IPS Teofan la hramul Catedralei din Huși: Sfințenia inseamna a ne separa de duhul acestei lumi, a ne rupe de pacat

„Sfințenia înseamnă a ne separa de duhul acestei lumi, a ne rupe de păcat, de ritmul infernal al abuzului de avere, de putere și de plăcere”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan miercuri, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, hramul Catedralei din Huși.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, cu Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și cu Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.

În cuvântul rostit, Părintele Mitropolit a vorbit despre străduința de a-i urma pe sfinți, cu conștiința că au fost oameni și, asemenea fiecăruia, au avut încercări și slăbiciuni pe care le-au biruit prin rugăciune, pocăință și dragoste.

În viața creștinilor cinstirea sfinților se arată în felurite moduri. Cea mai aleasă, adâncă și cuprinzătoare cinstire se arată când noi încercăm, cu toate slăbiciunile noastre, să urmăm sfinților, după puterea dată de Dumnezeu și după voința proprie.

„Viața creștină orientată spre sfințenie înseamnă a ne separa de duhul acestei lumi, a ne conduce viața, după cum afirmă și Sfântul Apostol Petru – ‹nu după poftele oamenilor, ci după voia lui Hristos›. La fel, Sfântul Apostol Pavel spune să ne conducem în viață nu după cuvinte învățate din înțelepciunea omenească, ci din cuvinte învățate de la Duhul Sfânt”.

„Sfințenia spre care tindem înseamnă a ne rupe de starea de păcat; a ne rupe de ritmul infernal al dorinței de a-l domina pe celălalt; a ne rupe de ritmul de iad al abuzului de avere, de putere și de plăcere; a ne rupe de ritmul infernal al sclaviei față de tehnologiile de orice fel, care ne transformă din oameni liberi în robi cu adevărat”, a subliniat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Strădania de a ne separa de cugetarea cea lumească înseamnă strădania pe care au avut-o Sfinții Petru și Pavel. Această strădanie se cuvine a fi prezentă și în viața noastră, pentru dobândirea ‹omului celui dinlăuntru›

În încheiere, la recomandarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oferit Crucea Moldavă, cea mai înaltă distincție pentru clerici a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pr. Vladimir Beregoi, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă Huși”.

Catedrala Episcopală din Huși a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare în anul 1495 și refăcută de Episcopul Inochentie al Hușilor în perioada 1753-1756. Întreg complexul catedralei se află pe lista monumentelor istorice din Vaslui din anul 2015.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).