În cuvântul rostit duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vorbit despre necesitatea diagnozei și meditației asupra propriilor slăbiciuni, ca mijloc de vindecare a bolilor sufletești și trupești.
Creștinul, a afirmat Înaltpreasfințitul Părinte „este chemat să mediteze în fiecare zi la slăbiciunile sale, căci această meditație la slăbiciunea proprie îl vindecă pe om și îl apropie mai mult de Dumnezeu”. Principalul loc de tămăduire și vindecare sufletească pentru creștini rămâne Biserica, locul de întâlnire cu Tămăduitorul și Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, în speranța că „în fața slăbiciunii noastre, vom auzi și noi glasul din Evanghelie: «Ești dezlegat de neputința ta. Ești dezlegată de neputința ta»”, a adăugat ierarhul.
Pornind de la imaginea construită de Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Efeseni, Capitolul 6, Înaltpreasfințitul Părinte a spus: „Noi, oamenii, suntem chemați să luăm armele lui Dumnezeu. Îmbrăcați-vă în armele lui Dumnezeu”. „Înconjurați-vă trupul ca o armură cu adevărul. De ce cu adevărul? Pentru că adevărul ne face liberi. Eliberându-ne de atâtea sclavii pătrunse adânc în ființa noastră”.
„Apoi, Sfântul Apostol Pavel ne spune să luăm a doua și a treia armă: pavăza dreptății și platoșa mântuirii. Pentru că prin dreptatea cea adevărată, cea dumnezeiască, înțelegem identitatea de creștin, și anume: eu sunt chemat să te iubesc pe tine, chiar dacă tu mă urăști; eu sunt chemat să te îmbrățișez cu binecuvântare sfântă chiar dacă tu mă respingi cu blestem. Aceasta este dreptatea lui Hristos cel răstignit care neavând niciun păcat, răstignește păcatele noastre pe cruce”.
„Această luptă, această stare statornică, războinică nu înseamnă că omul este lipsit de bucurie, de mângâiere, de liniște sufletească. Dimpotrivă, armele lui Dumnezeu cu care creștinul este îmbrăcat îl duce pe acesta spre bucurii de nedescris, spre mângâierea Duhului Sfânt”- a adăugat ierarhul în încheierea predicii sale.
Duminică, 5 Decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași.
Sărbătoarea Sfântului Andrei, evenimentele dedicate Zilei Naționale, sau primii fulgi de nea, toate acestea și multe altele se regăsesc în articolul nostru săptămâna în imagini.
Data: Dec 6, 2021
Sâmbătă, 4 decembrie 2021, Episcopul Ignatie al Hușilor a onorat invitația Episcopului Antonie de Bălți de a oficia împreună Sfânta Liturghie în Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din orașul Dondușeni, Republica Moldova.
Potrivit calendarului iulian nerevizuit, .....
Data: Dec 6, 2021
Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a slujit luni la cel de-al doilea hram al Bisericii Sfântul Gheorghe – Nou din centrul Capitalei, la „Kilometrul zero”.
Ierarhul a indicat ce să învăţăm din pilda de viaţă a Sfântului Ierarh Nicolae, cinstit în 6 .....
Data: Dec 6, 2021
Preasfințitul Părinte Timotei a oficiat luni Sfânta Liturghie la Biserica „Sf. Vineri – Drumul Taberei” din București. După liturghie, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat slujba Parastasului pentru Părintele Nicolae Burlan, ctitorul bisericii despre care .....
Data: Dec 6, 2021
Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a oficiat, sâmbătă, slujba de sfințire a pietrei de temelie pentru o nouă biserică, în satul Feștelița din Republica Moldova.
Credincioșii din Episcopia Basarabiei de Sud sărbătoresc în data de 4 decembrie Praznicul Intrării în .....
Data: Dec 6, 2021
Peste 800 de copii din România sunt beneficiarii campaniei „Ghetuțe din Scandinavia pentru copiii din România” – ediția 2021.
Campania, organizată la nivelul Episcopei Europei de Nord, s-a încheiat luni în ziua de cinstire a Sfântului Ierarh Nicolae.
Valoarea .....
Data: Dec 6, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Invataturi patristice - 2014-02-18 - despre mandrie
Invataturi patristice - 2015-03-20 - Cel mai mare dar
Invataturi patristice - 2013-12-13 - despre marturisirea pacatelor
Invataturi patristice - 2013-12-05 - educatia copiilor
Invataturi patristice - 2013-11-21 - intrarea in Biserica
Invataturi patristice - 2015-01-14 - Despre ura
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).