În urmă cu 38 ani trecea la Domnul unul dintre cei mai mari teologi din Occident, Pr. Alexander Schmemann.
După Revoluţia din 1917, multe familii ruseşti şi-au părăsit patria, luând calea pribegiei. În Estonia anului 1921, într-una dintre aceste familii de emigranţi, s-a născut Alexander Schmemann, unul dintre cei mai remarcabili reprezentanţi ai teologiei ortodoxe în Occident.
Biografie
Părintele Alexander Schmemann a urmat studiile universitare în Franța.
Din 1946 până în 1951, a predat Istoria Bisericii la Institutul Teologic Ortodox „Sfântul Serghie” din Paris, apoi la Seminarul „Sfântul Vladimir” (pe atunci în New York City).
În 1962, când seminarul s-a mutat în locaţia actuală din Crestwood, New York, Părintele Alexander şi-a asumat funcţia de decan, pe care a deţinut-o până la moarte.
A predat ca profesor adjunct la Universitatea Columbia, Universitatea New York, Seminarul Teologic Uniune şi la Seminarul Teologic General din New York.
Părintele Schmemann fost observator ortodox la Conciliul Vatican II al Bisericii Romano-Catolice din 1962 până în 1965.
În 1970, a participat activ la înfiinţarea Bisericii Ortodoxe din America.
Predicile sale au fost transmise la Radio Liberty în limba rusă timp de 30 de ani. El a câştigat un mare număr de ascultători în întreaga Uniune Sovietică, inclusiv Alexander Solzhenitsyn, care a devenit prietenul său după emigrarea în Occident.

Părintele Alexander a publicat multe cărţi şi articole.
„Pentru viaţa lumii”, un volum popular despre credinţa creştină aşa cum este reflectată în liturghie, a fost tradusă în unsprezece limbi.
„Euharistia”, pregătită iniţial ca un ghid de studiu pentru „Federaţia Naţională a Creştinilor Studenţi” în 1963, a fost terminată chiar înainte de moartea sa. Aceasta şi câteva culegeri de scrieri ale sale au fost publicate postum.
În toate prelegerile sale, profesorul Schmemann a căutat să adâncească înţelegerea Ortodoxiei, pe care a văzut-o drept calea firească o omului spre Dumnezeu.
Aflat mereu printre studenţi, majoritatea din ei de origine americană, neancoraţi într-un mediu religios autentic, părintele Schmemann i-a îndrumat în aprofundarea învăţăturii dogmatice a Bisericii, pe care fiecare credincios este dator să o trăiască fără crispare.
Foto credit: schmemann.org
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 272
Id: 75607
Data: Dec 13, 2021
Imagine:
Copii și tineri din Berchișești, județul Suceava, au fost invitați la școala gimnazială din localitate, unde la anul va fi .....
Data: Dec 13, 2021
A doua din seria de conferințe organizate de ASCOR Iași în Postul Nașterii Domnului îl are marți ca invitat pe Părintele Episcop Macarie. Ierarhul va vorbi pe tema: „De ce mă simt singur într-o eră a comunicării?” și își va lansa cartea de amintiri despre Mitropolitul Bartolomeu .....
Data: Dec 13, 2021
Săptămâna 6 – 12 decembrie a fost binecuvântată de trei dintre cei mai îndrăgiți sfinți: Ierarhii Nicolae și Spiridon, alături de mucenița Filofteia. Bucuria cinstirii lor, în imagini:
Data: Dec 13, 2021
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a deschis luni dimineață Conferința pastoral-misionară de toamnă a clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor cu un mesaj despre cinstirea memoriei celor adormiți și îngrijirea cimitirelor.
Conferința s-a .....
Data: Dec 13, 2021
Proiectul Caravana „Dar de Crăciun” continuă în Episcopia Hușilor. Duminică, 12 decembrie, ierarhul, împreună cu părintele consilier Vladimir Beregoi și cu reprezentanții Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși,
Data: Dec 13, 2021
Comunitatea ortodoxă din Floreni, Republica Moldova, a primit sâmbătă vizita Mitropolitului Petru care a binecuvântat cu apă sfințită noul lăcaș de cult al parohiei.
Biserica din Floreni, închinată Sfinților Serafim de Sarov, Ecaterina și Ioan Maximovici, a fost .....
Data: Dec 13, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Zidiri in chipul Crucii - 2014-07-13 - Manastirea Brancoveni
Zidiri in chipul Crucii - 2014-08-10 - Manastirea Dintr-un lemn
Zidiri in chipul Crucii - 2014-11-02 - Manastirea Baia de Arama
Zidiri in chipul Crucii - 2015-08-09 - Biserica din Calimanesti
Zidiri in chipul Crucii - 2016-01-17 - Biserica Mihaesti
Zidiri in chipul Crucii - 2014-08-24 - Schitul Fedelesoiu
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).