Irlandezul Peter Hurley, stabilit în țara noastră de un sfert de secol, a conferențiat sâmbătă la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi (ITO) Vaslui, unde le-a vorbit tinerilor despre ce înseamnă a fi român din perspectiva sa.
Evenimentul a fost deschis de Preasfinţitul Părinte Ignatie care i-a îndemnat pe participanţi să aibă încredere totală în Dumnezeu.
„Omul, oricât ar fi de minunat, oricât ar fi de extraordinar, niciodată nu ne poate dărui bucuria pe care ne-o dă Dumnezeu”, a spus Preasfinţia Sa.
În cadrul conferinței intitulate „Tradiție și modernitate, istorie și prezent pentru tânărul contemporan. Satul românesc”, Peter Hurley a prezentat rețeta din „cinci cuvinte” care îi face pe români „diferiţi, unici şi preţioşi”.
Prmul cuvânt din această reţetă este „limba română” şi a subliniat că „în Irlanda 0.3% din populație mai vorbește irlandeză”, deoarece acum 150 de ani şi-au „aruncat la gunoi” limba lor străveche.
„Nimeni nu poate să îți fure identitatea, dar tu singur poți să o arunci la coșul de gunoi”, a spus Peter Hurley.
Al doilea cuvânt la care a făcut referire irlandezul este „credința” românilor în Dumnezeu care este una „foarte puternică”.
„Sunteți singurul popor ortodox latin din lume. Asta vă pune într-o poziție de balama între tot ce este în Est și tot ce este în Vest”.
În reţeta identificată, el a amintit şi de „pământul” românesc. „Pământ cum găsești în România nu există în Europa. Din acest pământ atât de fertil și de roditor a izvorât o cultură tradițională, autentică bineînțeles”.
Locul patru este ocupat de „cultura tradiţională” care încă se găsește „în această parte a Europei”.
A cincea trăsătură definitorie pentru români, „probabil și cea mai dureroasă”, este, potrivit lui Peter Hurley, „jertfa”. „Această jertfă este continuă, aparent interminabilă”.
El a adăugat că vede România ca pe un spaţiu extraordinar.
„Cel mai tare lucru pe care l-am găsit de când am venit în România este chiar România în sine și, de departe, este şi cel mai neînțeles lucru”, a spus irlandezul.
La finalul conferinţei, Episcopul Ignatie i-a oferit domnului Peter Hurley Diploma de excelenţă a Episcopiei Huşilor şi Crucea eparhială pentru mireni, informează Episcopia Huşilor.
Mini biografie
Legătura lui Peter Hurley cu România începe în anul 1994 când s-a mutat în Bucureşti pentru a fonda o firmă de marketing. În 2003 a ajuns în Maramureş şi a fost cucerit de frumuseţea satului românesc şi a tradiţiilor regăsite în viaţa rurală din ţara noastră.
În 2012 a mers pe jos de la Cimitirul Vesel din Săpânța până la Muzeul Țăranului Român din București, vreo 650 de kilometri în total. În urma acestei experienţe a scris o carte.
Din 2010 se ocupă de Festivalul „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, la care invită compozitori, muzicieni sau meșteri populari.
Vorbind duminică la Catedrala Patriarhală despre „Vindecarea lunaticului” (Matei 17:14-23), Episcopul vicar Ieronim .....
Data: Aug 27, 2019
La Editura Basilica a Patriarhiei Române a apărut volumul tematic de cuvântări cu un conținut patriotic „Unire și Demnitate: Rolul Bisericii în realizarea și păstrarea idealului unității naționale”, semnat de Părintele Patriarh Daniel.
„Volumul adună la un loc mai .....
Data: Aug 27, 2019
Numărul persoanelor care au vizitat în ultimii trei ani Basilica paleocreştină din satul tulcean Niculiţel s-a triplat în comparaţie cu perioada anterioară renovării construcţiei.
„După renovarea care s-a încheiat în anul 2016, numărul vizitatorilor s-a triplat. În .....
Data: Aug 27, 2019
Biserica și ansamblul curților fortificate de la Băjești au fost resfințite duminică de Arhiepiscopul Calinic, în urma unor ample lucrări de restaurare,
Data: Aug 27, 2019
Preafericitul Părinte Ilia al II-lea, Patriarhul Catolicos al întregii Georgii, aniversează în 26 august 2019, 56 ani de la hirotonia în Arhiereu.
Patriarhul Georgiei s-a născut în 4 ianuarie 1933 la Vladikavkaz, în Osetia de Nord, primind la botez numele de .....
Data: Aug 27, 2019
Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a împlinit duminică vârsta de 90 de ani.
Cu acest prilej, ierarhul a primit numeroase mesaje de felicitări și aprecieri, dar și privilegiul ca
Data: Aug 27, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Manastirea Camarzani - Sfanta Liturghie a Invierii I
Theodoros Vassilikos - Paraclisul Maicii Domnului - greaca
Corul Bisericii Ortodoxe Buna-Vestire, Brasov - Cantari duhovnicesti
Corul Manastirii Vatoped - Slujba Invierii
Corul Bisericii Sfantul Nectarie Iasi - Cantarile Sfintei Liturghii
Concertul traditional de colinde Rasaritul Cel de Sus (2012) Trinitas TV
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).