Serbarea de la Putna 2021 a fost organizată ca „un complex de activități pentru tineri și cu tinerii români de pretutindeni, ca să-i putem nutri cu seva puternică a trecutului, pentru pregătirea viitorului”, a spus Președintele Academiei duminică la Cluj. Manifestarea i-a omagiat pe studenții care au făcut Prima Serbare de la Putna, acțiune înscrisă într-un program de țară, a mai spus istoricul.
În 1861, sub păstorirea Sf. Ier. Andrei Șaguna, se înființase ASTRA – Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român. În 1868, intelectualii transilvani au protestat contra politicilor statului austro-ungar prin Pronunciamentul de la Blaj. Iar în 1892 a fost trimis Memorandumul românilor din Transilvania pentru drepturile lor către împăratul de la Viena.
„Pe vremea aceea, oamenii politici și mai tineri, și mai bătrâni aveau un program de țară în mintea lor, care pleacă de la 1848 și vine până în 1918, când s-a făcut țara”, a subliniat academicianul.
Legătura serbării cu Transilvania
Tinerii de la 1871 îl puneau pe Ștefan cel Mare în centrul serbării „pentru că el simboliza unitatea românească”, a explicat istoricul. „Ștefan cel Mare a stăpânit aproape 100 de sate și două cetăți mari în Ardeal de-a lungul vremii. Era al patrulea om ca bogăție din Ardeal. Iar un împărat din vremea aceea de la Viena s-a înțeles cu el să devină guvernator al Transilvaniei.”
„În Cronicile Țării Românești, Ștefan figurează 17 ani ca voievod al Țării Românești, pentru că de atâtea ori a intervenit în Țara Românească să pună domn credincios și pravoslavnic, care să nu se dea cu turcii.”
Sfântul domnitor apare astfel „nu numai domn al Moldovei. Apare conducător al Transilvaniei și domn al Țării Românești. N-a fost efectiv, nu a reușit să le pună la un loc, dar a reușit să le conducă, să le domine”, a spus profesorul. „Exemplul venea de la Ștefan cel Mare.”
De aceea, Prima Serbare de la Putna trebuia să aibă loc în 1869, când se împlineau 400 de ani de la sfințirea mănăstirii unde sfântul domnitor își doarme somnul de veci. Dar a fost amânată din cauza frământărilor din Europa.
Acad. Ioan-Aurel Pop a amintit că în 1859 „se uniseră numai Muntenia, Oltenia și o parte a Moldovei: Moldova dintre Carpați și Prut, plus trei județe din sudul Basarabiei, loc care se cheamă Bugeac și care se întâmplase ca de câțiva ani să fi revenit Moldovei. Cam atât”.
Cea mai mare parte a poporului român și a pământurilor românești erau cuprinse în imperii străine, iar Transilvania, „nu apucase niciodată să aibă o organizare politică românească … decât așa, cât o clipire de geană, pe vremea lui Mihai Viteazul”, a mai amintit profesorul.
„Transilvania, Banatul, Crișana, Maramureșul, Bucovina erau sub stăpânirea unui imperiu care se chema atunci Austro-Ungar. Până atunci se chemase Austriac, sau, mai corect, Habsburgic. Dobrogea încă era, de vreo 450 de ani, ocupată de Imperiul Otoman”, a adăugat el.
„Lăsăm deoparte pe mulțimile de români din Balcani, aromâni, sau macedoromâni, megleno-români, istro-români, care trăiau în Imperiul Otoman atunci sau în câteva state creștine abia înfiripate – sau reînfiripate, cum era Grecia. Deci mai mult de jumătate dintre români trăiau atunci în afara României.”
Un imperiu cu picioare de lut
„Și atunci opera acestor tineri care s-au strâns atunci ca să reușească să adune energiile naționale într-o zi de Sfântă Mărie Mare, [a fost] o operă extraordinară”, a remarcat Președintele Academiei.
Ei înțelegeau că Imperiul Austro-Ungar, care a durat doar 51 de ani, nu putea rezista, din moment ce, în el, minoritățile – cehii, slovacii, croații, rutenii, polonezii, sârbii și românii – reprezentau mai mult de jumătate din populație.
„Prin urmare, să ne gândim la acești oameni. Gândiți-vă că Alecsandri scrisese Hora Unirii, Kogălniceanu spusese atât de frumos că patria e pentru el tot locul pe care se vorbește românește”, a menționat academicianul. „Să ne gândim că toți acești oameni erau din Moldova. Kogălniceanu chiar cu familie de pe Cogâlnic, adică din Basarabia. Să ne gândim cu drag la ei.”
„Să nu mai vorbim de rău Moldova, pentru că facem un păcat. În Moldova sărăcia a fost poate a trupurilor, dar nu a fost a sufletelor și nici a minților”, a mai spus Ioan-Aurel Pop.
„Spiritele tutelare ale culturii românești s-au născut în cea mai mare parte între Carpați și Nistru: Mihai Eminescu, cel mai mare poet, Ion Creangă, cel mai mare povestitor, Dimitrie Cantemir, primul savant european, George Enescu, cel mai mare compozitor, Ciprian Porumbescu, care ne-a dat Balada; Nicolae Iorga, cel mai mare istoric al tuturor românilor, Sadoveanu, cel mai mare autor de romane istorice”.
Naționalismul este iubire
„Firește că noi astăzi ne gândim câteodată cu păcat. Și, când vorbim în felul acesta, unii ne condamnă și ne spun că suntem naționaliști”, a continuat Președintele Academiei.
„Dar, pentru mine, cuvântul «naționalist» înseamnă «a-ți iubi națiunea». Și nu cred că iubirea e vreun păcat.”
„Astăzi ne-am risipit în patru vânturi, ca atunci. Dar poate că ne vom aduna din nou. Și nu putem decât să ne înclinăm în fața memoriei acelor făuritori de țară, să încercăm să le înțelegem efortul și să le urmăm cât de cât exemplul”, a mai spus el. Deși tinerii de la 1871 au învățat la universități străine, „nu le-a trecut prin cap să-și lase vatra și, mai ales, să-și piardă limba română și credința creștină”, a subliniat academicianul.
„Dacă ne vom prețui credința, țara, limba, adică tot ceea ce ne face pe noi oameni și români, atunci ne vor prețui și alții”, a avertizat el.
„Europa aceasta unită, spre a fi cu adevărat unită, nu poate fi altceva decât un concert al națiunilor unite, libere și egale. Nu noi am creat neamurile și popoarele. Dumnezeu le-a creat. Dacă le-am fi creat noi, le-ar fi desființat de mult. Dar neamurile nu le-am făcut noi și atunci nu e bine să le hulim – nici pe al nostru, nici pe al altora.”
Astăzi, când toate marile valori ale omenirii sunt puse sub semnul întrebării, „este bine să ne regăsim echilibrul în valorile și în virtuțile noastre verificate de istorie” a declarat academicianul.
„Viața noastră ca oameni e credința noastră. Dar viața noastră ca români e națiunea noastră. Întru ele ne-am născut și pe ele trebuie să le ducem mai departe”, a încheiat academicianul.
Foto credit: Radio Renașterea
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 303
Id: 74833
Data: Sep 21, 2021
Imagine:
După ce marți, de Înălțarea Sfintei Cruci, PS Ignatie a subliniat atitudinea tăcută a Mântuitorului în fața jertfei supreme, Episcopul Hușilor a îndemnat duminică la o reflecție mai .....
Data: Sep 21, 2021
„A fi diferit nu înseamnă a fi inferior. Cu toții avem același drept la bucurie”, a spus Oana Miu, psiholog „Diaconia”. Organizatorii au vrut să transmită aceasta atât .....
Data: Sep 21, 2021
Cea mai nouă ediţie a campaniei de „Sănătate pentru Sate” a avut loc sâmbătă, iar beneficiarii au fost şaptezeci de persoane din localitatea prahoveană Dârvari.
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au mers însoţiţi de medici specialiști în medicină .....
Data: Sep 21, 2021
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu și-au serbat marți Nunta de Argint într-o ceremonie privată organizată la Castelul Săvârșin. Slujba de binecuvântare a .....
Data: Sep 21, 2021
Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon a aşezat duminică piatra de temelie pentru noua biserică din Finta.
Viitorul lăcaş de cult îi va avea ca ocrotitori .....
Data: Sep 22, 2021
„Nicăieri în Ortodoxie nu suntem îndemnaţi să vânăm greşelile altora, ci să fim atenţi la gândurile şi purtarea proprie, să ne smerim şi să ne considerăm cel dintâi dintre păcătoşi”, îndemna părintele Dionisie de la Colciu pentru o viaţă creştinească autentică. .....
Data: Sep 22, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Atlas biblic - Psalmul 14 - Pr Petre Semen 21 01 2014
Atlas biblic - Sfanta Treime - Alexandru Flavian Sava - Pr Petre Semen 05-04-2016
Atlas biblic - Psalmul 13 - Pr Petre Semen 07-06-2016
Atlas biblic - Ingerii cazuti - Pr Alexandru Mihaila - 07 04 2014
Atlas biblic - Profetul Amos - Pr Alexandru Moldovan
Atlas biblic - Proorocul Ilie - Pr Remus Onisor 2013-06-28
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).