ITO Vaslui: Ce inseamna a fi roman din perspectiva irlandezului Peter Hurley

Irlandezul Peter Hurley, stabilit în țara noastră de un sfert de secol, a conferențiat sâmbătă la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi (ITO) Vaslui, unde le-a vorbit tinerilor despre ce înseamnă a fi român din perspectiva sa.

Evenimentul a fost deschis de Preasfinţitul Părinte Ignatie care i-a îndemnat pe participanţi să aibă încredere totală în Dumnezeu.

„Omul, oricât ar fi de minunat, oricât ar fi de extraordinar, niciodată nu ne poate dărui bucuria pe care ne-o dă Dumnezeu”, a spus Preasfinţia Sa.

În cadrul conferinței intitulate „Tradiție și modernitate, istorie și prezent pentru tânărul contemporan. Satul românesc”, Peter Hurley a prezentat rețeta din „cinci cuvinte” care îi face pe români „diferiţi, unici şi preţioşi”.

Prmul cuvânt din această reţetă este „limba română” şi a subliniat că „în Irlanda 0.3% din populație mai vorbește irlandeză”, deoarece acum 150 de ani şi-au „aruncat la gunoi” limba lor străveche.

„Nimeni nu poate să îți fure identitatea, dar tu singur poți să o arunci la coșul de gunoi”, a spus Peter Hurley.

Al doilea cuvânt la care a făcut referire irlandezul este „credința” românilor în Dumnezeu care este una „foarte puternică”.

„Sunteți singurul popor ortodox latin din lume. Asta vă pune într-o poziție de balama între tot ce este în Est și tot ce este în Vest”.

În reţeta identificată, el a amintit şi de „pământul” românesc. „Pământ cum găsești în România nu există în Europa. Din acest pământ atât de fertil și de roditor a izvorât o cultură tradițională, autentică bineînțeles”.

Locul patru este ocupat de „cultura tradiţională” care încă se găsește „în această parte a Europei”.

A cincea trăsătură definitorie pentru români, „probabil și cea mai dureroasă”, este, potrivit lui Peter Hurley, „jertfa”. „Această jertfă este continuă, aparent interminabilă”.

El a adăugat că vede România ca pe un spaţiu extraordinar.

„Cel mai tare lucru pe care l-am găsit de când am venit în România este chiar România în sine și, de departe, este şi cel mai neînțeles lucru”, a spus irlandezul.

La finalul conferinţei, Episcopul Ignatie i-a oferit domnului Peter Hurley Diploma de excelenţă a Episcopiei Huşilor şi Crucea eparhială pentru mireni, informează Episcopia Huşilor.

Mini biografie

Legătura lui Peter Hurley cu România începe în anul 1994 când s-a mutat în Bucureşti pentru a fonda o firmă de marketing. În 2003 a ajuns în Maramureş şi a fost cucerit de frumuseţea satului românesc şi a tradiţiilor regăsite în viaţa rurală din ţara noastră.

În 2012 a mers pe jos de la Cimitirul Vesel din Săpânța până la Muzeul Țăranului Român din București, vreo 650 de kilometri în total. În urma acestei experienţe a scris o carte.

Din 2010 se ocupă de Festivalul „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, la care invită compozitori, muzicieni sau meșteri populari.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).