Intelegerea suferintei este un act de credinta

Preoţii din Protopopiatul Piatra Neamţ au participat ieri la conferinţa preoţească semestrială de primăvară prezidată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Conferinţa, intitulată „Suferinţa şi înţelegerea ei prin credinţă“, a avut loc în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina“ din Piatra Neamţ şi a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii de către Înalt Preasfinţitul Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Alături de pr. Gheorghe Puşcălău, parohul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Mina“, au mai slujit pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, pr. prof. Dan Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Piatra Neamţ, pr. Vasile Păvăleanu, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Nemţ, şi diac. Nicolae Hulpoi, director Doxologia Media. Răspunsurile la strană au fost date de preoţi ai Protopopiatului Piatra Neamţ.

În cuvântul de învăţătură rostit la sfârşitul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a arătat care este misiunea Bisericii în tratarea suferinţei: „Împărtăşirea cu Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos este şi leacul cel mai adânc şi mai mare care se poate da cuiva aflat în suferinţă. În Sfânta Evanghelie ce s-a rostit astăzi, Mântuitorul Hristos i-a chemat pe ucenicii Săi, spunându-le să meargă să propovăduiască Evanghelia împărăţiei cerurilor, să tămăduiască pe cei bolnavi, să curăţească pe cei leproşi şi să izgonească demonii. Misiunea Bisericii tocmai aceasta este: de a tămădui trupul şi mai ales sufletul omului. Dacă pentru suferinţele trupeşti există aşezămintele spitaliceşti, pentru suferinţele sufleteşti omul are Dumnezeiasca Liturghie, împărtăşirea cu Sfintele Taine, Taina Spovedaniei şi Taina Sfântului Maslu“.

În continuare, au rulat mai multe filme tematice, printre care unul despre activitatea medicală a Arhiepiscopiei Iaşilor, şi au fost expuse diapozitive cu fotografii, ce au avut scopul de a reflecta cauzele suferinţei şi vindecarea cu ajutorul credinţei. În cadrul conferinţei, părintele Ştefan Apetroaei, preot misionar de caritate la Capela „Sfântul Mare Mucenic Spiridon“ din cadrul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, a prezentat referatul „Suferinţa şi înţelegerea ei prin credinţă“, în care a vorbit despre suferinţa monotoniei sau a rutinei, despre suferinţa provenită din criza civilizaţiei şi despre neacceptarea suferinţei. „Întrucât zdruncină fiinţa umană, boala pune adesea în cauză falsele echilibre anterioare şi-l face pe om să se întrebe asupra fundamentelor existenţei sale. Ea slăbeşte multe din legăturile patimaşe cu lumea aceasta, dezvăluind deşertăciunea ei, şi conduce la depăşirea limitelor ei. Bolile subţiază simţirea pământească a sufletului, după cum afirmă Sfântul Nichita Stithatul. Boala înţeleasă şi trăită astfel are ca efect nu strivirea omului sub povara «trupului morţii» sale, ci, dimpotrivă, întoarcerea sa la Dumnezeu, reunirea sa cu El, apropierea sa de El ca de adevăratul său început şi sfârşit, dându-i minţii sale înţelepciunea - adică adevărata cunoaştere a lumii, a lui însuşi şi a lui Dumnezeu - şi voinţei sale rectitudinea conformităţii ei cu cea a Creatorului său“, a spus pr. Ştefan Apetroaei, în cadrul conferinţei.

Conferinţa a continuat cu o serie de discuţii legate de probleme administrative şi de chestiuni ce ţin de rânduielile tipiconale şi s-a încheiat cu audienţele primite de IPS Teofan. Tot în cadrul conferinţei, a fost demarată faza a doua a proiectului „Reţea de saituri pentru parohii şi mănăstiri“, dezvoltat de Doxologia Media, mai mulţi preoţi din Protopopiatul Piatra Neamţ înscriindu-se în proiectul reţelei de saituri, urmând ca paginile acestora să fie dezvoltate în următoarele săptămâni.

„Dorinţa Înalt Preasfinţitului Teofan de a săvârşi Sfânta Liturghie alături de preoţii protopopiatului nostru este cel mai frumos dar pe care un ierarh ni-l putea face. Referitor la conferinţa preoţească intitulată «Suferinţa şi înţelegerea ei prin credinţă», ce a avut loc astăzi, pot spune că tema aleasă pentru această întâlnire a fost una inspirată, care ne-a ajutat ca şi în suferinţă să vedem lumină şi să ne amintim că pentru noi Hristos Mântuitorul este Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. Vorbind despre suferinţă, Sfântul Teofan Zăvorâtul mărturiseşte că a îndura lucruri neplăcute cu bucurie înseamnă a te apropia puţin de mucenici. Aşa şi noi, trebuie să realizăm că înţelegerea suferinţei este un act de credinţă, de încredere în mila şi bunătatea lui Dumnezeu“, a declarat pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ.

Conferinţele preoţeşti semestriale din Arhiepiscopia Iaşilor vor continua astăzi cu întâlnirea preoţilor din Protopopiatul Târgu Neamţ.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 369

Id: 22728

Data: Jun 18, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar