In cinci ani serviciul de ambulanta al Arhiepiscopiei Clujului a ajutat peste 1300 pacienti  

Singurul serviciu de Ambulanță din Patriarhia Română autorizat de Ministerul Sănătății a anunţat bilanţul celor aproximativ cinci ani de activitate.

„Din anul 2015 au fost transportați 1314 pacienți și au fost parcurşi 197.749 km”, a declarat recent pentru Radio Renaşterea Pr. Marius Pintican, Președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă” Bistrița-Năsăud, promotorul proiectului.

Serviciul de Ambulanţă Filantropia Ortodoxă efectuează activități de transport pentru pacienții care nu se află în stare critică și nu necesită monitorizare și îngrijiri medicale speciale pe durata transportului.

„Am gândit acest serviciu ca o întregire a serviciilor noastre medico-sociale din judeţul Bistriţa-Năsăud, venind în primul rând în ajutorul beneficarilor nedeplasabili din centrele noastre rezidențiale, care au nevoie de transport sanitar: fie de la domiciliu în centrele noastre rezidențiale, fie din centrele noastre la spital, policlinică sau la diferite consulații și tratamente în spitale sau clinici private”, a spus pr. Pintican.

Inaugurarea serviciului a avut loc în luna decembrie a anului 2015, în prezența Mitropolitului Andrei, a oficialităţilor locale şi judeţene cât şi a managerilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud şi Cluj.

Părintele Marius și-a reamintit că „autorizarea serviciului de Ministerul Sănătății a avut un parcurs sinuos, fiind o activitate exigentă”, care a implicat „numeroase dotări cu aparaturi tehnice și medicale, multă seriozitate și responsabilitate”.

În acest sens, la sediul Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Bistriţa-Năsăud, s-a înființat un dispecerat conform normelor legale, s-au achiziționat și dotat ambulanțe specifice acestei activități.

Transportul sanitar neasistat este efectuat cu trei Ambulanțe de tip A1/A2, dotate conform standardelor medicale şi cerinţelor legale, atât pe teritoriul României cât şi în afara ei.

Cazurile sociale beneficiază de gratuitate.

„Datorită faptului că ne aflăm în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, facem parte din sistemul STS (Servicii și Telecomunicații Speciale) și suntem și în contract cu Dispeceratul Serviciului Județean de Ambulanță 112, transportul pacienților asigurați la CAS este gratuit. De asemenea, cazurile sociale care apelează la serviciile noastre beneficiază de transport gratuit”.

Echipa medicală este formată din asistenţi medicali generalişti şi ambulanţieri, toţi cu experienţă în domeniu.

Unul dintre cele mai recente proiecte din cadrul Asociației „Filantropia Ortodoxă” este serviciul de transport al pacienţilor hemodializaţi.

Mașinile Asociației parcurg întregul județ și trasportă zilnic circa 30 de pacienţi de la domiciliu până la Spitalul de Urgență din Bistrița pentru a urma tratamentul fără de care viaţa lor ar fi pusă în pericol.

„Transportul pacienților se efectuează cu 3 mașini marca Dacia Lodgy cu 7 locuri, 1 Dacia Duster 4×4 pentru acces în zonele greu accesibile și 3 ambulanțe de tip A1-A2”, a declarat părintele Pintican.

Anul trecut au fost parcurşi peste 270 de mii de km în sprijinul persoanelor dependente de dializă.

Foto credit: Radio Renaşterea

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 205

Id: 69214

Data: Feb 18, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).