Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a slujit în Duminica Mironosițelor la Mănăstirea Podul Bulgarului. În omilia sa, el a echivalat mirul de mare preț adus de mironosițele de odinioară cu „mireasma faptelor bune, adică inima noastră sinceră și iubitoare de aproapele”.
Ierarhul a evidențiat credința mironosițelor: „Ele L-au iubit pe Domnul Iisus cu toată sinceritatea, pentru că vedeau în Persoana Sa nu doar un simplu prooroc, ci pe Însuși Mesia Cel prezis de proorocii Vechiului Testament, Care avea să izbăvească pe Israel de toate fărădelegile lui”.
Aceasta le-a dat curaj: „S-au dovedit a fi mai curajoase și mai devotate decât cei unsprezece ucenici, în ceea ce privește atașamentul față de Domnul Hristos, Căruia I-au stat alături atât în timpul vieții, cât mai ales în momentele de agonie pe Crucea Golgotei”.
„Pentru fidelitatea lor față de Domnul Hristos, manifestată până la capăt, și pentru că nu-și pierduseră speranța de a-L reîntâlni, cu toate că-L văzuseră îngropat, mironosițele femei au fost răsplătite cu darul bucuriei, atunci când Iisus li S-a arătat după înviere și le-a zis: «Bucurați-vă!» (Matei 28, 9)”, a spus arhiepiscopul.
„Din acel moment, frica și tristețea le-au dispărut din suflet pentru totdeauna”, a adăugat el.
Părintele arhiepiscop a explicat apoi că, în Duminica a treia după Paști, sunt cinstite nu doar femeile mironosițe, ci toate femeile creștine care se străduiesc să împlinească poruncile evanghelice, să-și întemeieze familii sănătoase și să-și îndeplinească, în mod responsabil, condiția lor de mame, dând naștere pruncilor dăruiți de Dumnezeu.
„Credincioasele noastre trudesc, cu timp și fără timp, în biserica de acasă, familia, dar și în biserica extinsă, adică în mijlocul comunității de credincioși adunați în lăcașul sfânt, pentru ca valorile creștine și învățăturile Mântuitorului Hristos să prindă rădăcini în sufletele tuturor oamenilor”, a precizat el.
Astfel, mironosițele pomenite în Evanghelie ne pun înainte un model de urmat: „Le vom cinsti cum se cuvine numai dacă ne vom impropria și noi virtuțile ce le-au caracterizat viața, și anume dragostea nețărmurită față de Mântuitorul, fidelitatea față de Evanghelia Sa, străduința de a împlini învățăturile evanghelice și curajul de a-L mărturisi chiar cu prețul vieții”.
Vom pune în practică modelul lor aducând la mormântul Domnului, în loc de miruri de mare preț, „mireasma faptelor bune, adică inima noastră sinceră și iubitoare de aproapele, respectiv coroana de virtuți ce trebuie să împodobească sufletul oricărui creștin adevărat”, a încheiat ierarhul.
Foto: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 278
Id: 70072
Data: May 5, 2020
Imagine:
Policlinica „Providența” a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei oferă gratuit în această perioadă de epidemie, pentru asigurații CAS, servicii de telemedicină.
Consultațiile vor avea loc telefonic și online, informează
Data: May 5, 2020
Parohia Icoanei, din centrul Bucureștilor, a donat Spitalului Clinic „Dr. I. Cantacuzino”, situat în imediata ei vecinătate, produse de igienă și echipament medical de protecție individuală: combinezoane, măști medicale, mănuși. Valoarea donației este de 15.000 de lei.
.....Data: May 5, 2020
Societatea de Transport București – STB SA va scoate în traseu din 18 mai toate vehiculele din parcul circulant, astfel transportul în comun va funcționa la capacitate maximă, informează Primăria Capitalei.
.....Data: May 5, 2020
În cadrul proiectului „Împreună să fim buni, împărtășind Dragostea lui Hristos!”, implementat la nivelul Episcopiei Sloboziei și Călărașilor în vederea susţinerii celor afectaţi de epidemie, au fost oferite în perioada 1-30 aprilie
Data: May 5, 2020
Viitorul mitropolit Nifon (Nicolae) Rusailă s-a născut în anul 1789, în București, într-o familie de aromâni. Tuns în monahism la Mănăstirea Cernica în anul 1809, a fost hirotonit ierodiacon, iar mai târziu ieromonah (1826).
A fost stareț la Mănăstirea Cozia (1839), .....
Data: May 5, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sfantul Ioan Scararul - 00 Introducere - Filocalia - volumul 9
Sfantul Maxim Marturisitorul - 01 raspunsuri catre Talasie - Filocalia - volumul 2
Sfantul Maxim Marturisitorul - 12 scurta talcuire a rugaciunii Tatal nostru - Filocalia - volumul 2
Sfantul Maxim Marturisitorul - 01 cuvant ascetic - Filocalia - volumul 2
Sf. Grigorie Palama, viata si scrierile - Filocalia - volumul 7
Evagrie Ponticul - 5 despre rugaciune - Filocalia - volumul 1
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).