Într-un interviu acordat unei publicaţii locale, prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie – ISJ Suceava, a vorbit despre prejudecăţile cu care se confruntă când vine vorba despre această disciplină, despre apostolatul educaţional la care sunt chemate cadrele didactice, dar şi despre parteneriatul Şcoală-Biserică.
Şabloane şi prejudecăţi
Dificultăţile privind locul și rostul orei de religie în școli vin dintr-o serie de şabloane şi prejudecăţi, spune prof. Daniela Ceredeev. „Și m-aș referi la mentalitatea unor părinți și colegi de cancelarii cum că e o disciplină la care nu se susțin examene naționale și, ca atare, nerelevantă pentru prioritățile copilului/tânărului. Nu pot să nu pomenesc aici de superficialitatea cu care sunt privite în școli valențele inter și transdisciplinare ale religiei”, mărturiseşte inspectorul şcolar.
Cu toate acestea, prof. Daniela Ceredeev, subliniază că „valorile pe care religia le promovează și le transformă în mod de viață și-au dovedit viabilitatea în mii de ani. Nu mai avem noi nimic de demonstrat aici”.
Profesorii sunt chemaţi la un apostolat educaţional
Profesoara decorată de Preşedintele României are convingerea că, în acest proces al formării copiilor, „oamenii și nu sistemele sunt lumina”.
„Cred în oameni și cred într-o școală românească a viitorului. Deschisă spre valori, înrădăcinată în filele impresionante și frumoase ale trecutului acestui neam, mai atentă la oameni și vremuri, conectată în aceeași măsură la inovație și netrecătoare valori, în care profesorii rămân încredințați că sunt chemați la o altă formă de apostolat. Cel educațional. Și că fiecare oră se cere gândită în paradigma asigurării contextului de cunoaștere și devenire spirituală pentru fiecare copil și tânăr”.
Tot ea spune că „profesorii și preoții n-au fost deloc întâmplător chemați la o astfel de aleasă misiune, aceea de a-i pregăti pe copii pentru întâlnirea cu viitorul. Mai întâi cel al pământului și mai apoi cel al Cerului”.
95 de Școli de duminică, în Arhieiscopia Sucevei şi Rădăuţilor
Ea evidenţiază importanţa parteneriatului dintre Biserică şi Şcoală. „Fiecare în parte și laolaltă”, spune prof. Daniela Ceredeev, sunt „macro-familia copiilor și a tinerilor lumii”.
„Cât despre proiecte comune, vă asigur, nu sunt puține deloc și-mi place să cred nici nesemnificative. Și dac-ar fi să amintim doar de cele 95 de Școli de duminică, la care se adaugă două centre de tineret din arhiepiscopia noastră, din programul omonim, inițiat și susținut de Părintele Arhiepiscop, la care participă peste 3000 de copii și tineri”.
Daniela Ceredeev reaminteşte că orice copil învaţă făcând, drept urmare îndeamnă să le fim exemple.
„Nu doar vorbindu-i despre rugăciune îl vom învăța măiestria și liniștea dialogului cu Hristos, ci îngenunchind împreună cu el, lângă el. Și cât de mare poate fi omul care știe să îngenuncheze lângă un copil!”
„Am putea să-i vorbim neîntrerupt unui copil despre cât de tare te înalță generozitatea și omenia. Dar dacă mâna lui nu va fi aceea care să ofere pâinea grijii față de cei din jur, experiența lui va rămâne de suprafață”.
Daniela Ceredeev, extrase din biografia profesională:
- Inspector școlar pentru disciplina Religie al județului Suceava (prezent)
- Profesor titular religie/limba şi literatura română
- Directoarea Liceului Tehnologic „Vasile Cocea” Moldoviţa (2017-2020)
- Membru in Consiliul Consultativ al disciplinei Religie (2009 – 2014)
- Membru in Consiliul Consultativ al disciplinei Limba şi literatura română (2010 – 2014)
- Metodist – Limba şi literatura română, IŞJ Suceava (2010 – prezent)
- Metodist – Religie, IŞJ Suceava (2012 – prezent)
- Profesor mentor pentru inserţia profesională a profesorilor/cadrelor didactice stagiari/stagiare (2012 – prezent)
- Metodist Educaţie permanentă, IŞJ Suceava (2016 – prezent)
- Membru al corpului naţional de experţi în management educaţional
- Formator național Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți – CRED, Ministerul Educației Naționale, Cod SMIS 118327
- Formator al Casei Corpului Didactic ”George Tofan” Suceava – E-PROFI, Educație prin PROgrame de Formare Inovative pentru resurse umane calificate și motivate în județul Suceava – Cod SMIS 107116
- Formator al Organizației Salvați Copiii România, Medierea conflictelor în mediul școlar
- Coordonator al Centrului Nouă ne Pasă – Moldovița
- Coordonator al Centrului pentru performanță școlară în rural – Moldovița
- Fondator și coordonator al Centrului pentru Inovație, Voluntariat și Inițiativă Comunitară – CIVIC Jr Moldovița.
Sursă foto: Facebook/Daniela Ceredeev
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 352
Id: 74295
Data: Jul 28, 2021
Imagine:
Peste 2.000 de tineri de la parohii din Arhiepiscopia Dunării de Jos beneficiază vara aceasta de tabere gratuite de o zi. Ei vizitează obiective de interes general şi participă la activităţi educative şi recreative.
Între beneficiarii taberelor de vară se numără 15 .....
Data: Jul 28, 2021
„Succesele nu ne sunt date spre a ne înfoia în pene, ca în mantiile statuilor, ci pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare şi în dăruire pentru cei din jur”, spunea Părintele Nicolae Steinhardt de la a cărui naştere s-au împlinit 109 ani.
De asemenea, el a .....
Data: Jul 29, 2021
Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud îşi serbează joi ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mucenic Veniamin.
Profil biografic
Preasfinția Sa .....
Data: Jul 29, 2021
Parcul Libertății din Oradea a fost colorat miercuri de un vernisaj original: expoziția de pictură „Visuri colorate” a lui Dragoș Mihai Dobocan, un băiat de opt ani care pictează de la vârsta de cinci ani.
Ziua Imnului Național este marcată
Data: Jul 29, 2021
Episcopul Partenie Ciopron a fost pomenit miercuri, la Bălţi – Republica Moldova, la împlinirea a 41 de ani de la trecerea sa în veşnicie. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Antonie în biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din .....
Data: Jul 29, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).