Parohia Mavrogheni din Sectorul 1 al Capitalei și-a sărbătorit vineri hramul: Izvorul Tămăduirii. Cu acest prilej, parohia l-a comemorat, la 150 de ani de la plecarea la Domnul, pe scriitorul Ion Heliade Rădulescu, primul președinte al Academiei Române, care odihnește în curtea bisericii.
Părintele Marian Comănescu, Protopopul Sectorului 1 al Capitalei, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu mai mulți clerici, apoi a oficiat slujba de sfințire a apei și cea de pomenire a ctitorilor și a omului de cultură Ion Heliade Rădulescu.
Părintele protopop a binecuvântat monumentul de la mormântul acestuia, recent restaurat.
La eveniment a participat Acad. Nicolae Noica, directorul Bibliotecii Academiei Române, care a susținut o alocuțiune.
„Ion Heliade Rădulescu, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 220 de ani, este considerat părintele literaturii române și părintele României literare moderne”, a spus academicianul.
„A fost poet, publicist, orator, creator de sisteme lingvistice, unul din participanții la Revoluția din 1848. A fost unul din fondatorii Academiei Române.”
În data de 30 aprilie 1872, Ion Heliade Rădulescu a fost înmormântat cu funeralii naționale, la care au participat mii de oameni, a mai amintit Acad. Nicolae Noica.
„Motivul sărbătorii este bineînțeles hramul, rânduit de Domnitorul Nicolae Petre Mavrogheni, ctitorul acestui sfânt lăcaș, la care s-a adăugat și un moment special în memoria lui Ion Heliade Rădulescu, de la a cărui adormire se împlinesc 150 de ani”, a declarat și Părintele Paroh Radu Petre Mureșan.
Ion Heliade Rădulescu își doarme somnul de veci în curtea Bisericii Mavrogheni. Monumentul său funerar a fost restaurat în 2019 după un proiect aprobat de Ministerul Culturii și cu finanțare de la Primăria Capitalei.
Biserica „Izvorul Tămăduirii”, sau Mănăstirea de la Cişmeaua Mavrogheni, a fost construită în 1786 de Nicolae Petru Mavrogheni Voievod şi soţia sa, Maria Doamna, ca mulţumire pentru vindecarea de o boală incurabilă a fiicei lor.
Ctitorii au înzestrat cu numeroase bunuri biserica, înființând un spital, o tipografie și o școală. La tipografie, perioada de apogeu a fost atinsă prin activitatea lui Ion Heliade Rădulescu.
Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 311
Id: 76794
Data: May 2, 2022
Imagine:
Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, și Anca Corfu, Consul General al României la Cahul, au vizitat Episcopia Basarabiei de Sud, unde s-au .....
Data: May 2, 2022
Preasfințitul Părinte Macarie a slujit vineri la Paraclisul Episcopal din Göteborg, Suedia. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, Sfințirea Apei și Taina Sfântului Botez pentru un suedez în vârstă de 33 de ani.
„Lauda noastră, a .....
Data: May 2, 2022
Agenția de știri Basilica a contactat tineri din asociațiile ortodoxe pentru a afla gândurile lor de Ziua Națională a Tineretului, 2 mai 2022.
Redăm mărturii la cald primite de la ASCOR Suceava, dar și de la
Data: May 3, 2022
Pr. Ioan Moldoveanu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, va vorbi marți, 3 mai, despre relațiile Principatelor Române cu Muntele Athos, în cadrul celei de a cincea conferințe din seria „Historia Ecclesiastica” a facultăților de teologie din țară.
.....Data: May 3, 2022
Înaltpreasfințitul Părinte Casian a oficiat luni Sfânta Liturghie de hramul Bisericii „Sfântul Atanasie Patelarie” din cartierul Micro 17, Galați.
Cu această ocazie, Arhiepiscopul Dunării de Jos a adus spre închinare un fragment din moaștele sfântului care a trăit și .....
Data: May 3, 2022
După doi ani de întruniri derulate exclusiv în mediul online, Asociația Ecumenică a Bisericilor din România „Ajutor Interbisericesc – Departamentul România” (AIDRom) s-a reunit în Adunare Generală, la Palatul Patriarhiei din București.
Evenimentul a avut loc .....
Data: May 3, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).