Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a prezentat pe contul personal de Facebook câteva reflecții pe marginea situaţiei socio-medicale create de coronavirusul Covid-19.
Ioan-Aurel Pop spune că circumstanţele actuale demonstrează că „globalizarea nu ne poate despărți de locul nașterii noastre”.
„De câte ori nu am auzit persoane (de succes sau nu) care spuneau că nu mai au nevoie de România, că s-au săturat de România ori că nu vor mai reveni în România! Sufletul nu se pliază, însă, după rațiunea rece, după orgolii de moment și nici după venitul material copios. Mulți ascultă acum imnul național cu alte urechi, iar unora Balada lui Ciprian Porumbescu le dă altfel de fiori”.
„Casa de acasă, oricât de umilă ar fi, prețuiește acum mai mult decât toți banii din lume. Vorba să ne ținem de neamuri are, parcă, acum alt înțeles”.
Academicianul precizează că acum nu este momentul potrivit pentru lamentaţii, ci trebuie să ne adaptăm situaţiei și să mergem mai departe în viaţă. El consideră că deşi ne aflăm într-un „rău imens”, am câștigat în „comunicare, dialog și omenie”.
„Văd zilnic români care se duc să hrănească alți români, care împart hrană și măști, care duc vitamine pentru întărirea imunității organismului, care au grijă de animalele de companie rămase singure. Aceștia trebuie prețuiți și încurajați”.
„Nu este acum momentul să fim originali, să ne exhibăm orgoliile și inițiativele, să încercăm să ne descurcăm”.
Concluziile din finalul mesajului transmis de Preşedintele Academiei Române îndeamnă la introspecţie şi schimbare.
„Criza aceasta neașteptată ne-a învățat ce să prețuim în viață, cum să separăm valorile de nimicuri, ce mare avere este bogăția sufletească”.
„Alergăm clipă de clipă după slujbe bănoase, căutăm să trăim în mare confort material, ne ascundem adesea adevăratele sentimente și acum ne dăm seama ce bogăție avem în noi și cum am putea să revărsăm această bogăție spre semenii noștri”.
„Poate că, după această grea încercare, ne vom rândui altminteri viața individuală și socială, ne vom trezi să fim mai buni și mai drepți, ne vom revărsa preaplinul sufletului spre lume și spre țară, adică spre colțul nostru de lume, pe care nu-l iubim pentru că este perfect (nu este!), ci pentru că este (încă) al nostru”.
Foto credit: arhiva Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 319
Id: 69543
Data: Mar 19, 2020
Imagine:
În mesajul pastoral prilejuit de pandemia COVID-19, Episcopul Ioan Casian al Canadei se raportează la distanţa socială (recomandată ca măsură de prevenţie împotriva infectării) ca la un efort ascetic pe
Data: Mar 19, 2020
În condițiile restricțiilor impuse de pandemie, Parohia Ortodoxă Română Imola a continuat catehizarea copiilor în săptămâna a doua a Postului Mare, la distanță.
„Am propus copiilor două activități”, relatează preoteasa Mihaela Gârboan pe
Data: Mar 19, 2020
La împlinirea a 65 de ani, Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a cerut, prin intermediul unui mesaj postat pe site-ul eparhial, un altfel de cadou. El și-a îndreptat gândul spre persoanele vârstnice și .....
Data: Mar 19, 2020
Metrorex a anunţat miercuri că va reduce cu aproximativ 15-20%, pe toate magistralele, numărul trenurilor aflate în circulaţie cu scopul limitării răspândirii noului coronavirus.
„Metrorex ia măsura reorganizării circulaţiei trenurilor de metrou pe toate .....
Data: Mar 19, 2020
„Ştiu că eşti ocrotitorul copiilor. De aceea, te rog să protejezi pe toţi copiii, şi pe cei obraznici şi pe cei cuminţi, de acest virus urât”, i-a scris Francesco Iarca Nicuşor patronului său spiritual.
Scrisoarea a fost redactată în cadrul atelierului desfăşurat .....
Data: Mar 19, 2020
Arhiepiscopia Craiovei se alătură luptei împotriva Covid-19 și face o
Data: Mar 20, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).