„Îngrijirile paliative în România încă sunt la început și s-a pornit din start cu o părere greșită cum că îngrijirea paliativă ar fi un fel de ultim resort, ori în Occident îngrijirile paliative merg în paralel cu partea curativă, adică în momentul diagnosticării cu o boală oncologică, încep și îngrijirile paliative și atunci calitatea vieții pacientului este una crescută”, explică Pr. Bogdan Chiorean, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Clujului.
Biserica se implică în acest domeniu filantropic, prin două centre de îngrijiri paliative: unul la București și altul la Cluj. Ambele închinate Sfântului Nectarie Taumaturgul.
O imagine a activității de la Cluj a surprins Radio Renașterea în interviul realizat cu Pr. Bogdan Chiorean în contextul Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului, 04 februarie 2020.
De la deschidere (2012) până astăzi, de serviciile Centrului „Sf. Nectarie” au beneficiat aproape 3700 de pacienți, dintre care peste 700 în anul 2019.
„Concepția despre boală este condiționată social”, menționează Pr. Bogdan Chiorean.
„La nivelul populației, cancerul este asociat cu suferința, chiar cu o suferință extremă aș spune, pentru că, mai ales în fazele avansate, durerea necontrolată este una dintre principalele probleme ale pacienților”, a precizat preotul asigurând că „chiar dacă la nivel general se crede despre cancer că ar fi o boală incurabilă, pe care obligatoriu ar trebui să o asociem cu o progresie spre deces, totuși vorbim de o boală cronică, într-adevăr, dar care, dacă este diagnosticată din timp, poate fi vindecabilă”.
Din nefericire, spune părintele director, „la noi ajung pacienții în stadii mai avansate de boală, adesea terminale, dar încercăm totuși să rezolvăm acea problemă de care vă spuneam la început, și anume durerea necontrolată, care este de o intensitate pe care cu greu ne-am putea-o imagina!”.
„Pe lângă aceasta, mai tratăm și simptomele asociate bolii în faze avansate, în sensul că ele sunt foarte versatile, schimbătoare, eterogene și complexe, astfel că un pacient oncologic într-un astfel de stadiu, cu greu poate fi îngrijit acasă, chiar și cu un eventual personal de specialitate dintre membrii familiei”.
„Cred că dincolo de faptul că putem asista pacienți, și pentru sistemul sanitar este un mare plus acest Centru înființat de Arhiepiscopia Clujului, prin faptul că ajută la degrevarea serviciilor de urgență, la degrevarea secțiilor de oncologie prin faptul că putem asista pacienți care în alte spitale nu-și mai găsesc locul”.
Ascultă interviul integral pe Radio Renașterea!
Ambasadorul Arthur Mattli, impresionat de calitatea serviciilor de îngrijiri paliative la „Sf. Nectarie”. Ambasada Elveției (@EDA_DFAE) a contribuit în urmă cu opt ani la înființarea acestui centru și se va implica și în viitor, a precizat Excelența Sa.https://t.co/0YDQNShHTs pic.twitter.com/845cLJO6EZ
— Basilica.ro (@AgentiaBasilica) January 16, 2020
Sursă foto: Radio Renașterea
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 302
Id: 69109
Data: Feb 6, 2020
Imagine:
Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat cu prilejul aniversării a 15 ani de la apariția primului număr al Ziarului Lumina, joi, 6 februarie 2020, Palatul Patriarhiei:
Se împlinesc 15 ani de la apariția .....
Data: Feb 6, 2020
Aplicația B-Pay, dezvoltată de o companie din Londra în parteneriat cu Mastercard Romania și Unicredit Bank, permite călătorilor să achiziționeze titlurile de călătorie cu cardul, informează Societatea de Transport București pe
Data: Feb 6, 2020
În contextul împlinirii a 15 ani de la înființare, Ziarul Lumina a deschis joi, 06 februarie 2020, la Palatul Patriarhiei o expoziție de fotografie cu momente importante din viaţa bisericească prezentate în paginile cotidianului.
La eveniment a fost prezent .....
Data: Feb 6, 2020
În ziua de 6 februarie 2020, la Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa Sufyan S. Qudah, noul ambasador al Regatului Haşemit al Iordaniei în România.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a .....
Data: Feb 6, 2020
Un fragment din moaştele Sfântului Cuvios Ioanichie de la Muscel a fost oferit în 3 februarie de Arhiepiscopul Calinic Parohiei .....
Data: Feb 6, 2020
Grupul de tineri și copii Nepsis ai parohiei Imola au organizat săptămâna trecută o „Șezătoare Literară” dedicată scriitorilor Mihai Eminescu şi Ion Creangă.
Data: Feb 6, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).