„Dacă cumva, din diferite pricini, am plecat de «acasă», și indiferent de cât de greu este păcatul săvârșit, să avem încredințarea că Dumnezeu, văzând întoarcerea noastră la El, ne iartă, ne primește în casa Bisericii și a Împărăției Sale”, a afirmat duminică Mitropolitul Teofan.
La slujba de la Schitul Icoana Nouă, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit despre importanţa păstrării în permanenţă a legăturii cu Dumnezeu, adică despre rămânerea „acasă”, dar şi ce trebuie să ştim dacă plecăm de «acasă».
Ierarhul a explicat că orice păcat este o plecare de «acasă», o plecare de la Tatăl nostru ceresc.
„De aceea, în călătoria postului ce urmează, primim învățătură de la Domnul Hristos că este bine să rămânem întotdeauna, indiferent de vremuri, în legătură cu Dumnezeu, cu Tatăl cel Ceresc, că este bine să nu mergem în zone în care ne pierdem sufletul, că este bine să rămânem «acasă»”.
„Iar dacă facem parte din acei oameni care am rămas cuminți «acasă», se cuvine a nu privi cu superioritate la cei păcătoși, ci să ne bucurăm când unul dintre aceștia – fie că ne este frate, soră, vecin, dușman sau prieten – se întoarce”, a subliniat Înaltreasfinţia Sa.
Mitropolitul Teofan a concluzionat: „Uneori, rămănând «acasă» și fiind drepți și credincioși, prin judecata celor păcătoși devenim în fața lui Dumnezeu oameni pentru care El se mânie”.
„Dumnezeu se bucură mai mult de întoarcerea unui păcătos decât de atitudinea de om superior pe care uneori noi o avem față de cei păcătoși”.
Scurt istoric al aşezământului monastic
În anul 1946, părintele protosinghel Vasian Iosub a construit o noua clădire cu un paraclis, având chilii și trapeză. Acest paraclis a primit hramurile „Schimbarea la Față” și „Nașterea Maicii Domnului”, fiind sfințit pe 6 mai 1951. În anul 1972 s-a construit doar o clopotniță cu trei turnuri, cu un gang central, iar la etaj un mic paraclis cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, care a fost pictat de părintele arhimandrit Bartolomeu Florea în anul 1984 .
În anul 1991, egumenul schitului, părintele protosinghel Andrei Pascaru a construit un nou corp de chilii, iar intre anii 1994 -2001, a construit biserica mare a schitului, respectându-se dorința părintelui Vasian Iosub. Biserica cu hramul „Schimbarea la Față” a fost construită din cărămidă și placată cu piatră la exterior, iar între 2000 – 2005 a fost împodobită cu pictură în frescă de pictorul Ciuhureanu Tudorel. Pe 13 mai 2018, Paraclisul „Nașterea Maicii Domnului” din incinta așezământului a fost târnosit de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.
Foto credit: Doxologia
Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 331
Id: 72859
Data: Mar 1, 2021
Imagine:
În urmă cu 184 de ani se năștea Ion Creangă, unul dintre cei mai mari scriitori români.
„Sînt născut la 1 martie 1837 în satul Humuleștii, județul Neamțului, Plasa de Sus, din părinți români: Ștefan a lui Petrea Ciubotariul din Humulești și soția sa .....
Data: Mar 1, 2021
Eroii Horea, Cloşca şi Crişan au fost pomeniţi duminică la Alba Iulia, cu prilejul împlinirii a 236 de ani de la moartea lor.
.....Data: Mar 1, 2021
Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei a lansat campania aniversară „De 20 de ani Schimbăm pentru că ne pasă”.
La împlinirea a două decenii de activitate în Republica Moldova, Diaconia şi-a propus în anul aniversar 2021 dezvoltarea mai .....
Data: Mar 1, 2021
Ultima săptămână din iarnă a fost una plină de evenimente pentru suflarea ortodoxă. Vă invităm să vedeți selecția noastră de imagini din perioada 22 – 28 februarie 2021.
Data: Mar 1, 2021
Episcopul Lucian al Caransebeşului a vorbit în Duminica Fiului Risipitor la Parohia Milcoveni despre adevărata libertate.
.....Data: Mar 1, 2021
Un proiect de lege propune instituirea anului 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu” și declararea lui Tudor Vladimirescu și a Ecaterinei Teodoroiu drept eroi ai națiunii. În .....
Data: Mar 1, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
ABC-ul credintei - Pr. Iulian Nedelcu - Cinstirea Duminicii
ABC-ul credintei - Pr. Iulian Nedelcu - Invatatura despre Biserica si insusirile ei
ABC-ul credintei - Pr. Iulian Nedelcu - Ispita si lupta impotriva ei
ABC-ul credintei - Pr. Iulian Nedelcu - Credinta si faptele bune
ABC-ul credintei - Pr. Iulian Nedelcu - Maica Domnului
ABC-ul credintei - Pr. Iulian Nedelcu - Sfinti si sfintenie I
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).