Icoane ale Maicii Domnului care au adus vindecarea bolilor

Maica Domnului, mijlocitoarea noastră la tronul Preasfintei Treimi, a fost pictată in nenumărate icoane, ca semn al cinstirii și al iubirii oamenilor. Multe dintre aceste icoane au rămas in istorie ca făcătoare de minuni și vindecătoare.

In contextul Anului omagial al pastorației și ingrijirii bolnavilor, Basilica.ro a realizat o scurtă listă cu icoane ale Maicii Domnului care aduc vindecarea.

Icoana Maicii Domnului Țelitelnița�(18 septembrie)

Icoana Maicii Domnului Țelitelnița

Una dintre Icoanele Maicii Domnului care a adus vindecare este Țelitelnița sau Vindecătoarea, pentru că a fost pictată in urma unei minuni a Născătoarei de Dumnezeu.

Icoana originală cunoscută cu acest nume s-a aflat in biserica Țilkan din Regiunea Kartli, Georgia, și a fost zugrăvită incă din vremea Sfintei Nina, cea intocmai cu Apostolii și increștinătoarea Georgiei.

Cei care s-a rugat la Maica Domnului pictată in această icoană au primit vindecarea. O astfel de minune a fost relatată de Sfantul Dimitrie, Mitropolitul Rostovului, intr-una din cărțile sale.

Preotul Bisericii Navarninsky, Vincent Bulvinensky, s-a rugat Maicii Domnului să il vindece deoarece avea o boală care ii paraliza limba și nu putea sluji, leșinand de durere uneori.

In urma unei rugăciuni la Maica Domnului, preotul mărturisește că a văzut-o pe Născătoarea de Dumnezeu venind și vindecandu-l. După această minune a fost pictată Icoana Maicii Domnului Vindecătoarea (Țelitelnița) stand la capul patului unui bolnav.

Icoana Maicii Domnului Siriaca

Icoana Maicii Domnului Siriaca

Icoana Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu este pictată pe lemn de santal, datează din secolul al șaisprezecelea și a fost adusă in țara noastră in 1958 de Episcopul Vasile Samaha de Serghiopolis din Patriarhia Antiohiei şi a Intregului Orient.

De-a lungul timpului, numeroși credincioși care s-au rugat Maicii Domnului aducand cinstire icoanei de la Mănăstirea Ghighiu au mărturisit că au primit ajutor grabnic, vindecări și intărire in credință.

In anul 2019, cinstirea Icoanei Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu a fost trecută in calendarul ortodox odată cu Praznicul Izvorului Tămăduirii.

O minune recentă a Icoanei Maicii Domnului de la Ghighiu a fost mărturisită de Arhidiaconul Mihai Bucă, analizele fiicei sale Ecaterina s-au imbunătățit vizibil după ce ea s-a inchinat la această icoană a Născătoarei de Dumnezeu.

Maica Domnului Potirul nesecat (5 mai)

Icoana Maicii Domnului Potirul Nesecat

Istoria acestei icoane este legată de vindecarea patimii beției unui soldat bătran din orașul Tula, Rusia. Acesta iși cheltuia toți banii pe băutură, ajungand să nu mai poată merge din cauza acestei patimi.

Intr-o noapte, i s-a arătat un bătran in vis și l-a indemnat să meargă și să se inchine la icoana Maicii Domnului Potirul nesecat de la Mănăstirea Serpuhov. Bătranul nu a luat in seamă visul, iar acesta s-a repetat pană cand, intr-o zi, după un drum istovitor a ajuns la mănăstirea indicată.

Călugării de aici nu știau, inițial, despre ce icoană vorbește bătranul, insă unul dintre ei a căutat și a găsit o icoană cu Maica Domnului care ținea in maini un potir, iar pe spatele acesteia scria: Potirul nesecat.

Omul pătimaș s-a rugat Maicii Domnului pictată in acea icoană și a plecat acasă vindecat de patima beției. Vestea minunii s-a răspandit rapid și de atunci, in fiecare duminică se săvarșește acatistul dinaintea icoanei Maicii Domnului din Mănăstirea Serpuhov pentru cei chinuiți de patima beției.

Bucuria tuturor celor necăjiți (23 iulie, 24 octombrie, 18 noiembrie)

Icoana Maicii Domnului Icoana Bucuria tuturor celor necăjiți

Icoana Maicii Domnului Bucuria tuturor celor necăjițieste numele mai multor icoane care o infățișează pe Născătoarea de Dumnezeu. Icoanele cu același nume și tipar se află in Sankt Petersburg, Paris, SUA și Ivanovo.

Despre Bucuria tuturor celor necăjiți din Moscova este menționată o vindecare miraculoasă a surorii Patriarhului Ioachim (1674-1690). Aceasta suferea de mult timp de o boală incurabilă și nu mai primea multe șanse de supraviețuire.

Intr-o dimineață, pe cand se ruga, a auzit o voce care a zis: „Eufimia, mergi la biserica Schimbării la față a Fiului meu. Acolo vei găsi o icoană numită „Bucuria tuturor celor necăjiți”. Cere preotului să-ți citească rugăciuni inaintea icoanei mele și să săvarșească Sfantul Maslu, ca să sfințească agheasma cu care trebuie să te stropească. Și te vei vindeca!”

Ascultand sfatul primit in timpul rugăciunii, Eufimia a mers la biserică, unde după ce s-a rugat și a fost stropită cu aghiasmă, a primit vindecare. Această vindecare miraculoasă s-a petrecut pe 24 octombrie 1688.

In această icoană Preasfanta Născătoare de Dumnezeu este pictată in intregime cu brațele deschise și cu capul inclinat, pentru a putea asculta rugăciunile creștinilor. Mantuitorul Hristos este zugrăvit deasupra, in nori, binecuvantand.

Maica Domnului Doctorița (8 septembrie)

Icoana Maicii Domnului Doctorița (Giatrissa)

Icoana Maicii Domnului are o istorie puțin cunoscută. Aceasta se află in biserica „Panaghia Giatrissa” din localitatea Loutraki, Grecia.

O moașă pe nume Maria venea in fiecare vară in Loutraki pentru a se trata cu apa din izvoarele locului, aceasta fiind binefăcătoare. De fiecare dată era găzduită de o femeie din localitate.

In urma unei călătorii in Ierusalim, Maria ii aduce femeii care o găzduia o icoană cu Maica Domnului. Persoana care i-a vandut icoana i-a transmis Mariei să aibă grijă de ea și să pună alături o candelă aprinsă permanent, pentru că este o icoană făcătoare de minuni.

Icoana făcătoare de minuni a atras atenția locuitorilor din Loutraki și aceștia i-au ridicat o biserică, numărul pelerinilor care veneau să se inchine ei, crescand de la an la an.

Maica Domnului de la Biserica Mihai Vodă (21 ianuarie)

Una dintre icoanele făcătoare de minuni din Bucureşti, este icoana Maicii Domnului de la Biserica Mihai Vodă. Ctitorie Voievodului Mihai Viteazul, lăcașul de cult fost ridicat la sfarșitul secolului al 16-lea in urma unei făgăduințe făcute Sfantului Nicolae.

Biserica a scăpat de demolare in perioada comunistă, insă nu s-au mai oficiat slujbe in aceasta pană in anul 1994, cand a fost resfințită. Preotul paroh Adrian Beldianu a mărturisit că după resfințire, doamnele venite pentru curăţenie au constatat că Icoana Maicii Domnului pictată pe un fond albastru deschis, crăpată pe mijloc şi deteriorată, este fierbinte și nu poate fi scoasă din lada in care se afla.

Preotul a decis să restaureze icoana, timp in care a fost descoperită inscripţia cu numele icoanei, Odighitria, insemnul donaţiei făcute de monahul Ioan din Rusicon (Muntele Athos), anul 1666 şi semnătura acestuia. Odighitria (Hodighitria) inseamnă „cea care te povaţuieşte şi care te intampină, te previne inainte de necazuri”.

Aceasta a fost un dar �pentru domnitorul Mihai Viteazul, dar a ajuns la București la mult timp după moartea acestuia. De-a lungul vremii a săvarșit multe minuni, vindecand și dăruind sănătatea celor aflați in suferință.

Icoana Maicii Domnului Pantanassa (18 august și 15 septembrie)

Icoana Maicii Domnului Pantanassa

Icoana făcătoare de minuni Pantanassa a Născătoarei de Dumnezeu este o icoană pe lemn, zugrăvită in secolul al 17-lea, și a fost adusă, de către obștea lui Gheron Iosif Vatopedinul, de la Nea Skiti la Mănăstirea Vatoped.

De istoria acesteia se leagă o minune săvarșită cu un tanăr necredincios. Indreptandu-se către icoană, Gheron Iosif a văzut deodată că fața Maicii Domnului strălucește. In același moment, o putere nevăzută l-a aruncat pe tanăr la pămant.

După ce și-a revenit, tanărul a mărturisit călugărilor că era necredincios și se ocupa cu vrăjitoria. Astfel, intervenția miraculoasă a Născătoarei de Dumnezeu l-a convins pe tanăr să-și schimbe viața și să devină un bun credincios.

Cateva icoane ale Maicii Domnului Pantanassa, copii după original, pot fi găsite spre inchinare in Romania: la biserica Rusă din București, la Mănăstirea Oașa din județul Alba și la Mănăstirea Șinca Nouă din județul Brașov.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Basilica.ro (@basilica.ro)

Sursă foto: public domain


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 134

Id: 80840

Data: Apr 20, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).