La Durau au debutat conferintele semestriale preotesti ale Arhiepiscopiei Iasilor

Duminică seară au debutat la Centrul cultural-pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul”  din Durău conferinţele pastoral-misionare de primăvară din Arhiepiscopia Iaşilor, prezidate de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.  Prima întâlnire i-a reunit pe preoţii Protopopiatului Botoşani, care, pe parcursul a trei zile, au dezbătut tema  „Preotul şi preoteasa-părinţi în familie şi în parohie”. După cum ne-a relatat pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, tema întâlnirilor, dedicată Anului Omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, are ca principale obiective oferirea de cunoștințe și exemple vii  în ceea ce privește rolul de părinți în familie și parohie, descoperirea frumuseții vieții de familie în familia de acasă și în familia-parohie, şi înnoirea bucuriei de a sluji lui Dumnezeu și oamenilor, prin dialog și rugăciune.

Şase sesiuni ale lucrărilor conferinţei

Conferinţa semestrială de primăvară a Protopopiatului Botoşani a debutat duminică seară, începând cu ora 16.00, când a avut loc cazarea participanţilor şi prezentarea programului. Totodată, participanţii au putut viziona un film artistic legat de tema întâlnirii.

Luni, 13 mai 2013, după oficierea Sfintei Liturghii arhiereşti, a început de la ora 9.00, sesiunea I a lucrărilor, intitulată „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena- prezenţă a familiei creştine în misiunea Bisericii”, în care a avut loc şi deschiderea propriu-zisă a conferinţei, prin cuvântul Înalt Preasfinţitului Mitropolit Teofan. A urmat apoi prezentarea părintelui Marius Ciobanu, preot misionar de caritate la Spitalul Județean Botoșani.

„Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena reprezintă icoana familiei creştine misionare angrenată activ în viaţa bisericii, căci din familia creştină se naşte familia Bisericii. Ei nu au făcut parte din cler, dar s-au aflat în strânsă legătură cu acesta, lucrând la mântuirea lor şi a semenilor.  Familia creştină misionară este alcătuită din laici ortodocşi misionari care conştientizează că mântuirea lor depinde de raportarea lor la cei din jur. Misiunea credinciosului izvorăşte astfel din misiunea preotului, între cele două categorii aflându-se o strânsă legătură de interdependenţă, bazată pe temeiul participării comune la Trupul tainic al Domnului. De aceea, de-a lungul întregii istorii creştine , elementul laic a fost şi a rămas o prezenţă activă în viaţa Bisericii, fiindcă ceea ce se cere de la laici este să-L propovăduiască pe Hristos în primul rând prin propria viaţă, prin propria conduită morală. Cu toate că familia creştină se află sub presiunea unei societăţi secularizate, trăind într-o lume postmodernă şi post-creştină, ea nu trebuie să-şi abandoneze vocaţia misionară. Credincioşii sunt îndemnaţi să înţeleagă că îndemnul «Cu pace să ieşim» înseamnă intrarea Bisericii în lume prin lucrarea misionară la care sunt chemaţi”, s-a arătat în prezentarea lucrării. După expunerea în plen a temei, a urmat o sesiune de discuţii, întrebări şi răspunsuri.

Sesiunea a II-a a întâlnirii, „Preotul şi preoteasa-părinţi în familie şi în parohie”, a început la ora 10:45 cu o scurtă introducere a Înalt Preasfinţitului Teofan, după care pr. Dragoș Bahrim,  directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași şi invitatul conferinţei, le-a vorbit preoţilor prezenţi despre tema conferinţei. După sesiunea de întrebări şi răspunsuri, a urmat masa de prânz şi program de voie până la ora 17.00, când a debutat sesiunea a III-a, intitulată „Preotul şi preoteasa ca slujitori ai Bisericii”. În cadrul acestei sesiuni, s-a urmărit un film powerpoint, după care s-a făcut împărţirea pe grupe a participanţilor, organizându-se ateliere pe teme de lucru. Spre finalul sesiunii, s-au prezentat concluziile atelierelor şi a discuţiilor, ziua încheindu-se cu un foc de tabără şi cu rugăciunea de seară.

Ziua de marţi, 14 mai, a debutat tot cu oficierea Sfintei Liturghii de către IPS Teofan, după care a urmat sesiunea a IV-a a lucrărilor conferinţei, „Preotul şi preoteasa ca părinţi ai propriilor copii”, în cadrul căreia au avut loc prezentare de filmpowerpoint, urmată de ateliere pe teme de discuţii. A V-a şi ultima sesiune, „Preotul şi preoteasa ca soţ şi soţie” a urmat aceeasşi structură ca şi precedentele, iar în jurul orei 14.00 au avut loc concluziile finale ale conferinţei.

De-a lungul celor trei zile, preoţii botoşănei au fost însoţiţi de pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de pr. Lucian Leonte, protopopul Protoieriei Botoşani.

Programul următoarelor conferinţe

Conferinţele pastoral-misionare de primăvară din Arhiepiscopia Iaşilor vor continua în perioada 22-24 mai cu întrunirea preoţilor Protopopiatului Iaşi 1, după care, între 26-28 mai, preoţii din Protopopiatul Piatra Neamţ se vor întâlni cu IPS Teofan. Următoarele întâlniri programate sunt: 29-31 mai- protopopiatele Dorohoi şi Darabani, 2-4 iunie- protopopiatele Iaşi 2 şi Hârlău, 4-6 iunie-protopopiatele Târgu Neamţ şi Roznov, 9-11 iunie-protopopiatele Iaşi 3 şi Săveni. După aceste întâlniri, va urma o serie de 5 conferinţe, la care vor participa preoţii din cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor, de această dată însoţiţi de preotese. Seria de conferinţe se va încheia în perioada 15-17 septembrie 2013, cu întrunirea preoţilor din protopopiatele Paşcani şi Ceahlău. Toate aceste întâlniri vor avea loc la Durău.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 383

Id: 30887

Data: May 15, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei