Ierom. Ștefan Nuțescu de la Schitul Lacu: Mirenii și monahii au aceeași lucrare, slujirea aproapelui

George Grigoriu, realizatorul emisiunii „Viața spirituală” de la Realitatea TV, a făcut un scurt interviu cu Ieromonahul Ștefan Nuțescu de la Chilia Buna Vestire a Schitului Lacu din Sfântul Munte Athos. Acesta a numit muntele Patria Monahilor și a spus că esența lucrării mirenilor și monahilor este aceeași: slujirea aproapelui.

Întrebat de ce s-a stabilit într-un loc atât de greu accesibil, părintele ieromonah a spus: „Monahii români sunt mai căutători de liniște, de locuri mai retrase. Aici, în Sfântul Munte, pe români mai greu îi găsești. Ori sunt în mănăstirile mari, ori sunt retrași în zone mai puțin accesibile”.

El a explicat specificul vieții din acel loc: „Schitul este ca un cătun”. La fiecare chilie se fac slujbe, iar duminica și la sărbători monahii se adună cu toții în biserica mare.

„La început era multă liniște aici. Ani la rând nu venea niciun pelerin la noi. E un loc foarte-foarte retras”, a povestit monahul. „Vedeam numai avioanele pe cer și auzeam drujbele muncitorilor care tăiau la pădure. Sau se mai rătăcea din când în când câte un pelerin care mergea la Mănăstirea Filotheu”.

În ultimul timp, însă, la schit ajung zilnic pelerini.

Întrebat cât de greu îi este să fie departe de țară, părintele ieromonah a răspuns: „Vedeți, sigur, viața monahului e prin definiție diferită de a mireanului. El, având această chemare și trăind solitar, face niște ruperi, niște desprinderi – în primul rând de familie”.

Dar, mai spune el, făcând aceasta, monahul „intră în familia cea mare, adică îi iubește la fel pe toți”.

Ieromonahul a adăugat că Sfânta Liturghie umple golul lipsei de comuniune, deoarece aduce lumea în rugăciunile monahilor: „Noi avem liturghia aici în fiecare zi pentru toți. Și aceste goluri care se zice că ar exista în sufletul omului se completează prin rugăciune și prin ceea ce facem pentru aproapele. Noi aici trăim în pustie, dar sunt atâția pe care-i pomenim la Liturghie!”

În esență, a mai spus el, „toată lucrarea mireanului și monahului converg la un singur lucru: la slujirea aproapelui”. Iar orice lucru mărunt faci pentru aproapele îți dă o bucurie deosebită.


Schitul Lacu (în greacă Lakkoskiti, „Schitul din vale”) este o comunitate monahală idioritmică de la Muntele Athos. Aici se află chilii în care locuiesc 10 călugări români. Biserica schitului are hramul Sf. M. Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Schitul datează din secolul al XIX-lea și aparține de Mănăstirea Sfântul Pavel, una din cele douăzeci din Sfântul Munte.

Ierom. Ștefan Nuțescu a intrat in monahism la Mănăstirea Sihăstria în vremea Părintelui Ilie Cleopa, a ajuns prima dată în Sf. Munte în 1984 și se află la Schitul Lacu din 1992. Este traducătorul seriei Cuvinte duhovnicești de Paisie Aghioritul, publicată la Editura Evanghelismos din București.

Foto credit: Doxologia.ro / Silviu Cluci

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 203

Id: 70913

Data: Aug 4, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).