrejele. Şi, facand ei aceasta, au prins multime mare de peste, ca li se rupeau mrejele. Şi au facut semn celor care erau in cealalta corabie, sa vina sa le-ajute. Şi au venit si au umplut amandoua corabiile, incat erau gata sa se scufunde. Iar Simon-Petru, vazand aceasta, a cazut la genunchii lui Iisus, zicand: Iesi de la mine, Doamne, ca sunt om pacatos! Caci spaima ii cuprinsese pe el si pe toti cei ce erau cu el, pentru pestii pe care ii prinsesera. Tot asa si pe Iacob, si pe Ioan, fiii lui Zevedeu, care erau impreuna cu Simon. Şi a zis Iisus catre Simon: Nu te teme; de acum inainte vei fi pescar de oameni. Şi, tragand corabiile la tarm, au lasat totul si au mers dupa El.† Daniel,Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Evanghelia Duminicii a XVIII-a dupa Rusalii, de la Sfantul Evanghelist Luca, se numeste Evanghelia pescuirii minunate si evidentiaza o multime de invataturi duhovnicesti in ceea ce priveste taina Bisericii si viata crestinului in general. Sfantul Evanghelist Luca ne arata ca erau doua corabii oprite langa tarmul lacului Ghenizaret, numit si Marea Galileii, iar pescarii care iesisera din corabii curatau mrejele. Mantuitorul Iisus Hristos S-a apropiat de Simon-Petru, care avea una din corabii, si de Iacov si Ioan, fiii lui Zevedeu, care aveau cealalta corabie.
Corabia pe mare prefigura Biserica lui Hristos in lume
Domnul Iisus a intrat in corabia lui Petru si a cerut acestuia sa indeparteze putin corabia de la tarm, pentru ca El stand in corabie sa invete multimile adunate pe malul marii. Astfel, mai intai, Mantuitorul Iisus Hristos a invatat multimile binevestindu-le Evanghelia Imparatiei cerurilor sau vestea cea buna a mantuirii. Predica Sa din corabie era o preinchipuire sau o prefigurare a tainei Bisericii prezenta in lumea aceasta ca o corabie pe mare, uneori linistita, alteori involburata. Biserica este corabia mantuirii care ne trece din lumea aceasta, unde viata noastra este amestecata cu pacatul si cu moartea, pe taramul celalalt al existentei, in viata vesnica, unde 'nu este durere, nici intristare, nici suspin', ci odihna in Imparatia lui Dumnezeu, care este 'dreptate, pace si bucurie in Duhul Sfant' (Romani 14, 17). Deci, Iisus stand in corabie si propovaduind multimilor Evanghelia Imparatiei lui Dumnezeu prevesteste prezenta si lucrarea Sa in Biserica Sa, de-a lungul veacurilor.
Dupa ce a invatat multimile si le-a hranit cu lumina Sfintei Evanghelii, Mantuitorul Iisus Hristos a poruncit lui Petru sa mane corabia inspre larg, unde apa era adanca, iar apoi a spus celor din corabie sa arunce mrejele in apa pentru a pescui. Insa Petru a raspuns lui Iisus, zicand: 'Invatatorule, toata noaptea ne-am trudit si nimic n-am prins, dar, dupa cuvantul Tau, voi arunca mreaja' (Luca 5, 5). De fapt, Sfantul Apostol Petru nu avea mare speranta ca va prinde peste, dar, din smerenie, a implinit ceea ce i s-a poruncit.
Smerenia inseamna ascultare fara a cere explicatii
Petru era un pescar iscusit si experimentat, care stia cum se prinde pestele noaptea, dar stia si ce inseamna rabdarea si osteneala. Daca o noapte intreaga nu a prins nimic, acum, istovit de puteri si oarecum trist ca nu a avut nici o izbanda, Petru pescarul nu are prea mare speranta ca va putea pescui vreun peste. Evanghelia nu ne spune ca Petru s-ar fi indoit, dar nici nu ne spune ca ar fi fost foarte increzator, ci doar ca a ascultat, din respect si din smerenie, de porunca Mantuitorului Hristos. Semnul smereniei lui este ascultarea de Hristos fara sa puna vreo intrebare, fara sa ceara vreo explicatie si fara sa inteleaga pentru moment ce va urma. Nu stia ce se va intampla. Sfantul Petru a ascultat de Iisus pentru ca Il iubea si recunostea ca El este Invatatorul sau.
Aceasta smerita ascultare a lui Petru fata de Iisus era atitudinea sa obisnuita, desi nu intelegea ce va urma si nici nu avea multa speranta ca va reusi sa prinda peste. Nici pe departe nu se gandea el ca, deodata, o izbanda mare in cele ale pescuitului va schimba viata sa. Deci, el doar a ascultat de Iisus si a zis: 'dupa cuvantul Tau, voi arunca mreaja' (Luca 5, 5). Insa, dupa ce a facut ce i s-a poruncit, Petru si cu cei care-l insoteau 'au prins multime mare de peste, incat li se rupeau mrejele'. Atunci, ei au facut semn celor ce se aflau in cealalta corabie sa vina ca sa-i ajute. Şi astfel au umplut ambele corabii de peste, incat erau gata sa se scufunde.
Teama care se naste din intalnirea pacatoseniei omului cu sfintenia lui Dumnezeu
Insa Evanghelia ne spune ca cei care au prins o mare multime de pesti, in loc sa se bucure, s-au inspaimantat. In mod obisnuit, nimeni nu se inspaimanta sau se teme dupa o mare izbanda, ci se bucura.
De ce in loc sa se bucure pescarii au fost cuprinsi de spaima? Deoarece si-au dat seama ca pescuirea aceasta neasteptata nu era ceva obisnuit, ci o minune savarsita prin puterea cuvantului lui Dumnezeu, ca urmare a ascultarii smerite a lui Simon-Petru fata de Domnul Iisus Hristos. Vedem ca primele cuvinte ale Sfantului Apostol Petru nu au fost cuvinte de multumire, cum era firesc, nici cuvinte de bucurie, ci o puternica si profunda constiinta a pacatoseniei sale in fata lui Dumnezeu Cel Sfant. De aceea, Petru a zis: 'Iesi de la mine, Doamne, ca sunt om pacatos!' (Luca 5, 8). Iar aceste cuvinte le-a rostit el dupa ce a ingenuncheat la picioarele Mantuitorului Iisus Hristos.
De ce acest gest cu totul neasteptat al Sfantului Apostol Petru? Deoarece el a simtit puterea dumnezeiasca a lui Hristos. Cuvintele sale 'iesi de la mine, Doamne, ca sunt om pacatos!' (Luca 5, 8) exprima fiorul si teama omului credincios cand se intalneste cu puterea sfinteniei lui Dumnezeu, Care S-a facut Om pentru mantuirea oamenilor. Aceasta teama sfanta si plina de smerenie este exprimata in spatiul sacru al Bisericii Ortodoxe cand ne apropiem de Sfanta Masa a Sfantului Altar, care simbolizeaza mormantul lui Hristos si tronul Sau de slava. De aceea, in timpul Sfintei Liturghii Euharistice, inainte de impartasire, ne inchinam pana la pamant in fata Sfintei Mese si zicem: 'Dumnezeule, curateste-ma pe mine, pacatosul!'. Deci, vedem in cuvintele si gesturile Sfantului Apostol Petru din Evanghelia acestei Duminici atitudinea pe care trebuie sa o avem cand ne intalnim cu Hristos, Dumnezeu-Omul, prezent in Sfanta Euharistie.
Pescuirea minunata a schimbat viata lui Petru: din pescar a devenit apostol sau misionar al lui Iisus
Observam ca dupa ce omul credincios asculta Evanghelia lui Hristos si implineste poruncile Lui, se arata si lucrarea lui Hristos in viata sa. Numai in stare de ascultare smerita si de implinire a poruncilor lui Hristos poate omul simti sfintenia lui Dumnezeu, care contrasteaza cu pacatosenia sa. Vazand smerenia si teama lui Petru, Mantuitorul Iisus Hristos ii spune acestuia: 'Nu te teme. De acum te voi face pescar de oameni!' (Luca 5, 10). Astfel, pescuirea minunata a fost lucrare de pregatire a ucenicilor lui Iisus ca sa inteleaga ca lucrarea lor viitoare trebuie sa se bazeze mai intai pe puterea harului lui Hristos, nu pe fortele proprii. Dupa aceasta minune, Sfantul Apostol Petru si cei impreuna cu el, Iacob si Ioan, fiii lui Zevedeu, Il urmeaza pe Mantuitorul Iisus Hristos cu multa convingere si bucurie: 'Şi tragand corabiile la uscat, au lasat totul si au mers dupa El' (Luca 5, 11).
Intelegem, asadar, ca Evanghelia de azi se refera in mod direct la taina Bisericii. Corabia din Evanghelie preinchipuie Biserica lui Hristos ca spatiu al mantuirii, ca adunare a oamenilor in iubirea mantuitoare a lui Hristos. De aceea, majoritatea bisericilor, ca lacasuri de cult, din primele veacuri si pana acum, se construiesc in forma de corabie, (chiar daca, mai tarziu, corabia a luat forma crucii), iar turla principala tine loc de catarg, purtand in varf o cruce. Aceasta norma este fixata in cartea numita 'Constitutiile apostolice'.Hristos Cel rastignit si inviat conduce tainic aceasta corabie a mantuirii. El sta la carma Bisericii pentru ca El este Capul Bisericii. Insa El cheama la lucrarea mantuirii slujitori care binevestesc lumii Evanghelia vietii vesnice si-i indruma pe calea mantuirii pe cei ce cred in El si sunt botezati in numele Preasfintei Treimi.
Harul lui Dumnezeu primeaza fata de osteneala omului
Invatatura principala pe care o primim din Evanghelia de astazi este ca lucrarea de pescuire sau adunare a oamenilor din marea vietii in corabia mantuirii, adica in Biserica, se realizeaza prin harul lui Dumnezeu. Ceea ce invata Sfantul Apostol Petru prin pescuirea minunata in largul marii este un capitol de teologie referitor la taina Bisericii si a pastorului in Biserica, si anume: in lucrarea bisericeasca mai intai conteaza harul sau ajutorul lui Dumnezeu si apoi priceperea omeneasca. Cat timp Sfantul Petru a contat doar pe priceperea sa, pe forta sa fizica si pe dibacia sa de a pescui, nu a prins nimic. Cuvintele sale: 'Toata noaptea ne-am ostenit si nimic nu am prins!' (Luca 5, 5) sunt, de fapt, constatarea trista a unui esec total, insotit de o stare de oboseala si resemnare. Dar iata ca, pe neasteptate, la capatul puterilor omenesti, incepe lucrarea lui Dumnezeu. Cand Petru nu mai avea nici o speranta de reusita, atunci a venit ajutorul lui Dumnezeu si s-a savarsit minunea. Dupa ce a facut ce i-a spus Hristos Invatatorul, ucenicul Petru a vazut cum s-a schimbat esecul in succes. Aceasta putere care face minuni, schimba situatii si rezolva probleme dificile este harul lui Dumnezeu. In acest sens, Sfantul Apostol Pavel spune: 'Toate le pot intru Hristos, Cel ce ma intareste!' (Filip. 4, 13). De aceea, slujitorii Bisericii se hirotonesc sau se sfintesc prin 'dumnezeiescul har care totdeauna pe cele neputincioase le vindeca si pe cele cu lipsa le implineste' ('Arhieraticon', Slujba hirotoniei diaconului, preotului si episcopului). Totusi, trebuie remarcat faptul ca Hristos nu a savarsit minunea pentru niste pescari lenesi, care au dormit toata noaptea, ci minunea s-a facut pentru pescari harnici, care s-au ostenit toata noaptea. Astfel, din multa lor osteneala fara succes s-a nascut multa lor smerenie. Abia atunci, intrucat i-a aflat in stare de osteneala si de smerenie, Hristos-Dumnezeu le-a daruit ajutorul Sau care face minuni. Sfantul Isaac Sirul spune: 'Dumnezeu ne daruieste harul Sau pentru smerenia care vine din multe osteneli'. Asadar, harul imbelsugat se daruieste celor ce au privegheat mult si s-au ostenit mult. Chiar daca nu s-a implinit speranta lor cand se asteptau ei, ea s-a implinit mai tarziu intr-un mod mai frumos si mai avantajos tocmai pe cand ei nu mai sperau nimic. Asa se intampla uneori si in viata Bisericii sau in viata crestinului. Foarte adesea ne straduim sa facem ceva bun, dar nu reusim cand si cum dorim noi. Apoi ne intrebam, cu intristare sau nedumerire: 'De ce n-am reusit?' Cineva se pregateste pentru examen, dar are un moment de slabiciune si nu reuseste sa treaca examenul cu succes. Cineva se straduieste sa faca o lucrare mare cu scop nobil, dar nu mai ajunge sa o termine; intervine o situatie neprielnica si toata lucrarea a esuat. Insa, adesea, ceea ce nu poate fi inteles la un moment dat se va lumina mai tarziu, cand voieste Dumnezeu si cum voieste El.
Ajutorul lui Dumnezeu se dobandeste prin rugaciune smerita, osteneala si rabdare multa
Uneori oamenilor care, pe langa multa osteneala, dau si dovada de rabdare le vine ajutorul lui Dumnezeu pe cand nu se asteapta. Unii oameni, fiindca nu au ajuns la o reusita pe care o doreau, au interpretat aceasta ca fiind un esec, o parasire a lor de catre Dumnezeu. Mai tarziu insa au constatat ca daca s-au smerit si s-au intarit in credinta, cu toate ca Dumnezeu nu a raspuns la cererea lor cand doreau ei, totusi le pregatea atunci o biruinta viitoare sau o binecuvantare mai mare. Insa El a voit sa le verifice smerenia, ascultarea si rabdarea. In cazul Sfantului Apostol Petru si al celorlalti pescari care erau cu el, Hristos Domnul a vazut multa lor osteneala, rabdare si smerenie. Dupa ce Simon-Petru a recunoscut, in stare de smerenie si pocainta, limitele puterii si cunoasterii sale, Dumnezeu l-a chemat sa devina pescar de oameni, adica pastor de suflete.Vedem ca abia cand omul recunoaste ca are nevoie de ajutorul sau harul lui Dumnezeu, el poate deveni cu adevarat slujitor al lui Dumnezeu pentru mantuirea oamenilor.
Aceasta intelepciune tainica a lucrarii lui Dumnezeu in viata oamenilor este cuprinsa in Evanghelia de astazi. Astfel, Evanghelia ne arata ca Dumnezeu cunoaste atat ostenelile omului, cat si limitele sau slabiciunile lui, dar il invata sa-I ceara ajutorul Lui, sa lucreze impreuna cu El, sa se bucure de iubirea Lui milostiva, in smerenie si recunostinta.
Evanghelia acestei Duminici ne invata ca totdeauna avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Prin urmare, nu numai cand ne simtim mai slab pregatiti, ci si cand suntem foarte bine pregatiti trebuie sa ne rugam Lui, zicand: 'Doamne, ajuta!'.Dumnezeu iubeste foarte mult pe fiecare om smerit care ii cere ajutorul Sau si se straduieste sa fie harnic si darnic.
Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa simtim puterea Lui cand Ii cerem ajutorul Lui, sa nu deznadajduim niciodata, chiar daca nu se implineste dorinta noastra atunci cand voim noi si cum voim noi. Sa invatam ca intelepciunea Lui este mai mare decat intelepciunea noastra, puterea Lui este mai mare decat puterile noastre, iar harul Lui si sfintenia Lui sunt izvor de lucrari minunate si mantuitoare, spre slava Preasfintei Treimi si spre bucuria noastra. Amin!
* Text revizuit se autor in anul 2011
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 1020
Id: 16692
Data: Sep 24, 2011
Imagine:
La Duminica a XIII-a dupa Rusalii, membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane slujesc dupa urmatorul program pe care il aflam de la Radio TRINITAS:Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane va oficia slujba de sfintire a bisericii Manastirii Arad-Gai din .....
Data: Sep 24, 2011
Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, tineri din cadrul comitetelor de tineret ale unor parohii din Arhiepiscopia Targovistei, cu sprijinul Regiei Nationale a Padurilor Dambovita, au derulat sambata, 24 septembrie 2011, un amplu proiect de .....
Data: Sep 24, 2011
Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a vizitat, astazi, 24 septembrie 2011, cea mai veche vatra monahala din tara noastra, Manastirea Hodos-Bodrog din judetul Arad. Cu aceasta ocazie, in biserica manastirii a fost oficiata o slujba de Te Deum de catre soborul de .....
Data: Sep 24, 2011
In Sala Nestor Vornicescu din incinta Episcopiei Severinului si Strehaiei a avut loc sambata, 24 septembrie 2011, sedinta de consfatuiri a profesorilor de Religie din judetul Mehedinti, dupa cum informeaza site-ul episcopiaseverinului.ro.La aceasta actiune a participat si Preasfintitul .....
Data: Sep 24, 2011
Pe Valea Prahovei se ridica un nou asezamant monahal. Amplasata intr-o zona foarte frumoasa, Manastirea Cornu, din comuna cu acelasi nume, se inalta precum un turn de veghe pentru credinciosii din imprejurimi. Duminica, 25 septembrie, este serbat cel de-al doilea hram al manastirii: 'Sfanta .....
Data: Sep 24, 2011
Credinciosii din Capitala si din imprejurimi se vor putea inchina in perioada 22-29 septembrie la moastele Sfantului Cuvios Antonie de la Iezerul Valcii. Dupa cum informeaza Ziarul Lumina , moastele au fost aduse joi seara la Biserica 'Sfantul Antonie cel Mare' - Titan. Numerosi pelerini au .....
Data: Sep 24, 2011
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).