IPS Serafim a sustinut conferinta "Isihasmul si viata de familie"

Conferinţa a fost organizată de Asociaţia Studenţilor Creştin-Ortodocşi din România (ASCOR), filiala Sibiu, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna". Aula "Mitropolit Ioan Meţianu" a fost neîncăpătoare vineri seara, când IPS Mitropolit Serafim s-a întors pentru câteva ore acasă şi a vorbit din nou credincioşilor, aşa cum memorabil îi îndruma pe calea duhovnicească pe vremea când era Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Ierarhul a fost însoţit la conferinţă de actualul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, iar preşedintele ASCOR Sibiu, Ciprian Onica, a deschis conferinţa cu tema "Isihasmul şi viaţa de familie".

Între cele expuse de IPS Mitropolit Serafim amintim câteva idei legate de legătura şi conlucrarea omului cu harul divin, rugăciunea şi meditaţia în tradiţia isihastă şi legătura isihasmului, a vieţii monahale cu aceea de familie. "În familie trăim toate cele trei voturi monahale. Astfel, trăim votul sărăciei atunci când familia nu tinde a acumula mai mult decât îi este necesar. Sfânta Scriptură spune: "Ieşi-va omul la lucrul său şi la lucrarea sa până seara". Aşadar, dacă muncim cinstit, agonisind cât este necesar pentru familie şi împărţim surplusul cu cei săraci, vorbim de un vot al sărăciei în familie." Apoi, "votul fecioriei în familie se păstrează atunci când unirea conjugală dintre soţi urmează voii lui Dumnezeu, legilor sădite de El în firea omului. Omul a fost creat bărbat şi femeie şi prima poruncă pe care i-a dat-o Dumnezeu a fost de a creşte şi de a se înmulţi. Scopul prim al unirii conjugale este de a se înmulţi lumea după voia lui Dumnezeu, de a da naştere copiilor. Nunta este cinstită şi patul curat doar dacă unirea conjugală se face după legile lăsate de Dumnezeu".

Iar "votul ascultării necondiţionate" în familie este o mare taină. Sfântul Apostol Pavel spune că bărbatul este cap femeii şi aceasta trebuie să i se supună. În zilele noastre susţinem egalitatea dintre bărbat şi femeie, egalitatea lor în drepturi şi responsabilităţi, dar Scriptura spune, totuşi, că femeia trebuie să asculte de bărbat, dar nu şi în păcat", a spus Părintele Mitropolit.

IPS Mitropolit Serafim a vorbit şi despre problemele actuale din societatea românească, profund afectată de o criză morală, de lipsuri materiale, de scăderea natalităţii. Ierarhul a îndemnat oamenii să-şi pună nădejdea în Dumnezeu, să ducă o viaţă creştinească şi să îşi asume identitatea de români şi de creştini ortodocşi într-o Europă tot mai secularizată.

"Isihasmul, tradiţia specifică Ortodoxiei, se adresează călugărilor, dar nu este cu totul străină credincioşilor căsătoriţi. Şi în viaţa de familie trebuie să tindem spre pacea şi liniştea sufletească, care nu înseamnă decât dragostea lui Dumnezeu în noi", a mai spus IPS Serafim.

sursa: ziarullumina.ro

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar