Iasi | Crucea Moldava pentru patru familii care reprezinta Romaniile din afara Romaniei

Mitropolitul Teofan a oferit Crucea Moldavă şi câte o Biblie pentru patru familii care cunosc ce înseamnă să trăiești în afara granițelor țării și care pun, mai presus de toate, păstrarea și mărturisirea dreptei credințe. Distincţiile le-au fost acordate la finalul liturghiei oficiate la Iaşi, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, informează Doxologia.

„Anul acesta, prin decizia Sfântului Sinod, conştiinţa Bisericii s-a aplecat mai mult decât de obicei, asupra fraţilor români din afara graniţelor ţării, România cea de dincolo de graniţele ei şi România formată din milioanele de români care au plecat în multele ţări ale lumii. Am gândit de bine să alegem câteva persoane foarte apropiate de Biserică ce reprezintă aceste Românii de dincolo de România în care vieţuim noi”, a spus Mitropolitul Teofan la înainte să ofere distincţiile.

Preot originar din Basarabia

Familia Preotului Mihai şi Maria Stegărescu a fost prima decorată de Înaltpreasfinţia Sa.

Preotul Mihai este originar din Basarabia şi a activat la Parohia „Sfânta Parascheva” din satul Priozeornoe (Cemâşâr) din Mitropolia Odesei, unde a renovat şi pictat biserica. În anul 2018, a aderat la Episcopia Basarabiei de Sud, dar nu a putut trece şi biserica, slujind ca preot paroh la Parohia Hagi-Curda şi Protopop misionar de Ismail.

Părintele are mare evlavie la Sfânta Cuvioasă Parascheva, motiv pentru care şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a sluji la Iaşi la hramul sfintei. Preoteasa Maria este cadru didactic, coordonatoare a bibliotecilor din Raionul Anenii Noi, iar împreună cu părintele Mihai au doi copii, Ana, de 14 ani, şi Filip, de 5 ani.

„Acolo nu a fost acasă

Familia Cimpoieşu este a doua familie care a primit Crucea Moldavă. Mihai şi Cristina au locuit în Marea Britanie timp de 5 ani, lucrând în IT. Au revenit în ţară din dragoste pentru cei dragi şi Biserică.

„Acolo nu a fost acasă. Era locul unde lipsea căldura sufletească, pe fondul unei stări de acultură. Apropierea de Biserică era dificilă în străinătate. Distanțele erau foarte mari pentru o integrare reală într-o comunitate eclesială”, au explicat Mihai şi Cristina.

10 ani în Norvegia

Familia Adrian Tiron şi Crina-Elena a fost, de asemenea, decorată de IPS Mitropolit Teofan. Aceştia au locuit în Norvegia timp de 10 ani (între 2004-2014) şi au împreună doi copii: Ioan-Matei, de 11 ani, și Teodor, de 9 ani. Sunt cercetători în bio-medicină, iar acum lucrează la Institutul Regional de Oncologie Iasi (IRO) Iași. Au revenit în țară pentru familie.

 

Pr. Steven, românul din SUA

Ultima familie premiată de Înaltpreasfinţia Sa are o poveste interesantă. Preotul Steven Holley și preoteasa Patricia Maria sunt originari din Statele Unite ale Americii. Steven a fost necreştin până la vârsta de 25 de ani, apoi pastor baptist. S-a convertit la Ortodoxie în SUA, ajungând diacon în 1996. S-a stabilit în România, împreună cu soţia, în anul 2013.

În 2018 a fost hirotonit preot de IPS Mitropolit Teofan. Slujește la Parohia „Sfântul Haralambie” din Iași, parohia unde Arhiepiscopia Iașilor oferă slujirea liturgică bilingv (română și engleză).

Preotul Steven și preoteasa Patricia Maria au ales România pentru frumusețea credinței și bunătatea oamenilor, cărora le transmite următorul mesaj:

„Nu ne lăsați pe noi, cei veniți mai târziu în Ortodoxie, să-L iubim pe Dumnezeu mai mult decât voi, care v-ați născut ortodocși!”.

Anul trecut au fost oferite mai multe premii unor medici care activează, cu multă jertfelnicie, în domeniul sanitar, dar şi unele distincţii post-mortem unor cadre medicale care au trecut la Domnul, slujind cu devotament aproapelui din prima linie a luptei împotriva pandemiei actuale.

Foto credit: Doxologia

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 205

Id: 75064

Data: Oct 14, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).